Učke avanture na zemlji i u zraku

Stiže nam proljeće. Priroda se budi i doziva nas. Ovo razdoblje godine idealno je za uzbudljive avanture na otvorenom, a mi vam otkrivamo kako ovoga proljeća možete upoznati Park prirode Učka i uroniti u istraživanje ovog spektakularnog krajolika.

Ljudi su vjerojatno davno prvi put krenuli obroncima Učke – ne iz potrebe za preživljavanjem, već iz znatiželje, razonode i užitka.

Prvi poznati uspon na vrh izveo je 1722. godine (prije 300 godina!) gospodin imena Zanichelli, botaničar iz Venecije, a za njim su slijedili brojni botaničari i geolozi iz različitih zemalja koje je privlačila raskoš Učke. Prvi hrvatski botaničar koji je pohodio obronke Učke bio je Ljudevit Rossi 1872. godine.

A jeste li znali da je Učku pohodila i jedna okrunjena glava? Saski kralj Friedrich August II., koji je bio strastveni botaničar, s ekspedicijom u kojoj je bio i Josip Jelačić, 10. se svibnja 1838. godine uspeo na vrh Učke, a o tom posjetu svjedoči kamena ploča s latinskim tekstom postavljena u Lovranu.

U godinama koje su slijedile, Učka nije budila zanimanje samo znanstvenika, geologa i botaničara, nego je postala omiljena i među planinarima, običnim izletnicima i zaljubljenicima u prirodu.

Sve učke avanture

Danas ovo područje presijeca veliki broj planinarskih staza, koje jedva čekaju da ih otkrijete i istražite, bez obzira krećete li u avanturu s morske obale, s Poklona ili iz Istre.

Detaljan opis planinarskih staza možete pronaći u Outdoor vodiču Parka prirode Učka, koji se nalaze u ponudi suvenirnice u Centru za posjetitelje Poklon. U ponudi je i Turističko – planinarski zemljovid Parka prirode Učka, a osnove podatke o stazama možete pronaći OVDJE.

U istraživanje veličanstvene Učke možete se otisnuti i biciklom. Na području Parka prirode Učka uređeno je i označeno 8 staza različitih kategorija za brdski biciklizam ukupne dužine 180 km.

Staze prolaze različitim krajolicima, pa u jednom danu možete uživati u pogledu na Riječki zaljev, otok Cres i primorske gradiće, a zatim, dok se penjete na više nadmorske visine, upijati ljepotu Učke i visoravni Ćićarije. No, upamtite: ove su biciklističke staze namijenjene MTB biciklima!

Svaka je staza temeljito opisana u posebnoj brošuri ‘Učka Bike’. Možete ju preuzeti OVDJE, a preuzeti možete i GPX svih staza.

A ako se osjećate spremnima za veći izazov, zašto se ne bi okušali u penjanju u Veloj dragi?

Vela draga je predivan kanjon smješten na sjeverozapadnim padinama Učke. Ovaj prirodni fenomen, kojeg su prirodne sile – potresi, vjetrovi, sunce i voda – započele oblikovati još prije 140 milijuna godina, od 1963. godine zaštićen je kao rezervat prirodnog predjela, a od 1998. kao geomorfološki spomenik prirode. Njeni soliterni vapnenački stupovi i stijene upravo su idealni za bavljenje ovim sportom.

Vela draga je jedno od najatraktivnijih penjališta Hrvatske. Povijest bilježi da je prvi alpinistički smjer na njoj ispenjao još davne 1931. godine legendarni talijanski alpinist Emilio Comici. No, razvoj Vele drage kao modernog penjališta veže se za 1986. godinu. Tada su naime riječki penjači započeli s izradom prvih sportskih smjerova od kojih su mnogi postali ‘klasici’, a penju se i danas.

Većina stijena (smjerova) u Veloj Dragi orijentirana je prema jugu, jugo-zapadu. Stoga se u Veloj Dragi može penjati tijekom cijele godine. Oni koji su stručni, kažu kako je najbolji period za penjanje upravo proljeće. Jesen i zima također su dobri, dok je ljeti malo prevruće.

U Outdoor vodiču PP Učka prikazano je 67 smjerova, no u Veloj dragi ih ima puno više. Neki od njih se rijetko penju, upitne su sigurnosti i opremljenosti te kvalitete stijene, pa stoga nisu prikazani.

Kao i kod drugih outdoor pustolovina, i ovdje vrijedi zlatno pravilo: pamet u glavu! Nemojte se precjenjivati i ako ne znate što radite, za savjet upitajte nekoga tko zna.

Najuzbudljiviju aktivnost kojom se možete zabaviti u PP Učka ostavili smo za kraj: letenje.

Učka privlači letače gotovo od samih početaka modernog slobodnog letenja, odnosno letenja zmajem i padobranskim jedrom. Ovdje se održavaju različita domaća i međunarodna natjecanja. Javna ustanova PP Učka je u suradnji s klubom za slobodno letenje ‘Homo Volans’ registrirala je letjelište ‘Učka’ koje ima dva poletišta – Vojak i Brgud – te jedno sletište, Boljunsko polje.

No, prije nego što se otisnete na ovu pustolovinu neophodno je naučiti tajne letenja, imati ili unajmiti odgovarajuću opremu te pažljivo odabrati vrijeme i mjesto za let. Kako biste osigurali da let doista bude užitak, svakako vam savjetujemo da se na ovu avanturu odlučite u društvu za to ovlaštenih vodiča.

A taj trud će vam se višestruko isplatiti, jer sloboda letenja i Učka iz ptičje perspektive, doista su nezaboravno iskustvo!

Izvor: JU PP Učka
Naslovna fotografija: Vela draga, Izvor: PP Učka, Autor: Stipe Surać

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.