Vikend u kojem Vinkovci žive retro

Ideja o održavanju rockabilly festivala u Vinkovcima rodila se jedne dosadnjikave zime, a prvi Hang Loose Rockabilly festival pod nazivom Shake this Town održan je 2017. godine kao jednodnevni događaj u dvorištu vinkovačke gimnazije. Posjetiteljima su na festivalu predstavljeni rockabilly bendovi, nastupi plesnih grupa, izložbe oldtimer automobila i motocikala, te mini sajam na kojem su se mogli pronaći retro brijačnica i frizer, pin-up odjeća i modni detalji, vintage bicikli, tattoo artist i štošta drugoga. Vinkovčani i drugi gosti s oduševljenjem su pozdravili ovo nesvakidašnje događanje, pa su Ana i Matija Vukoja – organizatori festivala i vlasnici kultnog vinkovačkog rockabilly bara Hang Loose – odlučili nastaviti s održavanjem festivala i svake se sljedeće godine potruditi biti još bolji i zanimljiviji.

Peto, dvodnevno izdanje Hang loose rockabilly festivala održano je proteklog vikenda. Prvoga je dana pljusnula kiša, ali ništa nije moglo pokvariti festivalski dan. Kao i lani, zbog ograničenja nametnutih poradi pandemije, ovaj open-air festival rockabilly glazbe, plesa i vintage & pin-up odjeće održao se u smanjenom obimu u dvorištu Rockabilly Bara Hang Loose u centru Vinkovaca. Broj posjetitelja i popratni sadržaji su bili donekle limitirani, no bilo je tu za svakoga ponešto.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Festival je bio prekrasan. Vinkovci su pokazali da se znaju zabavljati. Stvarno se plesalo punog srca. Vjerojatno zbog toga što smo svi bili dugo zatvoreni i nije bilo nikakvih događanja, čini se da su svi željni normalnog života i normalne zabave. Kad ocjenjujemo, svake nam je godine festival najbolji, a sljedeće ga godine uvijek treba nadmašiti, rekla je organizatorica festivala Ana Vukoja.

Posjetitelji su mogli razgledati Mini handmade sajam pod geslom Biti kreativan znači biti zaljubljen u život na kojem su se mogle vidjeti i kupiti nove kolekcije šarenih suknjica i mašnica vinkovačkog branda Kerefeka, kao i Hang Loose merchandise, te novi modeli Startasica i Boromina tvrtke Borovo.

Udruga retroPERSPEKTIVA organizirala je dječje kreativne radionice igranja i bojanja naziva Kreativnost je zaraza, prenesite ju dalje. U popodnevnim su se satima održale i kratke plesne radionice za opuštanje prije večernjeg programa pod geslom Prvo plešite, razmišljajte poslije. Osim izložbe fotografija Sweet little 50th kojom se obilježio pedeseti rođendan maskote bara i festivala, VW bube Lucy, bio je tu i neizbježan Pin-Up photo session djevojaka i parova dotjeranih u retro stilu.

U večernjim su satima nastupili B and The Bops, Mississippi Queen i The Jumpin’ Jiggawatts iz Zagreba, te legendarni The Cat Paws iz Daruvara koji su izvedbama bezvremenskih hitova rasplesali i one najdrvenije. Plesni je podij spojio sve generacije: od onih najmlađih do onih malo starijih, i svi su se fenomenalno zabavili plešući stroll i rockabilly jive.

U drugoj godini pandemije zbog koje je sve i dalje uglavnom neizvjesno, utješno je vidjeti da neki festivali ne odustaju i ništa ne otkazuju. Organizator Hang Loose Rockabilly festivala Matija Vukoja rezimira: Usprkos situaciji s coronavirusom, zadovoljni smo kako je festival protekao. Ne želim zvučati egoistično, no znali smo da će dvorište biti puno, obzirom smo festival uobičajeno održavali na puno većem prostoru i znamo da je velik broj ljudi odlučio doći i ove godine i zabaviti se s nama. Nadamo se da ćemo sljedeće izdanje organizirati bez ikakvih restrikcija i da će tad na festival ući svi oni koji to nisu uspjeli ove godine.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.