Vino Dalmacije – uživanje u vinima iz više od 70 vinarija od Zadra do Konavala

spot_img

Proteklog vikenda u prostoru hotela Le Méridien Lav održana je godišnja smotra vinara iz cijele Dalmacije. Festival Vino Dalmacije okupio je preko 70 vinarija, a održano je u organizaciji središnjeg regionalnog Udruženja Vino Dalmacije.

Festival Vino Dalmacije 2024
Promenadni sajam u Hotelu Le Meridian Lav, foto: Ante Gusić

Bio je to aktualni i najpotpuniji pregled trenutne dalmatinske vinske produkcije vinarija od Zadra na sjeveru do Konavala na krajnjem jugu, a po prvi puta ove godine na festivalu su se predstavili i gostujući vinari iz Hercegovine što je dalo uvid u aktualnosti na hercegovačkoj vinskoj sceni.

Tijekom dva dana festivala 75 vinarija na svojim je izlagačkim mjestima imalo priliku predstaviti se poslovnim posjetiteljima poput somelijera, ugostitelja, F&B managera, distributera i vinskih stručnjaka. Njima je ovo bila savršena prilika da prije početka sezone svoje vinske karte upotpune s kvalitetnim dalmatinskim etiketama. Ostali posjetitelji su kušanjem vina mogli pronaći svoja nova omiljena vina.

Na festivalu su predstavljena brojna vina pripremljena za puštanje na tržište neposredno uoči ili nakon festivala. Neka od njih su iz 2023. godišta, a druga iz prethodnog ili još starijih godišta.

Festival Vino Dalmacije 2024
Foto: Ante Gusić

Prošek vs. prosecco

Među osam odlično posjećenih vinskih radionica, održana je i radionica o prošeku. Predavač Kruno Filipović prisutne je upoznao s najnovijim informacijama vezano uz spor s Talijanima oko naziva prošek vs. prosecco.  Na radionici se kušalo 12 različitih prošeka. Neka od tih vina, upravo radi spora koji ograničava uporabu naziva prošek samo za hrvatsko tržište, danas niti ne nose taj naziv, iako po načinu proizvodnje spadaju u tu kategoriju. Hrvatski vinari žele koristiti tradicionalni naziv prošek čim spor bude riješen jer najveći je problem tiskati različite etikete za dva tržišta, hrvatsko i EU. Osim toga, publika je mogla naučiti kako složiti vrhunski desert kroz uparivanje sira i prošeka.

vinske radionice
Vinske radionice, foto: Ante Gusić

Unatoč jugu i kiši, organizatori ističu kako je posjećenost oba dana bila odlična. Vinari su posebno zadovoljni svojom prezentacijom vina poslovnim posjetiteljima i to netom pred sezonu i formiranje aktualnih vinskih karti. Učilo se o vinu i od vina, razmijenila su se iskustva i nazdravilo se još jednoj uspješnoj godini pred nama.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.