U interpretacijskoj kući Petra Preradovića čeka vas hologram našeg književnika

Preradovićeva kuća izgrađena je 1775. godine i do sada je nekoliko puta bila obnavljana. Velika obnova bila je šezdesetih godine kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih jednom književniku. Zadnja velika obnova bila je tijekom 2018./2019. godine kada je rodna kuća Petra Preradovića uređena kao suvremeni interpretacijski centar te službeno otvorena za javnost lani.

Zbog pandemije Covid-19 Kuća je od sredine ožujka bila zatvorena za posjete, no radilo se na virtualnom obilasku kako bi se svim sadašnjim i budućim posjetiteljima omogućio dodatni sadržaj te razgled. Kuća Petra Preradovića će za posjete biti otvorena od 5. svibnja 2020. godine uz pridržavanje sigurnosnih mjera.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Cijela Kuća prožeta je multimedijskim te interaktivnim sadržajima poput multimedijalnog izložka “Virtualna Stvarnost“ i holograma Petra Preradovića, a interaktivnim sadržajem nudimo dovršavanje pjesama, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama te pregledavanje audio-vizualnih zapisa o Grabrovnici i pjesniku, preslušavanje skladbi nastalih na temelju Preradovićevih pjesama te još sadržaja koji će sve posjetitelje oduševiti” pojašnjava mag-croat. Danijela Rešetar, voditeljica Kuće Petra Preradovića.

Foto: Kuća Petra Preradovića

Obilazak Kuće sa stručnim vodstvom traje u prosjeku sat vremena, ovisno o vrsti posjetitelja odnosno grupi. Pored mnoštva posjetitelja, kako pojedinačnih posjetitelja i organiziranih grupa, u Kući Petra Preradovića održalo se u razdoblju od službenog otvorenja kuće pregršt kulturnih, umjetničkih i glazbenih događanja, a ova kuća je ugostila čak i nekoliko kazališnih predstava,promocija knjiga, izložba slika i crteža, revija narodnih nošnji pa i predstavljanje prve uzorne hrvatske seoske žene prošle godine.

“Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića pod nadležnošću Centra za kulturu „Drago Britvić“ stvara i organizira kulturne, umjetničke i glazbene sadržaje na području općine Pitomače kako bi se utjecalo na porast zanimanja i interesa za kulturne programe. Dosadašnjim i budućim događanjima utječe se na stvaranje i povećanje kulturnih i umjetničkih sadržaja na području općine Pitomače te proširuje zadovoljstvo svih stanovnika na lokalitetu što se održava razvitkom publike, njezinim odgojem kao i doprinosom na cjelokupnu kulturnu i društvenu sliku lokalne zajednice” ističe voditeljica Kuće.

Kako bi se zadovoljile potrebe rekreacije i odmora posjetitelja, povećala turistička ponuda Općine Pitomače te očuvala kulturna baština, tradicijski prirodni i ekološki sustav uskoro kreću radovi na uređenju „Petrovog vrta“. Planiraju se dodatno urediti pristupne staze i prilazni putevi, pozornica, uređenje odmorišta, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete usluga centra te povezivanja vizualnog i konceptualnog identiteta ”Petrovog vrta” u skladnu cjelinu.

Nastavno na očuvanje tradicije i kulturne baštine, u kolovozu ove godine u organizaciji Culture Hub Croatia i Interpretacijskog centra Petar Preradović u partnerstvu s European Heritage Volunteers održati će se projekt „Mreža kulturnih zajednica“. Ideja međunarodne radionice u Podravini je korištenje bogate materijalne i nematerijalne baštine u svrhu stvaranja mreže manjih kreativnih zajednica i relevantnih lokalnih aktera koja će se temeljiti na njihovom kreativnom potencijalu, tradiciji i vrijednosti kulturne baštine kao resursa za poticanje društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja.

“Ove ruralne zajednice u Podravini trenutno su nepovezane te postoji snažna potreba da se zajednički radi na njihovom okupljanju koristeći kulturu i kreativnost kao pokretače inovacija. Cilj Centra je promovirati i sačuvati ne samo djelo hrvatskog pjesnika, već i kulturno nasljeđe regije u širem smislu te otvoriti Centar za nove interdisciplinarne inicijative. Uloga međunarodnih volontera će biti ponajprije istraživanje potencijala Pitomače i Podravine te mapiranje mogućnosti / točki interesa / članova zajednice koje treba uključiti u mrežu, usredotočujući se na povijesne aspekte (materijalnu kulturnu baštinu), ali i na tradicije, običaje, umjetnost i obrt te suvremene kreativne lokalne aktere. Glavni cilj radionice je poboljšati veze između različitih kreativnih aktera u Podravini, podići svijest o lokalnim zajednicama i iskoristiti njihove sinergije za promicanje i valoriziranje kulturne baštine, istodobno potičući razvoj kulturnog turizma. Očekuje se da će ovaj projekt i nova kulturna i turistička ponuda razvijena u njegovom okviru imati snažan utjecaj na lokalnu zajednicu, te dugoročno doprinijeti ekonomskom razvoju regije i osnaživanju mladih kreativaca i civilnog sektora” najavljuje Rešetar.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.