Hrvatska je NAJ! Šest stvari po kojima smo poznati u svijetu

spot_img

Brojne su atrakcije po kojima je Hrvatska poznata turistima diljem svijeta. Od prirodnih ljepota stranci najčešće ističu prekrasne pejzaže, kristalno čisto more, ali i plaže. Naši nacionalni parkovi i parkovi prirode nude netaknutu prirodu, rijeke i slapove te priliku za planinarenje, vožnju biciklom, ribolov i druge aktivnosti na otvorenom.

Nacionalni park Plitvička jezera
Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

Hrvatska se može pohvaliti i bogatom poviješću i kulturom, pa sve one koje zanima ovakav odmor moraju posjetiti brojne povijesne gradove i atrakcije. Bogatom kulturnom baštinom obiluju gradovi poput Dubrovnika, Splita, Zadra, Pule i Zagreba. No povijesnih znamenitosti, starih gradskih zidina, rimskih ruševina, katedrala i palača, ne nedostaje ni u brojnim drugim destinacijama.

Brojni turisti iz cijeloga svijeta, uz atrakcije, rado uživaju i u dobrim okusima kojima hrvatska gastronomija obiluje. Na maloj površini tako se mogu pronaći svježi sastojci, raznolika lokalna jela i bogatstvo okusa. Posjetitelji mogu uživati u ukusnim jelima specifičnim za dijelove zemlje u kojima se nalaze kao što su riblji specijaliteti, janjetina ispod peke, domaći pršut, sir, maslinovo ulje i tradicionalna jela poput paškog sira i istarskih tartufa.

veliki tabor

Povijest i kultura Hrvatske nešto je što ne smijete propustiti

Zbog svih ovih značajki Hrvatska je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u Europi i svijetu, a u nastavku vam donosimo zanimljive atrakcije Lijepe naše.

Hum – najmanji grad na svijetu

Grad Hum smješten je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u regiji Istra. Hum je poznat kao najmanji grad na svijetu, s vrlo malim brojem stanovnika. Ovaj biser Istre čarobno je mjesto koje oduševljava svojim šarmom i poviješću. Okružen zelenim brežuljcima, Hum mami posjetitelje svojim srednjovjekovnim uličicama i kamenim kućama.

hrvatska atrakcije
Foto: Blanka Kufner

Crkva sv. Jeronima, iz 12. stoljeća, krunište je ovog malenog grada. Tu se susreću kultura, tradicija, suveniri od lokalnog kamena i gostoljubivi ljudi. Posjet Humu prava je šetnja kroz vlastitu bajku.

Museum of Hum Aura

Muzej u Humu – čarobno putovanje u povijest središnje Istre

Poželite li doživjeti duh prošlosti najmanjeg grada na svijetu, svakako se uputite u Museum of Hum Aura. Onoga trenutka kada u njega kročite, doista ste zakoračili u povijest. Ona odiše iz svakog kutka u ovoj obiteljskoj kući preuređenoj u čuvaricu davnih vremena. Nedostaje još samo obući opravu kakva se nosila prije stotinjak godina kako bi upotpunili dojam života iz doba naših prabaka i pradjedova.

Najmanja katedrala na svijetu – Crkva svetog Križa u Ninu

Najstariji kraljevski grad Nin krije brojne zanimljivosti. Jedna od njih je i Crkva svetog Križa odnosno “najmanja katedrala na svijetu”. Svoj naziv može zahvaliti britanskom arhitektu Thomasu Jacksonu, koji ju je, još u 19. stoljeću, tako nazvao opčinjen njenom ljepotom. Crkva svetog Križa je najvrjedniji sačuvani spomenik starohrvatskog crkvenog graditeljstva i jedan od ninskih simbola. Položajem i ljepotom dominira prostorom na kojem se nalazi.

Crkva svetog Križa u Ninu – “najmanja katedrala na svijetu”

Izgrađena je u 9. stoljeću, u razdoblju ranog kršćanstva. Ona je jedini sakralni objekt u Ninu koji je ostao netaknut od građenja do danas. Dugačka je 7,8, a široka 7,6 metara. Visina po unutarnjim mjerama iznosi 8,2 metara, a debljina zidova je 57 centimetara.

nin kraljevski grad
Foto: Boris Kačan

Nepravilni oblici čine se kao greške u gradnji no one su nastale namjerno. Pomaci od pravilne osi posljedica su praćenja sunca. Zahvaljujući položaju prozora i kutu padanja svjetlosti, Crkva je svojevrsni kalendar. Tako se po sunčevim zrakama može odrediti točan datum suncostaja (solsticija) i ravnodnevnice (ekvinocija). Upravo zbog toga, na prvi dan ljeta, ovdje je polazište održavanja zanimljive manifestacije Festival sunca i svjetlosti.

