Zašto pobjeći u Gorski kotar barem na jedan dan / 1. dio?!

spot_img

Zapeli smo planirati odmor u vlastitoj zemlji. Oh, strašne li sudbine! Sva sreća da živimo u jednoj od najljepših zemalja svijeta. Toliko raznolikosti na samo nekoliko sati vožnje u svakom smjeru. Možda vam nije prvo na pameti, ali na samo 1,5 sat od Zagreba i Istre, 1 sat od Karlovca i još manje od Rijeke, čeka vas još masovnim turizmom netaknut Gorski kotar. Niti prije epidemije ova zelena regija nije bila mjesto gdje se većina ljudi dolazi provesti svoj odmor. Prekrasni prirodni resursi još su daleko od turističkih atrakcija, a možda je tako i bolje. Još je davno Dr. Ivo Horvat, poznati hrvatski botaničar svjetskog ugleda upravo u Nacionalom parku Risnjak izjavio “… neka živi nesmetano biljni i životinjski svijet, a čovjek neka prolazi njegovim stazama pun poštovanja pred velikom cjelinom u koju je zašao.”

Park-šuma Golubinjak

Na teritoriju Gorskog kotara nalazi se 37% zašitićenih područja prirode Primorsko – goranske županije. Savršen sklad jedinstvene krajobrazne i biološke raznolikosti pravi je odmor za dušu i tijelo. Osluhnite svoj unutarnji ritam i sjedinite se s prirodom. Znakovito je da su gotovo svi zaštićeni djelovi prirode Gorskog kotara vezani uz fanomen krša, a takav je tipičan primjer i Park-šuma Golubinjak kod Lokava. Špilje, jame, ledenice, stijene, ponikve i kameni mostovi sve to skriva se u hladu crnogoričnih stabala starih i do 300 godina. Tko želi doživjeti ljepotu i veličanstvenost goranskih šuma, a ne želi se zamarati previše dugim obilascima i pješačenjem, ovo je lokacija koju svakako mora posjetiti. 

Na samo jedan kilometar od naselja Lokve, podno željezničke postaje nalazi se taj šumoviti predio neobične ljepote. Šuma starijih jela i smreka obrasta kulisu strmih rastrganih i razvedenih stijena koje su se zapriječile rubu manjeg polja. Zaravan je prirodni nastavak Lokvarskog polja odakle se vjerojatno prelijevao višak vode iz potoka Lokvarke i ponirao pod stijenama. Nakon što se parkirate ispod viadukta autoceste, koji iz te perspektive izgleda kao dijelo moderne arhitekture, dah će vam oduzeti slikovita livada… No prvo zastanimo i pročitajmo molitvu prirode.

“Čovječe kad poželiš samnom gospodariti ili se od mene odvojiti, znaj da je sve životnim sokom kao krvlju izmješano i u tom osjećaju strahopoštovanja prema meni, shvatit ćeš da su ljudi, zemlja, šuma, voda, zrak, travke i leptiri – jedna obitelj.”

Goranska kiparska radionica

Šuma Golubinjak ima dugu tradiciju kao izletište lokanih stanovnika, ali i zbog blizine prometnica posjećuju je izletnici sa šireg područja. Kroz labirinte stijena provedena je cijela mreža šetnjica i šumskih puteljaka do posebno zanimljivih prirodnih detalja. Među stijenama naići ćete na brojne krške fenomene poput Medvjeđeg brloga, Amfiteatra, Golubinje i Ledene špilje, Paklenih vrata. Na nekim dijelovima uređena su i alpinistička penjališta, a na prostranoj livadi u polju naići ćete na mnoštvo drvenih skulptura. Radovi su to umjetnika okupljenih u organizaciju Goranska kiparska radionica – koja je ljetos ukoričila svojih 40 godina entuzijazma. Upravo je zbog njihovog truda Gorski kotar pretvoren je u muzej skulptura na otvorenom. Kako bi se javnosti što bolje predstavio dio tih umjetnina Općina Lokve svake godine organizira “Noć skulptura”. Osebujnu večernju manifestaciju u kojoj se obilaze devet lokacije gdje se nalaze neka od djela poznatih kipara iz Hrvatske i inozemstva, a program se obogaćen izložbom grafika, nastalih tijekom netom održanih radionica izrade drvoreza za sve uzraste.

Risja staza

U Park šumi Golubinjak postoji veći broj ponikava na čijem dnu vrlo bujno rastu pojedine vrste paprati i visokih zeleni, a iz mahovinom obraslih pukotina stijena hladan zrak struji iz za vrijeme najvećih ljetnih vrućina. Od životinjskog svijeta tu se daju neći puhovi i vjeverice, mnoge šumske ptice, leptiri, kornjaši i pauci. Pošto je Gorski kotar jedna je od rijetkih mikroregija u Europi u kojoj još uvijek obitavaju tri velike zvijeri – medvjed, vuk i ris u Golubinjaku ćete pronaći i tzv. Risju stazu. Tematsku staza o risu koja će vam približiti ovu tajnovitu životinju te skrenuti pažnji i potrebu na suživot i zaštitu risa te njegovog staništa.

Navedene lokacije obiđite sami ili sa lokalnim licenciranim vodičem Lynx and Fox na turi “Tajne mistične šume i dubokog jezera”. Zapratite ih na Facebooku ili se javite za više info na jelena@lynxandfox.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.