NP Risnjak: Uz nezaboravno planinarenje i program promatranja divokoza

Masiv Risnjaka bjelinom svojih stijena, dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. Prekrasni vidici koji se pružaju sa 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju, ostat će u sjećanju svakog posjetitelja.

Nacionalni park Risnjak smješten u Gorskom kotaru, najšumovitijem području zapadne Hrvatske, zauzima središnji dio masiva Risnjaka i Snježnika te gornji tok rijeke Kupe s izvorišnim dijelom. Zračna udaljenost od vrha Velikog Risnjaka do mora iznosi 15 km, a od izvora Kupe 8 km. Dakle, na samo 23 km zračne udaljenosti vladaju izrazite klimatske razlike. To je ono po čemu se ističe Risnjak, planina koja nadvisuje sva područja između kopna i mora što su pripala Nacionalnom parku.

U visinskom pogledu Nacionalni park proteže se od 290 m nad morem u dolini rijeke Kupe, do 1528 m koliko iznosi visina najvišeg vrha u masivu Risnjaka – Veliki Risnjak te zajedno s masivom Snježnika  predstavlja veliku klimatsku i vegetacijsku pregradu između primorskih i kopnenih dijelova Hrvatske.

Ukoliko imate cijeli dan na raspolaganju preporučamo odlazak na Risnjak iz pravca Gornjeg Jelenja a povratak jednom od staza u Crni Lug, na glavni ulaz u Park. Podno samog vrha Velikog Risnjaka planinarski dom  na Schlosserovoj livadi pružiti će Vam zaklon u zimskim mjesecima u svom skloništu, dok Vas preostali dio godine očekuju domaćini s mirisnom kuhinjom i ugodnim smještajem.

Nove table na glavnim ulazima

Strogi rezervat Bijele i Samarske stijene dio je središnjeg masiva Velike Kapele, a nalazi se južno od Bjelolasice, najviše planine Gorskog kotara. Proglašen je 1985. godine a od 2018. njime upravlja Javna ustanova Nacionalni park Risnjak. Prostire se na površini od 11 četvornih kilometara, na nadmorskoj visini od 1000 do 1335 metara.

Strogi rezervat spada u najstrožu kategoriju zaštite prirode u Hrvatskoj, što ga čini iznimno značajnim i vrijednim. Riječ je o području izrazite izvornosti prirode, izvanrednih geomorfoloških fenomena krša te specifičnoga biljnog i životinjskog svijeta. Područje strogog rezervata je teško prohodno planinsko područje naglašenih krških karakteristika, koje od planinara zahtijeva visoku razinu iskustva i pripremljenosti.

Također, obzirom na kategoriju zaštite prirode, ljudske aktivnosti su ovdje značajno ograničene. Posjećivanje je dozvoljeno, uz napomenu da se planinari moraju pridržavati pravila ponašanja, koja su naznačena na info-tablama i ne remetiti mir planinske prirode. Kako bi doživljaj divljine bio potpun, planinari se mole da iza sebe ostave samo tragove svojih stopa. U strogom rezervatu ipak je priroda na prvom mjestu.

Na glavnim ulazima u strogi rezervat Bijele i Samarske stijene postavljene su nove info table kako bi posjetitelji mahom planinari imali što preglednije i jednostavnije snalaženje unutar samog strogog rezervata, koji je najatraktviniji dio Risnjaka.

Djelatnici parka na temelju razgovora sa posjetiteljima, planinarskim društvima te HGSS-om, ali i na osnovu terenskih zapažanja stvorili su pregledan, jednostavan i koncizan koncept info tabli na kojima uz prigodnu citat Dragutina Hirca, jednog od prvih istraživača Bijelih stijena te osnovnih informacija o stijenama u uvodnom dijelu naglašena je kategorija zaštite i specifičnost područja, zahtjevnost terena i napomene o nužnosti poštivanja planinarske etike i pravila ponašanja u rezervatu. Bitan element info table je i karta s ucrtanim važnijim planinarskim stazama kao i vremenik, nastao na temelju terenskog iskustva, HPS-ovog registra i GPX tragova. Svaka lokacija ima nešto drugačiju fotografiju pozadine i mali „Nalazite se ovdje“ pin.

Mjesec hrvatskog turizma donosi popust na ulaznice i program promatranja divokoza

Divokoze s pravom zovu planinskim balerinama. Upravo zapanjuje lakoća i elegancija kojom se sigurno kreću kroz dinarski krš Nacionalnog parka Risnjak. Prema povijesnim zapisima iz doba Frankopana divokoza je nastanjivala ovaj dio gorske Hrvatske još u 15. stoljeća. Danas na području Risnjaka postoje dva manja krda divokoza koje su ovdje prisutne kroz čitavu godinu.

Želite li im se približiti, kročiti u njihovo stanište? Možete to učiniti uz stručno vodstvo. Program promatranja divokoza traje pet sati i uključuje vodiča, transfer do parkirališta najbližeg staništu te korištenje dalekozora. S obzirom kako program uključuje obilazak po planinarskim stazama na krškom terenu morate biti spremni na uspon i planinarenje te imati prikladnu obuću i odjeću. Cijena ovog programa u mjesecu hrvatskog turizma je 520 kuna za jednu osobu umjesto redovite cijene od 800 kuna, a cijena za rute s više od jedne osobe sada je 325 kn po osobi umjesto redovite cijene od 500 kuna.

Od 25. listopada kreće i popust od 35 posto na cijene ulaznica te će nova ulaznica iznositi 30 umjesto 45 kuna, a obiteljska 65 kuna umjesto redovite cijene od 100 kuna. Umirovljenici, djeca i planinari ulaznice će u od 25. listopada plaćati 15,00 kuna, inače plaćaju 25 kuna.


POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.