Medovina je kažu starija od vina, a vijest kako se radi u gradu koji je najstariji grad u Europi kada gledamo kontinuiranu naseljenost, veseli jer se uklapa u cijelu priču o povijesti. Vinkovci su grad koji je zapravo kolijevka europske civilizacije. Grad u kojem su rođena dva rimska cara i grad u kojem je pronađen najstariji europski kalendar Orion. Zanimljivo ova dva rimska cara nisu pila vino nego pivo, što baš nije bilo uobičajeno u ono vrijeme za rimske careve. I tako je na osnovu ove priče u Vinkovcima nastalo vrlo popularno craft pivo Valens nazvano upravo po rimskom caru koji je obožavao pivo.
Sada iz Vinkovaca stiže nova zanimljiva priča o medovini. Prva medovina navodno je nastala 9000 godina prije Krista i vjerojatno je među najstarijim alkoholnim pićima koje je čovjek radio i kušao. Pili su ju svi, od Shakespearea, Aristotela, Vikinga i rimskih careva do antičkih bogova. Zanimljivo je kako je medovina starija od vina, a medovinu su mnogi upoznali kroz popularni serijal Game of Trones, koji je također sniman u Hrvatskoj. Poveznica Dubrovnika i Game of Trones itekako je poznata diljem svijeta, a sada ju je moguće pričati i kroz vrhunsku hrvatsku medovinu. Upravo Dubrovnik je vjerojatno najbolje tržište za plasman ove medovine, što je i plan proizvođača Gorana i Antonija Ferbežara koji su nakon 10 godina bavljenja pčelama i proizvodnje proizvoda od meda sada otišli korak dalje. U sklopu OPG-a Ferbežar otvorena je medarija. Ono što je u svijetu vina vinarija, kod obitelji Ferbežar je mederija odnosno opremljena kušaonica medovine.
– Od samih početaka bavljenja medom i pčelarstvom razmišljamo kako povećati vrijednost naših proizvoda i upravo se medovina uvijek nametala kao idealno rješenje. Zainteresirali smo se medovinu, tražili ljude koji se bave njome i počeli smo raditi kućne ture medovine u galonima na starinski način bez kontroliranih uvjetan. Učili smo i željeli smo ponuditi nešto čega na tržištu nema, a da bude vrhunski proizvod. Tako je nastala naša medovina. Svakako promišljamo o plasmanu upravo u Dubrovnik gdje bi ovaj ekskluzivni proizvod našao svoje mjesto u vrhunskim restoranima i hotelima naslanjajući se upravo na Game of Trones gdje je medovina ponovno popularizirana, ističe Goran Ferbežar.
Foto: Dražen Bota
Povjesničari vjeruju kako je upravo otkriće prirodne fermentacije meda zaslužno za kasniju pojavu piva i vina. Popularan naziv “medeni mjesec” navodno dolazi upravo od medovine s područja sjeverne Europe gdje su mladenci nakon vjenčanja svakodnevno pili po jednu čašu medovine cijeli mjesec. U srednjem vijeku proizvodnja medovine doživjela je veliki tehnološki skok i vino od meda bilo je ekskluzivno te značajnije skuplje od vina i piva. Vjerojatno je i to razlog što je medovina polako pala u zaborav. Vino i pivo postali su pića svakodnevnog života, dok je medovina zadobila kraljevski status, te postala piće za svadbe i druge značajne svečanosti. Medovina nikada nije potpuno nestala, ali je postala svojevrsni tekući anakronizam, pretežno se pije na svečanostima na srednjevjekovne teme, renesansnim sajmovima i drugim povijesnim rekonstrukcijama. Medovina ima okus sličniji vinu nego recimo medici, a ima i manje alkohola oko 13 posto. Prema riječima Ferbežara idealno ide uz sireve i sve vrste mesa, ali i voće i pije se ohlađena na 8 do 10 stupnjeva.
Foto: Dražen Bota
KAPACITET KOJI JAMČI OPSTOJNOST JE 6000 BUTELJA
Zahvaljujući sredstvima EU fondova ovi pčelari izradili su dodatnu halu prilagođenu svim standardima proizvodnje. Zasad imaju kapacitet od 6000 butelja godišnje, ali imaju i mogućnost proširenja proizvodnje. Mederijom su zaokružili proizvodnju i ponudu, od vrcanja meda, proizvodnje vina, pa do kušaonice meda i medovine. – Promišljamo čak da nam proizvodnja medovine bude primarna djelatnost, iako bismo nastavili proizvoditi i med budući imamo 150 košnica. Med nam sve više postaje sirovina, a medovinu radimo od tri vrste svježeg meda od lipe, suncokreta i cvjetnog, napominje Goran Ferbežar i dodaje kako medovinu rade od najkvalitetnijeg slavonskog meda čime postižu potpunu autentičnost i stopostotnu sigurnost u kvalitetu medovine.
– Proizvodnja medovine najsličnija je vinskoj fermentaciji. Baza nam je otopina meda i pročišćene vode, tako dobivamo mošt, u koji ubacujemo posebne selekcionirane vinske kvasce i pokrećemo fermentaciju. Primarna fermentacija traje do dva mjeseca, nakon toga ide bistrenje i medovina potom ide na odležavanje do tri mjeseca u inoks ili drvene hrastove bačve. Sve radimo u kontroliranim uvjetima, ističe Antonio Ferbežar. Naravno kako je i za ove proizvođače pandemija COVID-a nepovoljno utjecala na plasman. Godišnji kapacitet od 6000 butelja donio bi im isplativost, a tržište su im vrhunski restorani i hoteli.
Foto: Dražen Bota
Naslovna fotografija: Dražen Bota