Zaronite u Panonsko more i otputujte 24 milijuna godina u prošlost

Posjet Interpretacijskom centru Terra Panonica prilika je za nezaboravno putovanje čak 24 milijuna godina u prošlost. Ovdje ćete poput pravih prirodnjaka-pustolova istraživati priče o drevnim, ali i sadašnjim vrstama biljaka i životinja Pleternice i Požeško-slavonske županije, koje su, baš kao i cijela Slavonija i brojne susjedne zemlje, bile prekrivene Panonskim morem. Zaronite u Panonsko more i istražite ga. Interpretacijski centar Terra Panonica omogućava vam da uz pomoć virtualne i proširene stvarnosti “zaronite” u svijet nekadašnjeg Panonskog mora. Riječ je o prvom i zasad jedinom interpretacijskom centru prirodne baštine u Požeško-slavonskoj županiji.

/// Gdje je najstariji vinski podrum, gdje je kovan prvi hrvatski novac i odakle potječu palme sa splitske rive?

Jeste li znali kako je prije više od 10 milijuna godina postojala je značajna vodena površina na području današnje Panonske nizine. Panonsko more kasnije je postalo Panonsko jezero, a prekrivalo je veći dio današnje Mađarske, dijelove Hrvatske, Srbije, BiH, Slovačke, Češke, Austrije, Rumunjske, čak i dijelove Ukrajine. Današnja Gorja, a u davno doba otoci poput Papuka, Psunja i Medvednice bili su bogati biljnim i životinjskim svijetom. Danas se na ovom području pronalaze fosilni ostaci morskih pasa, brojnih riba i školjkaša.

/// Kuća Panonskog mora atraktivna senzacija u Parku prirode Papuk

Stalni postav centra je podijeljen u šest tematskih cjelina i vodi od istraživanja pradavnog Panonskog mora do upoznavanja pet staništa: slavonskih šuma Dilj gore, značajnog krajobraza Sovskog jezera, vodenog carstva rijeke Orljave, obojenih mirisnih travnjaka i tajanstvene špilje Trbušnjak. Uz kreativne ilustracije i diorame upoznajte bića koja plivaju, gmižu, hodaju, pjevaju, love i lete. Neka od njih potiču još iz vremena Panonskoga mora, a mnoga su uvrštena u europsku ekološku mrežu natura 2000.

Ako želite zaplivati i istražiti svijet nekadašnjeg Panonskog mora, zakažite termin jer obvezna je najava putem maila zbog ograničenog broja mjesta.

Foto i izvor: Terra Pannonica

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.