Započinje jubilarna 20. Ninska šokolijada

Turistička zajednica grada Nina poziva sve zainteresirane čuvare baštine – šokolare da se prijave do 31. siječnja 2022. za sudjelovanje na manifestaciji Ninska šokolijada. Radi se o jedinstvenoj međunarodnoj gastronomskoj manifestaciji kojom se slavi važan brend u gradu Ninu.

Ninski šokol jedinstveni je suhomesnati proizvod od svinjske vratine koji izgledom nalikuje budžoli. Malo ga ima i teško se pronalazi, jer se radi samo u Ninu i ninskom priobalju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vještina pravljenja šokola po svojoj je osobnosti nematerijalna kulturna baština. Turistička zajednica grada Nina od 2003. s vrijednim obiteljima održava živom vještinu spravljanja jedinstvene delicije po čuvanim obiteljskim receptima. 

Prema riječima Marije Dejanović, voditeljice projekta Ninska šokolijada i direktorice Turističke zajednice grada Nina, samozatajne, ove jedinstvene, izrazito kvalitetne i rijetke delicije ima jako malo. Zbog toga je potrebno učiniti puno truda kako bi se ova tradicija očuvala i nastavila.

Fešta od šokola uz proglašenje pobjednika odnosno najboljeg šokolara ili šokolarice planirana je ove godine 17. srpnja. Naravno kako će manifestacija biti prilagođena epidemiološkim mjerama. Uz poziv upućuje se javna zahvala svim dosadašnjim natjecateljima koji su sa svojim obiteljima očuvali vještinu izrade šokola, to važno nematerijalno kulturno dobro ninskog kraja.

Podsjetimo, prošlogodišnji treći dio manifestacije Fešta od šokola, zbog mjera nije bilo moguće organizirati prema tradiciji. Taj dio manifestacije javnosti je uvijek najzanimljiviji. Tako su brojni posjetitelji ipak došli do Nina te su imali priliku tijekom izlagačkog vikend programa degustirati Ninski šokol – autohtonu deliciju koja je dobro poznata kao tradicija kraja i čija je receptura ostala tajna lokalnih obitelji.

Naslovna fotografija: Marin Stulić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.