Vilinsko mesto Maribor zove vas na luckaste blagdanske pustolovine

Stiže nam vrijeme čarolija!

Razmišljate li koji grad posjetiti u predblagdansko vrijeme, predstavljamo vam zanimljivu priliku u drugom najvećem gradu Slovenije. Vilinsko mesto Maribor dio je službenog gradskog programa nazvanog Čarobni Maribor. To je sklop blagdanskih sadržaja koji se u prosincu tradicionalno priređuju na gradskim ulicama i trgovima štajerske prijestolnice. Prigodni program i blagdanske dekoracije oduševljavaju građane i goste, a grad Maribor pretvara se u veseliji grad za ugodan zimski provod. Koncerti na najvećim gradskim trgovima, točke za selfije, božićni sajmovi, okićene gradske lokacije, ugostiteljske kućice s raznovrsnom ponudom, te ovogodišnja najspektakularnija gradska atrakcija – panoramski kotač na čak 30 vrtoglavih metara – samo su dio atraktivne adventne gradske ponude.

No onaj pravi blagdanski ugođaj, toplinu oko srca i blagdansku radost možda ipak čini ono nešto manje vidljivo. Ispod površine, bez glamuroznog kiča i blještave dekadencije. Za vas izdvajamo pozivnicu u drugačiji čarobni grad, na dražesno mariborsko dvorište prigodno nazvano Vilinski dvor. Doživite Maribor kao grad bajkovitih doživljaja za cijelu obitelj sa posjetom neodoljivom gradu vila i vilenjaka!

Vilinsko mesto, Maribor
Vilinsko mesto 2021 / Narodni dom Maribor / foto: Dejan Bulut

Vilinsko mesto, grad vila i vilenjaka

Blagdanski festival Vilinsko mesto zadnjih je desetak godina tradicionalni mariborski festival stvaranja, maštovitosti, topline, osmjeha i doživljaja. Svakog prosinca građanima i gostima donosi najvažnije gradske sadržaje: one koji će vas uvijek nasmijati i razvedriti, raznježiti i očarati. Grad je to u kojem žive bajke i pjesme, cirkus i kazalište, znatiželja i kreativnost.

Vilinsko mesto, Maribor
Vilinsko mesto 2021 / Narodni dom Maribor / foto: Dejan Bulut

To je mjesto gdje se vjeruje u dobre vile i dobre ljude.

To je oaza mašte i bezbrižnog dječjeg uzbuđenja.

To je grad u kojem se pleše na mjesečini i čavrlja uz topli čaj, oživljavaju se tradicionalne rukotvorine, sluša se intimne koncerte i uživa u bajkovitim vatrenim predstavama i performansima.

Lokalne vile i vilenjaci pružaju vam priliku da predblagdanske dane provedete malo drugačije, spontano i dovitljivo, uz nezaboravne čarobne doživljaje.

Vilinsko mesto, Maribor
Vilinsko mesto 2021 / Narodni dom Maribor / foto: Dejan Bulut

Ali zašto baš taj grad?

Preporučujemo posjet blagdanskim entuzijastima, također skepticima i cinicima, i svima onima koji po pitanju blagdana nastojite ostati ravnodušni usprkos sveprisutnom blagdanskom ugođaju. Sjećate li se još mješavine smirenosti i uzbuđenja koja vas je obuzela kada ste kao dijete prvi put gledali pun mjesec? Sjećate li se radosnog iščekivanja nekih novih čarolija koje postoje samo u bajkama?

Vilinsko mesto, Maribor
Vilinsko mesto / Narodni dom Maribor / foto: Facebook galerija

Vilinsko mesto nudi sve što poželite u predblagdansko vrijeme. Ugodno društvo, prijateljska toplina, nasmijana lica i dobro raspoloženje uz bogat inovativan program. Zato pobjegnite od rutinske svakodnevice, vratite se u djetinjstvo, vjerujte u magiju i festivalskim slavljem proslavite sve što je dobro. Organizatori festivala jamče vam da će i vaše blagostanje i svijet biti puno bolji ako odvojite malo vremena za druženje, sanjarenje i gledanje u mjesec. Dozvolite im da vas oduševe, zato im dobro došli u gradu neograničene mašte!

Vilinsko mesto, Maribor
Vilinsko mesto 2021 / Narodni dom Maribor / foto: Dejan Bulut

Vetrinjski dvor uskoro se pretvara u Vilinski dvor

Vetrinjski dvor nalazi se na Vetrinjskoj ulici u starom dijelu Maribora. Nekoć sastajalište mariborskog salonskog društva i domovanje prvog mariborskog teatra, smatra se za najljepše očuvanu i najvažniju građansku kuću u gradu. Također je jedan od najboljih primjera barokne arhitekture u Mariboru s početka 18. stoljeća. Danas je to multidisciplinarno kulturno mjesto. Također je inovativno okruženje koje podržava ideje lokalnih aktera s područja kulture i umjetnosti te potiče njihovu suradnju kroz temelje međusobne pomoći.

