Ulješure uočene u Jadranu prije dva tjedna više se ne pojavljuju – čini se kako su otplivale u veće dubine

spot_img

Institut Plavi svijet objavio je prije dva tjedna vijest o pojavi skupine od pet ulješura u Jadranskom moru kod Vela Luke na Korčuli. Po dojavi su se hitro uputili prema lokaciji opažanja te pronašli ulješure koje su u tom trenutku odmarale.

Životinje su bile izuzetno mirne, a njihova tijela povremeno su ‘lebdjela’ okomito u stupcu vode, navode iz Instituta. Nakon buđenja, krenule su u pravcu Sušca.

Lagano plivajući stigle su do dubine 200-tinjak metara te naglo ubrzale tempo i skrenule prema jugu. Djelatnici Plavog svijeta pratili su njihovo kretanje tijekom više sati.

U tom su vremenu uspjeli izraditi desetke fotografija njihovih peraja i tijela te ih potom poslali kolegama koji se bave njihovim istraživanjem u Sredozemlju. Vjeruju kako će uskoro dobiti povratne informacije o kojim se jedinkama radi.

Informacije iz Grčke i Italije

Draško Holcer je za Turističke priče rekao kako je noćas dobio mail od kolege iz Grčke koji navodi da poznaju ove ulješure te kako će im danas poslati detalje.

Čekaju također informacije kolega iz Italije koji rade u području Ligurskog mora koji će provjeriti imaju li zabilježene ove jedinke u svom katalogu. Naime, ulješure putuju cijelim Mediteranom pa ih možda može očekivati i tamo, dodaje Holcer.

ulješure u Jadranu
Foto: Blue World Institute

Mnogi od vas pitali su nas ima li još kakvih vijesti te jesu li ulješure sretno otišle prema dubinama južnog Jadrana. S obzirom da se više nisu pojavljivale vjerujemo da jesu! Naše nježne divove pogledajte u kratkom videu, objavili su na svojoj Facebook stranici.

Ulješure u Jadranu – Institut Plavi svijet

Još jednom se zahvaljujemo svima koji ste nam dojavili vaša opažanja, kako ovih ulješura tako i ostalih dupina, sredozemne medvjedice i morskih kornjača. Opažanja možete dojaviti putem naše aplikacije za mobilne uređaje #MarineRanger ili putem emaila, telefona ili društvenih medija, stoji dalje u objavi.

Pojavljivanje skupine u području Korčule

Tijekom jutra 23. kolovoza, Institut Plavi svijet dobio je dojavu o pojavi skupine od najmanje pet ulješura (Physeter macrocephalus) kod Korčule. S obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubine preko 1000 metara, u Jadranu im je prijetila opasnost od nasukavanja i ugibanja.

ulješure u Jadranu
Foto: Blue World Institute

Nažalost, u većini slučajeva posjet ulješura srednjem i sjevernom Jadranu završavao je nasukavanjem i ugibanjem jedinki iz opaženih skupina, uglavnom s talijanske strane Jadranskog mora. Stoga je bilo potrebno osigurati praćenje skupine kako bi utvrdili pravac kretanja te kako bi na vrijeme mogli poduzeti aktivnosti spašavanja.

S obzirom kako je cilj bio osigurati siguran izlazak kitova iz Jadrana, Plavi svijet je zamolio sve građane da hitno dojave svoja opažanja kako bi mogli pratiti njihovo kretanje. Uskoro su objavili da skupina ulješura putuje u pravcu Visa, a istraživači su ih nastavili pratiti.

Foto: Blue World Institute

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.