U Vrbniku se nalazi “najuža ulica na svijetu”

Epitet naj uvijek je zanimljiv turistima pa su ovakvi lokaliteti atraktivne turističke destinacije. U Guinessovu knjigu rekorda 2006. godine kao najuža ulica na svijetu upisana je Spreuerhofstrasse u njemačkom gradu Reutlingenu. Radi se zapravo o prolazu između dvije zgrade koji je na najužem dijelu širok 31 centimetara, a na najširem 50 centimetara, te je prosjek ulice oko 40 centimetara širine.

Najuža ulica široka je (ili uska) tek 40 centimetara. Znate li gdje se nalazi?

Ulica Klančić u Vrbniku ima tek oko 40 centimetara širine na svojem najužem dijelu. Zbog toga je neslužbeno proglašena najužom ulicom na svijetu ili u Hrvatskoj, ako gledamo upise u knjigu rekorda. U turizmu biti naj je važno, a najbolje to na svjetskoj razini rade u Dubaiju koji ima najviše naj upisa na planeti Zemlji.

najuža ulica vrbnik
Foto: Goran Rihelj

Vrbnik je pitoreskni gradić na najvećem hrvatskom otoku Krku koji svoju povijest piše već 900 godina. Poznat je po vrbničkoj žlahtini, impozantnom zvoniku i srednjovjekovnim zidinama. Zbog starog načina gradnje kroz neke ulice ne mogu prolaziti automobili pa ni motori. Neke su pak toliko uske da kroz njih ne mogu proći ni ljudi.

Najkraća uspinjača na svijetu nalazi se u Zagrebu

S prugom dugom 66 metara, poznata je i kao najkraća žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prometu, a spaja zagrebački Gornji i Donji grad. Donja stanica nalazi se u Tomićevoj ulici, koja izlazi na Ilicu, a gornja stanica nalazi se na Strossmayerovom šetalištu, podno kule Lotrščak. Službeno je puštena u pogon 8. listopada 1890. godine, a s radom je počela 23. travnja 1893. godine. Isprva je bila na parni pogon koji je 1934. godine zamijenjen električnim.

top 10 zagreb
Foto: Pixabay

Budući da je u potpunosti zadržala prvobitni vanjski izgled i većinu tehničkih svojstava, zagrebačka je uspinjača proglašena zaštićenim spomenikom kulture. Put uspinjačom traje 64 sekunde što je taman dovoljno za jedan dobar selfi.

Vinkovci – najstariji grad u Europi i grad bogate povijessti

Kao naseljeno područje, Vinkovci u kontinuitetu postoje duže od 8200 godina što ih, prema mišljenju brojnih arheologa, čini najstarijim gradom u Europi. Osim toga ovo je grad bogate povijesti, kulturne baštine i značajno arheološko nalazište. U gradu na Bosutu su rođena dva rimska cara – braća Valentinijan i Valens i živjela dva ranokršćanska sveca – Euzebije i Polion.

Grad bogate tradicije, značajnih manifestacija i domaćeg piva – sve su to Vinkovci

No tu priči još nije kraj, u Vinkovcima je pronađen i najstariji indoeuropski kalendar Orion, inače stariji oko 400 do 500 godina od Stonehenge-a. Orion, najstariji europski kalendar potječe iz Vučedolske kulture koja je postavila temelje europske civilizacije.

Orion, Vinkovci, hrvatska atrakcije
Orion, foto: Davorin Krešić, izvor Turistička zajednica grada Vinkovaca

Najstarija katedrala na svijetu – katedrala sv. Duje u Splitu

Priča o Splitu traje 17 stoljeća, otkako je rimski car Dioklecijan odlučio izgraditi palaču – blizu tada velikog rimskog grada Salone – u kojoj je u miru provodio posljednje godine svoga života. Od kada je podignuta, Palača je polako postajala i postala grad koji danas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, te ljepotom kulturne i prirodne baštine.

Štorije Dioklecijana - Split, hrvatska atrakcije
Foto: Turistička zajednica grada Splita

U Dioklecijanovoj palači, smjestila se splitska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, poznatija kao katedrala svetog Duje. Izgrađena je početkom četvrtog stoljeća kao mauzolej cara Dioklecijana. Nakon rušenja Salone u sedmom stoljeću, preživjeli stanovnici pretvorili su mauzolej u katedralu, čineći je najstarijom na svijetu. Slavni domaći majstor u 13. stoljeću izradio je odlično očuvana drvena vrata, a romaničko-gotički zvonik, građen od 13. do 16. stoljeća, predstavlja najočaravajući detalj splitske katedrale.

Hrvatska, osim već navedenih šest, ima brojne druge atrakcije. Na vama je da ih istražite i iz Hrvatske ponesete lijepe uspomene.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.