Ninska šokolijada – 21. izdanje jedinstvene gastro manifestacije

Turistička zajednica grada Nina poziva sve zainteresirane čuvare baštine – šokolare da se prijave do 31. siječnja 2023. za sudjelovanje na manifestaciji Ninska šokolijada. Radi se o jedinstvenoj međunarodnoj gastronomskoj manifestaciji kojom se slavi važan brend u gradu Ninu.

šokolijada

Ninski šokol jedinstveni je suhomesnati proizvod od svinjske vratine koji izgledom nalikuje budžoli. Malo ga ima i teško se pronalazi, jer se radi samo u Ninu i ninskom priobalju.

Vještina pravljenja šokola po svojoj je osobnosti očuvana vještina i pripada u nematerijalnu kulturnu baštinu. Turistička zajednica grada Nina od 2003. s vrijednim obiteljima održava živom vještinu spravljanja jedinstvene delicije po čuvanim obiteljskim receptima. 

Prema riječima Marije Dejanović, voditeljice projekta Ninska šokolijada i direktorice Turističke zajednice grada Nina, samozatajne, ove jedinstvene, izrazito kvalitetne i rijetke delicije ima jako malo. Zbog toga je potrebno učiniti puno truda kako bi se ova tradicija očuvala i nastavila.

Fešta od šokola uz proglašenje pobjednika odnosno najboljeg šokolara ili šokolarice planirana je ove godine 16. srpnja. Uz poziv upućuje se javna zahvala svim dosadašnjim natjecateljima koji su sa svojim obiteljima očuvali vještinu izrade šokola, to važno nematerijalno kulturno dobro ninskog kraja.

Podsjetimo, na prošlogodišnjem trećem dijelu manifestacije Fešta od šokola, brojni posjetitelji došli su do Nina te su imali priliku tijekom izlagačkog vikend programa degustirati Ninski šokol – autohtonu deliciju koja je dobro poznata kao tradicija kraja i čija je receptura ostala tajna lokalnih obitelji.

Naslovna fotografija: Marin Stulić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.