U predblagdansko vrijeme Vetrinjski dvor mijenja svoje ruho i dobiva novu dimenziju. Ukrašen neodoljivim dekoracijama poput pravog zimskog kraljevstva, s nenadmašivom atmosferom, širokom ponudom događaja, gostujućih festivala i njihovih pratećih sadržaja. No najvažnija je dobroćudnost brojnih lokalnih organizatora (pa i šire) koji koriste ovo magično doba godine kako bi svojim kreativnim sadržajima predstavili grad Maribor u punom sjaju.

Vilinsko mesto, Maribor
Vilinsko mesto 2021 / Narodni dom Maribor / foto: Dejan Bulut

Krenite u laganu šetnju fotogeničnom Vetrinjskom ulicom i pred impresivnim vratima Vilinskog dvora prepustite se osjećaju topline uprkos hladnoći. Povjerovat ćete u bolje sutra, odnosno… pojam “sutra” zapravo ne postoji kad ste dijete! Podsjetite se i povedite sa sobom one najmanje. Znate i sami tko su najveći čarobnjaci koji još uvijek znaju uživati ​ovdje i sada, u jednom trenutku, a kojima ste sigurno najvažnija osoba na svijetu.

Vilinsko mesto, Maribor
Vilinsko mesto 2019 / Narodni dom Maribor / foto: Igor Unuk

Zimska idila Vilinskog dvora

Ove godine Vilinski dvor zasjat će svojom vrhunskom scenografijom, kreativnim spojem mjesečeve svjetlosti, čarobnih noćnih zvukova i performansom cirkusa Čupakabra u četvrtak, 30. studenoga 2023. u 17:30 sati, a glavni dio festivalskog programa odvijat će se od petka, 15. prosinca do četvrtka, 28. prosinca 2023. Pregledni kalendar događanja pripremili su vam u .pdf formatu.

Vilinsko mesto, Maribor
Cirkus Čupakabra, predstava Apikus / foto: web stranica izvođača

Vile i vilenjaci očekuju vas s posebno osmišljenom programskom blagdanskom ponudom te dražesnim zelenim kafićem (urbanom džunglom), od milja nazvanim Vetrinjc. Njegovi brižni čuvari su glazbenici i kulturno te ekološko osviješteni entuzijasti iz kulturno umjetničke udruge Coda. Provjerite ponudu njihovih pića i izaberite svoj omiljeni špricar dok uživate u programu grada vila i vilenjaka!

Vetrinjc, Maribor
Vetrinjc – BarCoda / foto: Facebook galerija

Festival Vilinsko mesto zagrijava se festivalom rukotvorina

Paljenje lampica za početak blagdanskog ugođaja samo je dio zagrijavanja. Od petka, 1. prosinca do nedjelje, 3. prosinca očekuje vas festival rukotvorina. Zanatska znanja i vještine domaćih obrta koji su prirodne materijale poput drveta, vune, gline pa čak i kamena stoljećima pretvarali u upotrebljive i ukrasne predmete. Svojom bogatom tradicijom gradili su kulturnu baštinu. Na festivalu će sudjelovati obrtnici iz cijele Slovenije i predstaviti vam svoje proizvode i tehnike.

Vilinsko mesto, Maribor
Vilinsko mesto / Narodni dom Maribor / foto: Dejan Bulut

Posjetitelji će moći upoznati različita rukotvorska zanimanja, steći nova znanja i kupiti unikatne proizvode. Cilj festivala poticanje je očuvanja rukotvorina i domaće radinosti te predstavljanje rukotvorina široj javnosti. Posebice djeci i mladima. Izrazite svoju kreativnost kroz stare zanate koji prebrzo tonu u zaborav zbog digitalnog doba!

Otvaranje sa štulašima Čupakabra i koncertom grupe Katalena

Iz brojnih vilinskih događanja izdvajamo i preporučujemo ono pravo festivalsko otvaranje u petak, 15. prosinca u 17 sati s predstavom na štulama. U goste su pozvali divove iz cirkusa Čupakabra koji će vam pokazati kako se osjećaju patuljci među vilenjacima. Ili obrnuto, kako se osjećaju vilenjaci među ljudima. Vidjet ćete najviši žonglerski show, balonima će preokrenuti svijet naglavačke, a vaše glave će se zavrtjeti od luckaste smijurije!

