Nepresušan izvor priča: 7 top lokacija Varaždinskog kraja

Posjetite Varaždinsku županiju i dopustite da vas očara svojim pričama i pruži vam nezaboravno iskustvo. Doživjet ćete jedinstvenu atmosferu starih dvoraca i kurija, baroknih crkava i samostana, čuti mistične legende i povijesne priče o zmajevima, templarima, nimfama ili čudesnom pretvaranju vina u Kristovu krv. Uživajte u najboljim kulturnim manifestacijama, međunarodnim festivalima i atraktivnim povijesnim priredbama.

Kao što svjedoče brojni povijesni ostaci, život na području Varaždinske županije odvijao se od prapovijesti do danas. Na ovom zemljopisno malom području sačuvano je i predstavljeno bogato kulturno-povijesno nasljeđe. Otkrijte tajne prošlosti i dopustite da vas potpuno iznenade.

Varaždin

Otkrijte zašto se za Varaždin kaže da je “grad anđela”, “grad zvonika”, glazbe i cvijeća. Upoznajte umjetnike i obrtnike, gostoljubive domaćine. Prepustite se užitku kroz autohtone gurmanske doživljaje i ne zaboravite probati varaždinski klipič. Osluhnite glazbu koja dolazi s varaždinskih balkona, a svake subote ispred Gradske vijećnice imat ćete priliku vidjeti atraktivnu smjenu straže pripadnika Varaždinske građanske garde, popularnih “purgara”, jednog od varaždinskih simbola čija je tradicija duga više od dva i pol stoljeća.

Varaždinske Toplice

Na prostoru gdje su hrabre i snažne rimske vojnike, termalnom sumpornom vodom cjelivale nimfe istražite iskopine rimskog termalnog kupališta, jedinstven muzej na otvorenom. Posjetite najstarije termalne toplice u Hrvatskoj – Varaždinske Toplice. I nikako ne zaboravite probati slastičarsku deliciju iz zlatnog doba Varaždinskih Toplica, Topličku kupališnu tortu.

Trakošćan

Posjetite jedan od najatraktivnijih i najljepših hrvatskih srednjovjekovnih dvoraca – dvorac Trakošćan. Saznajte sve o tračanskoj utvrdi Arx Thracorum i njemačkim vitezovima Drachenstein, istražite legende o zmaju i doživite bajkoviti dvorac Trakošćan koji je izrastao na utvrdi Zmajeva stijena iz 13. stoljeća.

Ivanec

U šetnji Ivancem vratite se u povijest, osluhnite klopotanje mlinova, okrijepite se na jednom od brojnih izvorišta pitke vode. Popnite se na vrh najviše planine Hrvatskog zagorja –Ivanščicu, i uživajte u širokom pogledu koji pruža jedan od vidikovaca na 1060 metara.

Lepoglava

U Lepoglavi otkrijte vrijednu ostavštinu pavlinskog reda kao i najpoznatijeg baroknog umjetnika i pavlinskog redovnika Ivana Rangera. Čudesna čipka, za koju se vjeruje da su pred više stoljeća u Hrvatsku donijeli pavlini, posebnost je Lepoglave i njezine okolice. Čipkarstvo je 2009. godine uvršteno na reprezentativnu UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, a pravo umijeće lepoglavskih čipkarica najbolje se može doživjeti na Međunarodnom festivalu čipke koji se svake godine održava u rujnu.

Ludbreg

Posjetite li Ludbreg, moći ćete kazati da ste bili u centru svijeta! Ovdje će Vam se otkriti zanimljive povijesne priče o neobjašnjivom čudu, starim legendama i davnim zavjetima. Doživite grad neobično uzbudljive i mistične povijesti.

Novi Marof

Novomarofski kraj idealno je odredište za obiteljske izlete, planinarske pohode i relaksirajući boravak u prirodi. Istražite stare templarske utvrde i srednjovjekovne legende iz Križarskih ratova, posjetite Pustu Belu i dvorce u dolini rijeke Bednje, uspnite se na Grebengrad i doživite nezaboravni pogled s masivnih kula ove moćne tvrđe, otkrijte što krije srednjovjekovni kompleks u Čanjevu i kakve tajne skriva Crna Paka, prošećite perivojem dvorca Erdödy u Novom Marofu.

///5 razloga zašto za svoj odmor odabrati Varaždinsku županiju

Naslovna fotografija: Sveti Duh i Ivančica/ Boris Jagetić Daraboš

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.