Valorizacija turističkih potencijala: Najstarije europsko naselje dobiva dvije nove poučne staze

Dva nova ugovora o financiranju projekata Poučna staza Trbušanci i Poučna staza Sopot potpisani su u Vinkovcima, gradu koji turističku priču temelji na 8000 godina kontinuiranog života, bogatoj rimskoj povijesti, najstarijem europskom kalendaru Orionu i dokazima kako su upravo Vinkovci kolijevka europske civilizacije. Važan segment turizma ovog pitoresknog grada na istoku Hrvatske je svakako i najznačajnija hrvatska tradicijska manifestacija Vinkovačke jeseni. Ove nove projekte, koji ojačavaju turističku infrastrukturu Vinkovaca gradska Agencija za razvoj i investicije VIA prijavila je na natječaj za provedbu Podmjere 8.5. “Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava” – provedba tipa operacije 8.5.2 “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”.

Projekt Poučna staza Trbušanci ukupne je vrijednosti 742.204,50 kuna, a projekt Poučna staza Sopot 739.267,10 kuna te su financirani u 100% iznosu, pojasnila je direktorica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca Danijela Slipčević dodajući kako je cilj projekata podizanje svijesti o važnosti šuma i očuvanju njihove bioraznolikosti te promocija zdravog načina života i aktivnog provođenja slobodnog vremena u prirodi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ulaganjem u izgradnju, uređenje i opremanje poučnih šumskih staza želi se ukazati na važnost očuvanja prirode i zaštite okoliša kao i upoznavanje sa šumskim staništima, životinjskim i biljnim vrstama na ovom prostoru. Kroz projekt će se urediti poučne staze na lokacijama Trbušanci i Sopot namijenjene šetnji i rekreativnom biciklizmu, izgraditi će se pergole i vidikovci, postaviti će se sprave za rekreaciju odraslih i djece, drvene ljuljačke, stolovi i klupe. Cijelom dužinom staze bit će postavljene poučne table koje će opisivati biljne i životinjske vrste ovog područja. Inače prošle godine Vinkovci su dobili novu poučnu stazu s klupama, rekreacijskim spravama za vježbanje te informativno-edukacijskim punktom na otvorenom u Park šumi Kanovci.

Realizacijom ovih projekata poboljšati će se dostupnost rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma u javne svrhe, doprinijet će se povećanju broja posjetitelja, te će se podignuti svijest šire lokalne zajednice o važnosti zdravog i aktivnog načina života, poručio je prvi čovjek grada na Bosutu Ivan Bosančić koji je ozbiljno krenuo u revitaliziranje turističkih potencijala s ciljem podizanja turističke ponude i privlačenjem većeg broja turista u ovaj iznimno osebujan grad na Istoku.

Podsjetimo, Vinkovci su grad umjetnika, glazbenika, grad urbane, ali i tradicijske kulture. Vinkovci imaju Vinkovačke jeseni, ali i zanimljivu manifestaciju koja raste iz godine u godinu Rimske dane, pa čak i potpuno neovisnu scenu i odličan Rockabilly festival. Vinkovci su grad popularnih Majki, Colonie, Shortija, Septice pa i najpopularnijeg hrvatskog strip autora Dubravka Matakovića. No ovo je i grad Kozaraca, Reljkovića i Runjanina. Grad koji ima veliki turistički potencijal upravo zahvaljujući bogatoj povijesti i grad koji nazivaju arheološkim eldoradom.

– Vinkovci su arheološki eldorado. Sva iskopavanja koja se vode izuzetno su važna u širem, europskom kontekstu, a cijeli proces nije još ni blizu kraju, izjavio je i za Jutarnji list najpoznatiji hrvatski arheolog Aleksandar Durman dodajući kako nema ni jednog naselja u Europi s tako dugim i kontinuiranim tragovima življenja.

Već godinama tvrdim kako grad Vinkovci ima potencijal privući preko milijun turista godišnje. Apsolutno sam siguran kako “svaki” europski turist želi vidjeti i doživjeti Vinkovce, najstariji grad u Europi u kojem je kontinuitet življenja preko 8.300 godina, kao i vidjeti Orion, najstariji kalendar u Europi, koji je inače civilizacijski puno napredniji, ali i stariji oko 300 godina od lokaliteta Stonehenge. A to je samo početak priče oko značaja Vučedolske kulture. Egipat ima svoje piramide, Pariz ima Eiffelov toranj, Engleska ima Stonehenge… zašto Vinkovci ne bi mogli imati svoj monumentalni Orion?, istaknuo je osnivač portala HrTurizam.hr Goran Rihelj koji je zagrebački asfalt prije 13 godina zamijenio upravo Vinkovcima i veliki je promotor priče o Orionu najstarijem europskom kalendaru pronađenom u gradu na Bosutu.

Obnavljaju se kućice koje prikazuju način života prije 7000 godina

Zanimljivo je kako je grad ozbiljno krenuo u podizanje turističke infrastrukture te je u tijeku i obnova sopotskih kućica koje se nalaze na lokaciji Sopot i imaju za cilj prikaz života na ovim područjima prije 7000 godina. Posjetitelji će tako ovdje upoznati život kamenog doba bez Facebooka i Googla. Ovi radovi vrijedni 200.000 kuna, povjereni su Udruzi “Čuvari starih zanata” iz baranjskog Karanca koji će u suradnji s vinkovačkim gradskim muzejom rekonstruirati postojeće devastirane objekte.

Upravo u blizini ovog lokaliteta je i potpuno novoobnovljeni popularni šokački stan koji postaje Gourmet centar. Ovaj objekt je iznimno atraktivan kao i njegova lokacija te ovim potezom zapravo Vinkovci dobivaju svojevrsnu šetnju kroz vrijeme gdje posjetitelji mogu svjedočiti tom nevjerojatnom kontinuitetu naseljenosti kakav nema niti jedan grad u Europi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Čini se kako Vinkovci zahvaljujući mladom kadru stručnjaka koji su među najboljima u pripremi i provedbi EU projekata u Hrvatskoj, napokon počinju koristiti svoje turističke potencijale i grade priču koja bi mogla postati jedna od najboljih turističkih priča ovog kraja.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.