Uskočka lipa – najveća lipa u Hrvatskoj

U jednom od prijašnjih tekstova pozvali smo vas na virtualnu šetnju Zelenim zagrebačkim prstenom koji je izuzetno bogat prirodnim ljepotama, a u sklopu Prstena nalaze se čak dva parka prirode, Medvednica i Žumberak-Samoborsko gorje. Tu su i brojne planinarske, pješačke i biciklističke staze koje vode u samo srce čiste prirode.

Zanimljivo je kako je gorsko-planinski masiv Žumberačkog i Samoborskog gorja jedan od najrjeđe naseljenih prostora u Hrvatskoj, a stanovnici tog područja kroz povijest su naučili živjeti u skladu sa zakonima prirode. Tradicionalna sela, pašnjaci i polja nadopunjuju se s nepreglednim šumskim prostranstvima, a upravo sve gore navedene činjenice privlače izletnike, planinare i zaljubljenike u prirodu koji traže mir, odmor i odvojenost od gradske užurbanosti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Žumberak je pun zanimljivosti, a za lijepa vremena s njega možete uživati u pogledu na doline Krke i Save, brežuljke Hrvatskog zagorja i masiv Zagrebačke gore. Tu su i snijegom pokriveni vrhovi Kamniških Alpa, te nešto udaljenijih Julijskih, s Triglavom.

Jedna od najvećih zanimljivosti koje se krije u središnjem dijelu Žumberačke gore je Uskočka lipa, koja stoji uspravno već 400 godina i odoljela je svim napadima i provalama. Predmet divljenja malobrojnih stanovnika i zaljubljenika u prirodu, Uskočka lipa, čiji je promjer 9 metara i 17 centimetara, jedna je od najvećih lipa u Hrvatskoj.

Porijeklo imena Uskočka lipa

Umjetnički fotograf Romeo Ibrišević, istinski zaljubljenik u prirodu, koji je istražio povijest Lipe, otkrio je kako je prema vjerovanju lipa bila zaštitnica doma, kućnog praga, a vjerovalo se kako u drvetu lipe prebiva božica ljubavi, te kako grančica lipe zataknuta pod krov kuće štiti od gromova, požara, zla i uroka.

“Lipa u srcu Žumberka postala je dio šire zajednice, pratila je uskoke koji su na Žumberku zaustavili Osmanlije u svom prodiranju prema Zapadu, ponajviše zahvaljujući snažnoj obrani koju su provodili žumberački uskoci”, rekao je Ibrišević i dodao kako povezanost s ljudima ovu lipu čini posebnom i jedinstvenom.

Miris lipe, delikatni, topli, medno-voćni miris zaštitinički bi lebdio Žumberkom i otvorio vrata uspomenama u potrazi za izgubljenim vremenom…

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.