Povijest i atrakcije neki su od razloga za posjetiti Zadar

Zadar se kao naselje spominje još prije tri tisuće, a urbanizirana sredina je već dvije tisuće godina. Grad je svjedok vremena koji čuva povijesnu baštinu i zbog toga je destinacija koju rado posjećuju brojni turisti. Ulice, trgovi, riva, crkve i spomenička baština otkrivaju drevnost na svakom koraku. No osim povijesnog i kulturnog naslijeđa kojih ne nedostaje, moderne instalacije su inspiracija za nove putnike.

ZADAR JE POPUT MUZEJA NA OTVORENOM

U vrijeme Rimskog carstva Zadar je urbaniziran, a brojni spomenici svjedok su vremena. Zadarski Forum je svojim mjerama jedan je od najvećih na Jadranu. Širina mu iznosi čak 45 metara, a dužina impozantnih 90 metara. Poviše trijemova imao je galerije te u cjelini predstavlja vrlo razvijeni primjer forumskog kompleksa, jedan od važnijih među antičkim gradovima na Jadranu. Natpis s imenom Augustova prokonzula za Ilirik Tamfila Vaale, na vijencu zdenca s Foruma, svjedoči da je izgradnja kompleksa započela već u dvadesetim godinama 1. st. prije nove ere.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ostaci rimskog foruma jedna su od najintrigantnijih stvari o Zadru jer predstavljaju tisućljetnu povijest grada izloženu u javnosti, a zanimljivo je da su temelji Foruma bili skriveni ispod površine zemlje sve dok to područje nije očišćeno nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.

Zadar ima i betonsku repliku egipatske Sfinge. Dao ju je izgraditi povjesničar umjetnosti Giovanni Smirich nakon smrti svoje supruge i postoji mit koji kaže kako Zadarska sfinga ispunjava ljubavne želje. Dakle ako ste u ljubavnim problemima morate pronaći sfingu, no vrijedi je vidjeti i ako nemate problema ove vrste nego samo želite vidjeti jedinu hrvatsku sfingu. U četvrti Brodarica oduševit će vas i druge stare vile i pogled na zalazak sunca za koji neki tvrde kako je najljepši na svijetu.

ZADAR JE DOM BROJNIH MUZEJA

Ako želite doznati više od povijesti Zadra, na raspolaganju vam je nekoliko muzeja. Narodni, Arheološki, Muzej grada Zadra mogu biti dobar početak za otkrivanje grada, no nemojte zaboraviti ni na Muzej antičkog stakla, koji je jedinstvena kulturna institucija, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Muzej je otvoren za posjetitelje u svibnju 2009. godine i predstavlja jedinstven bogat opus s više od 5000 različitih staklenih predmeta koja datiraju iz doba antike od od I. stoljeća prije Krista do V. stoljeća poslije Krista. Posebna turistička atrakcija je staklarska radionica koju ćete pronaći u potkrovlju muzeja, gdje možete uživo vidjeti kako se puše staklo.

Soba ogledala, kaleidoskop, soba koja mijenja percepciju veličine osobe, didaktičko-logičke igračke i zagonetke samo su dio eksponata i zabavne ponude Muzeja iluzija u Zadru. Fascinantni svijet iluzija ovog muzeja posebno je osmišljen kako bi poljuljao povjerenje u osjetila posjetitelja te predstavlja mjesto koje donosi zabavu za sve generacije; djecu, roditelje, parove, djedove i bake kao i zanimljivu nadopunu turističke ponude grada Zadra. Posjetitelji muzeja moći će hrabro uskočiti u vrtlog iluzija u tunelu Vortex, koji je prvi tunel te vrste u ovom dijelu Europe i ući u sobu ogledala koja izobličuje predmete i osobe koje zrcali, pružajući jedan nov i neobičan pogled na stvarnost. Muzej ima i pametnu igraonicu koja kroz razne didaktičke koncepte i Dilemma igre pretvaraju igraonicu u pravi fitness za mozak.

ATRAKCIJE ZA SVE GENERACIJE

Na zapadom dijelu zadarske rive, dva nevjerojatna djela arhitekta Nikole Bašića. Danas su to simboli grada koje prepoznaje cijeli svijet. Prije četiri godine Morske orgulje su uvrštene među 50 najvažnijih razloga za putovanje na svijetu, uz bok kineskom Velikom zidu ili Eiffelovom tornju u Parizu! Izbor je napravio recentni nizozemski “KLM InFlight” magazin, a cijela se priča zapravo zakotrljala još prošle godine kada je članak o poznatoj zadarskoj atrakciji istodobno objavljen na portalu američkog “Huffington Posta” i britanskog “Mail Online. Oba su članka na američkom i britanskom portalu zahvaljujući nebrojenim dijeljenjima i objavama na društvenim mrežama, od Morskih orgulja napravile globalni hit, a na svoje profile uvrstile su ga mnoge svjetske sportske i estradne zvijezde.

Morske orgulje konstruirane su kao stepenice duge 70 metara koje se spuštaju u more i sviraju jedinstvenu melodiju Jadranskog mora. Svaki puta kada valovi dotaknu obalu morske orgulje proizvode nezaboravan očaravajući zvuk koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pozdrav suncu je 22 metarski krug u mramornom pločniku s ugrađenim solarnim pločama. Tijekom dana ploče prikupljaju sunčevu svijetlost i pretvaraju je u električnu energiju. Najbolje vrijeme za posjetiti Pozdrav suncu je tik prije sutona jer ćete tada moći uživati u poznatom zadarskom zalasku sunca. Za njega je čak engleski filmski redatelj Alfred Hitchcock rekao kako je najljepši na svijetu, ljepši i od onog na Floridi. Nakon zalaska sunca, 10.000 žarulja stvara različite svjetlosne efekte u bojama.

POVIJEST I ATRAKCIJE I DALJE PRIVLAČE TURISTE U ZADAR

Članak se nastavlja ispod oglasa

Irski niskotarifni avioprijevoznik Ryanair od lipnja 2021. godine pokrenuti će jednu novu liniju prema Hrvatskoj. Radi se o liniji Napulj – Zadar na kojoj će Ryanair prometovati po prvi puta, navodi Croatian Aviation.

Direktne komercijalne linije između Zadra i Napulja do sada nije bilo, no to će se promijeniti ovog ljeta. Ryanair će od 04. lipnja uvesti spomenutu liniju s dva leta tjedno, ponedjeljkom i petkom, sa zrakoplovima tipa B737-800. Navedena linija bit će u prometu do kraja rujna, a u tom će razdoblju Ryanair obaviti 34 povratna leta. Ukupno je, od početka lipnja do kraja rujna ovaj poznati niskotarifni avioprijevoznik ponuditi ukupno 12.852 sjedala između Napulja i Zadra.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.