Vinkovačka medovina i gin – fine kapljice iz najstarijeg naseljenog područja Europe

Authland banner

Vinkovci – grad tradicije, kulture… grad smješten na području koje je kontinuirano naseljeno već više od osam tisuća godina. No s druge strane Vinkovci su grad u kojem se svaki posjetitelj osjeća ugodno uz prekrasne domaćine i dobru hranu.

Destilerija Abelo

U gradu na Bosutu je pronađen prvi indoeuropski kalendar Orion, tu su rođena dva rimska cara – braća Valentinijan i Valens… I upravo po Valensu nazvano je poznato vinkovačko craft pivo koje ima svoje poklonike diljem Hrvatske, pa i šire.

No pivo nije jedino piće po kojem su, ili će to biti, poznati Vinkovci. U posljednjih nekoliko godina ovdje se razvijaju i drugi mali proizvođači ukusne kapljice, a prema povratnim informacijama s domaćeg i stranog tržišta, radi se o zaista kvalitetnim proizvodima koje mogu zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Pčelarstvo i proizvodnja meda na istoku Hrvatske ima dugu i uspješnu tradiciju no zbog uvoza jeftinijeg meda koji je često upitne kvalitete, proizvođači meda prilagođavaju se tržištu i novim zahtjevima.

vinkovačka medovina gin
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vinkovaca

Vrhunski gin iz obiteljske destilerije

Abelo, što na esperantu znači pčela, obiteljska je destilerija koja se specijalizirala za izradu izvrsnog gina. Nakon što su se 2016. godine odlučili na otvaranje OPG-a i bavljenje pčelama, Jelena i Velimir Babić početkom 2022. započeli su s preradom meda u alkohol. Ovaj potez pokazao se kao pun pogodak, a nakon pozitivnih reakcija, odlučili su se posvetiti destiliranju.

abelo gin
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vinkovaca

Nakon proizvodnje rakije od meda i likera, što je izuzetno skup proces, sada su se posvetili proizvodnji gina za koji postoji velika potražnja na tržištu. Tome u prilog ide i činjenica kako postoje i specijalizirani sajmovi, a na jednom od njih, onom u Rovinju, gin vinkovačkog Abela dobio je zlatnu medalju. Naime, na sajmu GinIStra, u konkurenciji 68 uzoraka od 36 proizvođača, Honey Spirit gin bio je zlatan u kategoriji “Destilirani gin”. No to Abelu nije bila prva nagrada. Ove su godine naime odnijeli i titulu “Naj izlagač” XI. Rimskih dana u Vinkovcima.

vinkovačka medovina gin
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vinkovaca

Veliko je to priznanje za Abelo koji još uvijek traži svoje mjesto pod suncem. Osim nagrađenog, vinkovačka destilerija u svojoj ponudi ima još četiri vrste gina kao i brojne likere, a svima njima zajedničko je zanimljivo i atraktivno pakiranje. Tome treba dodati i kako su proizvodi proizvedeni isključivo ručnom izradom s prirodnim sastojcima, bez umjetnih boja, aroma i konzervansa.

Medovina iz Vinkovaca

Priča o medovini, u pogledu povijesti, izvrsno se uklapa u priču o Vinkovcima. Medovina je naime, prema nekim izvorima, starija od vina, a prva je navodno nastala čak 9000 godina prije Krista. Medovina je posebno popularna postala nakon serije “Game of Thrones”, a alkoholno piće na bazi meda kroz povijest su pili i stari Grci, Rimljani, pa čak i antički bogovi.

vinkovačka medovina gin
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vinkovaca

Goran i Antonio Ferbežar su nakon deset godina bavljenja pčelama i proizvodima od meda otvorili novo poglavlje. Naime, 2021. godine OPG Ferbežar otvorio je mederiju. Ono što je u svijetu vina vinarija, kod obitelji Ferbežar je mederija odnosno opremljena kušaonica medovine.

///Vino koje ove sezone svi žele: Medovina se pila i u Game of Trones

Proizvodnja medovine najsličnija je vinskoj fermentaciji. Baza je otopina meda i pročišćene vode, a u dobiveni mošt se ubacuju izabrani vinski kvasci i pokreće se fermentacija. Medovina ima okus sličniji vinu nego recimo medici, a ima i manje alkohola, oko 13%. Prema riječima Ferbežara idealno ide uz sireve i sve vrste mesa, ali i voće, a pije se ohlađena na 8 do 10 stupnjeva.

ferbežar med
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vinkovaca

Vino i pivo postali su pića svakodnevnog života, dok je medovina zadobila kraljevski status, te postala piće za svadbe i druge značajne svečanosti. Medovina nikada nije potpuno nestala, ali je postala svojevrsni tekući anakronizam, pretežno se pije na svečanostima na srednjevjekovne teme, renesansnim sajmovima i drugim povijesnim rekonstrukcijama.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.