U petak počinju Varaždinske barokne večeri

Najznačajnija glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., Varaždinske barokne večeri ove će godine doživjeti svoje 51. izdanje. Varaždinske barokne večeri se održavaju uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od svog prvog trodnevnog izdanja.

Sada su Barokne večeri dvotjedni festival s tridesetak koncerata koje izvodi nekoliko stotina glazbenika ispred otprilike deset tisuća članova publike iz cijelog svijeta. Etablirao se kao europski i svjetski poznati festival rane glazbe.

U sklopu 51. Varaždinskih baroknih večeri, od 17. do 29. rujna, samo u Varaždinu upriličit će se 23 koncerta i ostalih događanja u sklopu glavnog dijela programa, a tome treba dodati još i 13 koncerata izvan Varaždina – Nedelišće, Varaždinske Toplice, Ludbreg, Križevci, Vinica, Gornji Kneginec, Prelog, Belec, Sveti Juraj na Bregu, Miholec, Šmarje pri Jelšah i Krapina. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni dodatni program “Total Baroque” u kojem će se upriličiti još 11 događanja.

Festival Varaždinske barokne večeri od velikog je značaja za hrvatsku glazbenu baroknu baštinu budući da potiče istraživanje, izvođenje i očuvanje djela hrvatskog baroka kako do domaćih tako i od strane inozemnih izvođača koji u sklopu festivala često nastupaju zajedno. Važan dio festivala je također i znanstveni skup s tematikom iz područja kulture i glazbe na kojem sudjeluju ponajveći kulturni i glazbeni stručnjaci iz Hrvatske i Europe naglašavajući važnost očuvanja baštine.

Unatrag nekoliko godina festival svake godine ima zemlju partnera, a ove godine to je Slovenija. Ulaz na sve koncerte 51. Varaždinskih baroknih večeri pa tako i na svečano otvorenje, moguć je jedino uz predočenje valjane COVID potvrde, odnosno važećeg negativnog COVID testa.

PROGRAM 51. Varaždinskih baroknih večeri

Fotografije: Varaždinske barokne večeri/ Turistička zajednica Varaždinske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.