Vilinsko mesto, Maribor
Čupakabra štulaši / foto: web stranica izvođača

Isti dan u 18 sati slijedi grupa Katalena, jedna od najkvalitetnijih i međunarodno najcjenjenijih slovenskih glazbenih skupina. Svoje stvaralačko nadahnuće crpi iz bogate ostavštine slovenskih narodnih pjesama, a tu su i brze brojalice, dramatični napjevi i tihe uspavanke.

Svojim nestašnim humorom i prepoznatljivim glazbenim jezikom, karakteriziranim virtuoznom kombinacijom instrumenata, stilova i eksperimenata, impresioniraju čak i najzahtjevnije slušatelje diljem svijeta. Njihove iskričave, ritmične i energične pjesme neodoljivo pozivaju na ples. Zaplešite s njima, s vilama i vilenjacima i vašim najmilijima na očaravajućoj vilinskoj čagici.

Vilinsko mesto sa živim dvorištem budi bajke u život!

U subotu, 16. prosinca u 18 sati i u petak, 22. prosinca u 17 sati na Vojašniškom trgu 6 iskusite čarolije bajki na neobičan način! Pripovjedačica Zdenka Gajser će, uz pomoć male publike i dodirima svjetlosnog vilinskog pera u prstima ilustratora Jerneja Žumera, pred zadivljenim očima gledatelja dosadne zidove pretvoriti u čaroban svijet mašte. Ali kako? Ne ne i ne, ne izdajemo vam tajne velikih majstora bajkovitih čarolija! Dođite i oduševite se!

Koliko god volimo vesele priče, važno je poslušati i one tužnije, tragičnije. Jedna o njih je dramatična priča o mariborskoj heroini imena Slava Klavora. Pripovjedač Uroš Dokl i ilustrator Jernej Žumer povezat će vas s prošlošću i ponuditi vam priliku za razmišljanje o aktualnoj današnjici. Ratne oluje i njihove priče nikada nisu smiješne i zabavne. Slavina priča u petak, 22. prosinca u 20 sati na Vojašniškom trgu 6 omogućit će vam da se suočite s njima, a prije svega ponudit će vam inspiraciju, hrabrost i svijest o snazi pojedinca. Možda ćemo svi zajedno konačno shvatiti koliko čvrsta i jaka može biti osoba kojoj je srce na pravom mjestu.

Vilinsko mesto, Maribor
Vilinsko mesto 2023 / dizajn: Uroš Lehner ookie

Naravno, to nije sve od festivalskog programa!

Izradite svoju interaktivnu blagdansku čestitku, sudjelujte u astronomskoj radionici, nasmijte se do suza putujućem cirkusu nespretne klaunice Avguštine, naučite plesati takozvani “vilinski lunohod” (ili, ako vam je bliže, moonwalk) kao najveći vilenjak svih vremena. Izradite svojeg 3D kukca i uplašite njime gadljive prijatelje. Kreirajte svoj unikatan vilinski šeširić i budite u jedinstvenom stilu za najdužu noć u godini. Mašite Djedu Mrazu koji se u grad vila i vilenjaka spušta sa Pohorja, ma ima još i još domišljatih vilinskih događaja “kao u priči”…

Sa zadivljujućom vatrenom predstavom gostujućeg uličnog festivala Ana Mrzla Mariborska: Ples letećih plamena u četvrtak, 28. prosinca u 18:30 sati na Trgu svobode eksplozivno ćete dočekati kraj festivala Vilinsko mesto 2023.

Vilinsko mesto, Maribor
Flare performance / foto: web stranica izvođača

Kraj je tek početak nekih drugih mariborskih priča …

U gradu najstarije vinove loze na svijetu očekuju vas kao pun mjesec nasmijane vile i vilenjaci te poneki mariborski mrgud. (Ma volimo mi njega i on voli vas). Dođite u njihovo društvo i neka vam uz mjesečevu čaroliju ispričaju svoje neobične mariborske priče!

Vilinsko mesto, Maribor
Organizatori festivala Vilinsko mesto 2022 / Narodni dom Maribor / foto: Facebook galerija

Jer u predblagdansko vrijeme zaista nema ničeg ljepšeg od vječnog maštanja sa prijateljima, ništa toplije od srdačnog osmijeha na rumenim licima i ništa blistavije od dobrodošlice sa sjajem u očima!

Festival Vilinsko mesto organizira Narodni dom Maribor u suradnji sa udrugom Hiša!, Zavodom MARS i drugim mariborskim organizacijama s područja kulture. Na društvenim mrežama ih možete pratiti na Facebooku i Instagramu.

Fotografije: fotoarhiv Narodnog doma Maribor, fotoarhiv Vetrinjc – Barcoda, fotoarhivi izvođača.
Naslovna fotografija: Dejan Bulut

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.