Upoznajte Vodnjan i njegove crkve: Slikoviti video, virtualni vodič i najava Camina Južne Istre

Brojne istarske crkve i crkvice rasute po teritoriju magičnog poluotoka romantični su i posebni prizori, ali i mjesta duhovnosti koja pružaju osjećaj mira naslijeđen od predaka. Sa svojim kamenim pročeljima i zvonicima ističu se u gradskim jezgrama, a njihova bjelina i skladne linije umiruju intenzivne boje istarskog krajolika poklanjajući oku promatrača fotogenični kontrast. Ako se pitate kojem je dijelu Istre povijest poklonila crkve u najvećem broju, odgovor je Vodnjan i okolica.

crkva vodnjan
Crkva svetog Blaža, izvor: Turistička zajednica Grada Vodnjana

Svaki dio godine idealan je za njihovo istraživanje, no veljača je mjesec u kojem ćete ih zbog blagdana sv. Blaža i sv. Foške moći upoznati u svečanijem izdanju. Kako bi posjetiteljima približila ovaj dragocjeni i slikoviti dio svoje baštine, TZ Grada Vodnjana napravila je zanimljivi video s najvećim sakralnim atrakcijama, interaktivni virtualni vodič posvećen crkvi sv. Foške i audio vodič po crkvi sv. Blaža. Kao dio klastera Južne Istre jedan je od kreatora Camina Južne Istre koji će vas upoznati s prirodom i sakralnim objektima ovog dijela istarskog poluotoka.

Živopisna Vodnjanština protkana brojnim crkvama

Na području Vodnjanštine kroz povijest je izgrađeno više od 60 crkvi i crkvica. Predvodnica među njima je crkva sv. Blaža koja je zbog svojih dimenzija zaslužila titulu najveće istarske župne crkve koja posebno svečanim sjajem sija 3. veljače na blagdan sv. Blaža, zaštitnika Vodnjana. I njezin izgled jednako je veličanstven čemu u prilog govori činjenica da je gradnja bazilike trajala dugih 40 godina i koštala tisuće zlatnih dukata. U sv. Blažu se nalazi 23 cijenjenih platna i kipova, a njezina najveća posebnost je čudesno sakralno blago s najbogatijom zbirkom svetačkih relikvija na svijetu.

vodnjan blagdan
Bazilika sv. Blaža, foto: Danilo Dragosavac, izvor: Turistička zajednica Grada Vodnjana

///Vodnjan i njegove crkve: Biciklom i pješice krenite u otkrivanje sakralnih zagonetki

Svetkovina sv. Blaža prilika je za detaljno upoznavanje uistinu brojnih posebnosti ove crkve. Vrlo sadržajan obilazak omogućit će vam audio vodič TZ Grada Vodnjan sastavljen od 15 točaka koje uključuju unutrašnjost crkve s oltarima i Torinskim platnom te Zbirku sakralne umjetnosti. Skeniranjem QR koda, na četiri jezika, saznat ćete sve o fascinantnom dolasku dragocjenih relikvija iz Venecije u Vodnjan zbog kojeg ćete imati osjećaj da slušate intrigantni i napeti povijesni audio roman prepun čudesnih preokreta. Osim “in situ” audio vodič je dostupan putem aplikacije Guide for you kojoj možete pristupiti na web stranici TZ grada Vodnjana.

///Fotogenični Vodnjan – grad murala, romantičnih crkvica i zlatnih maslinika

Ulice Vodnjana i zvonik sv. Blaža
Ulice Vodnjana i zvonik sv. Blaža, izvor: Turistička zajednica Grada Vodnjana

Video koji dočarava Vodnjan i njegove crkve

Za grandioznom crkvom nimalo ne zaostaje niti pripadajući zvonik koji će vas odmah podsjetiti na zvonik bazilike sv. Marka u Veneciji. Sa svojih 61 metrom visine često se proglašava najvišim u Istri. No neki tvrde kako je ipak najviši onaj koji pripada rovinjskoj crkvi sv. Eufemije. Kako bilo, u njegovu se visinu odnedavno možete uvjeriti sami jer se ljeti ponovo moguće popeti na vrh zvonika. Panoramskim pogledom možete obuhvatiti maslinike, more i polja Vodnjanštine u koje su se utkale sve druge brojne crkve i crkvice.

Dok sunčani dani opet ne zavladaju našim krajevima oblačeći ih u zeleno ruho, TZ grada Vodnjana napravila je promotivni video. Na taj način vam već sada slikovito dočarava crkve i sveta mjesta Vodnjanštine koja su izdržala test vremena i donijela mu epitet mističnosti. Bit će to srdačna pozivnica na zadivljujuće istraživanje koje nadilazi epohe, otkriva skrivene dragulje vodnjanske sakralne ostavštine od drevnih rituala do arhitekture i fascinantne tradicije koja se prenosi generacijama.

///Otkrijte nevjerojatna blaga vodnjanske sakralne baštine

Virtualni vodič kroz magičnu baziliku sv. Foške

Veliki broj većih i manjih crkvi na području Vodnjanštine omogućuje svakome da pronađe onu najdražu. Izbor vrlo često pada na prekrasnu ranokršćansku baziliku sv. Foške upečatljivog izgleda koja je niknula na osami okružena prostranim livadama pokraj naselja Batvači (Valmadorso). Svojim lebdećim arkadama, kamenim trijemom, zidnim oslicima vrhunskih majstora i neobičnim spokojem privlači i domaće i posjetitelje, pogotovo u vrijeme hodočašća na blagdan sv. Foške koji uvijek pada na prvu nedjelju nakon 13. veljače.

///Istarski vjerski turizam: Hodočašća sv. Foški i sv. Blažu

sveta foška
Crkva svete Foške, izvor: Turistička zajednica Grada Vodnjana

Kako bi posjetiteljima Vodnjanštine ili onima koji ovaj dio Istre upisuju u svoj itinerar dočarala sve ono što baziliku sv. Foške čini toliko posebnom, TZ grada Vodnjana napravila je sadržajan 360 virtualni vodič. S pomoću njega možete došetati kroz zelene i rascvjetane livade do ovog kulturno-povijesnog spomenika. Možete ga razgledati izvana, a potom zakoračiti u unutrašnjost koja krije brojne zanimljivosti. Njih vam otkrivaju označene info točke, ali i pitanja interaktivnog kviza koji upoznavanje čini dinamičnim i zaigranim. Tu su i brojne fotografije te audio sadržaj. On će vam približiti snagu duhovnosti koju su svojom vjerom i molitvama Vodnjanci izgradili kroz stoljeća i ugradili u svaki kamen svoje voljene crkve.

Izlošci u interijeru crkve sv. Blaža
Vodnjan – izlošci u interijeru crkve sv. Blaža i oznake za preuzimanje audio vodiča, izvor: Turistička zajednica Grada Vodnjana

Dva lica sv. Foške

Virtualni vodič pokazat će vam i dva fascinantna lica sv. Foške. Jedno je osamljeno i kontemplativno te namijenjeno ponekom posjetitelju i uljuljano u mir prirode. Ono drugo pak dolazi vidjeti mnoštvo vjernika i hodočasnika na blagdan sv. Foške stapajući svoju životnu energiju s ljekovitom energijom ovog mjesta u moćan i nezaboravan doživljaj. Tradicionalno, poslije mise sve do zalaska sunca objeduje se po okolnim livadama. Potom slijedi susret s obližnjim kažunima, najprepoznatljivijim graditeljskim simbolom Istre.

///Čarobni vodnjanski kažuni

Moj kažun
Foto: Loris Zupanc, izvor: Turistička zajednica grada Vodnjana

Virtualni vodič se možete pronaći na STRANICAMA pod rubrikom Doživi ili na POVEZNICI. Druga je opcija skeniranje QR koda pri dolasku do crkve sv. Foške.

Otvorenje rute Camino južne Istre

Posljednjih godina i Hrvatska pronalazi svoje mjesto u mreži svjetskih hodočasničkih ruta. Od proljeća će se postojećim Camino rutama pridružiti Camino Južne Istre. Ruta nastaje kao zajednički proizvod turističkih zajednica gradova Pule i Vodnjana te općina Fažana, Ližnjan, Medulin i Marčana. Ova će ruta biti privlačan motiv za dolazak i višednevni boravak na području Južne Istru posebice prije i poslije glavne turističke sezone. Na njoj vas čeka uživanje u okruženju nalik toskanskom koje će vas voditi do brojnih crkvica, ostataka samostana, arheoloških nalazišta, nekadašnjih uljara, maslinika, suhozida, kažuna i vrtova te trenuci opuštajuće osame u kojima možete udahnuti mir pitomog istarskog krajolika i obnoviti duhovnu snagu.

Vodnjanski krajolik i sv. Foška iz zraka
Vodnjanski krajolik i sv. Foška iz zraka, foto: Puls Events, izvor: Turistička zajednica Grada Vodnjana

Camino Južne Istre postat će tako još jedan atraktivan dio projekta Camino Croatia. Projekt za cilj ima promovirati zajedničku europsku kulturnu baštinu i identitet, pomoći održivom razvoju lokalnih zajednica, popularizirati zdrave životne navike i učinkovito osloboditi od stresa te zbližiti ljude iz različitih segmenata društva koji su u potrazi za unutarnjim mirom.

Crkva sv. Jakova - oltarni ukrasi
Crkva sv. Jakova – oltarni ukrasi, izvor: Turistička zajednica Grada Vodnjana

Proljeće u znaku Adria Camino Festivala

Za svibanj ove godine najavljena je i velika manifestacija “Adria Camino Festival” koja će se od 2. do 5. svibnja održati u Puli. Na njoj se očekuje preko 400 sudionika, predstavnika europskih institucija, Camino udruga i entuzijasta. Klaster TZ Južne Istre bit će, s Bratovštinom sv. Jakova, domaćin ovom velikom događanju u koje će biti uključena i TZ grada Vodnjana koja sve intenzivnije radi na valorizaciji svog bogatog i raznovrsnog sakralnog blaga.

Više o Camino Adria Festivalu saznajte na službenoj stranici.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.