Žirovina 2022: Upoznaj Turopoljski lug – pješice, biciklom, na konju, motornim quadom, kanuom i avionom

Plemenita općina turopoljska nastavlja tradiciju održavanja Žirovine u Turopoljskom lugu, događanja koje vas povezuje s plemenitom Velikom Šumom. Događanje je to koje za cilj ima pokazati bogatstvo šuma u okolini te potaknuti građane na boravak u njima, a već je ova subota 10. rujna izvrsna prilika jer program nikad nije bio bogatiji.

Lugarnica Čardak središnje je mjesto događanja pa nabrojimo za početak što vas sve tamo očekuje, a potom pojasnimo na koji sve način ćete moći iz nje krenuti u istraživanje Turopoljskog luga.

Odmah na početku naglasimo kako je sav program besplatan, no za neke od programa potrebna je prijava e-mailom radi ograničenog broja mjesta.

Lugarnica Čardak

Prošlogodišnji program AvanTuropolja proširen je novim aktivnostima pa vas očekuje testiranje vještina gađanja u metu i to airsoft puškom, lukom i strijelom, sjekiricom te zabavni cornhole. Novost će biti i utrke EkoGoKart odnosno mini vozila na pedale, a naravno tu su i četverokotači (quadovi) o čemu nešto više kasnije. Tu su i tradicionalno Skauti TUR-a koji će podići svoj kamp u kojemu ćete moći se upoznati s turopoljskim izviđačima i njihovim aktivnostima, a nema prirodnijeg prostora za to od hladovine krošnji turopoljskog hrasta. A kako se u šumi snalazi plemenita životinja – konj, pokazat će jahači na konjima Kravat pukovnije koji će vam dati priliku da i sami iskusite jedinstvenu vezu čovjeka i konja.

Školarci, ali i oni mlađi, uživat će i u igraonici Društva žena Tur iz Turopolja koje priprema pregršt zabavnih aktivnosti na otvorenom uz igre, zabavu i smijeh. Drveno graditeljstvo Turopolja bit će tema istoimene radionice na kojoj ćete moći saznati kako su se gradile drvene ljepotice ovoga kraja, pa i sami sagraditi poneku, a izložba “Narodno ruho između Kupe i Save” pokazat će vam narodne nošnje Turopolja, Vrhovlja i okolice.

Uz sve to, moći ćete se i opustiti u hladovini šume te uživati u domaćoj gastro ponudi uz turopoljskog pajceka s ražnja, kotlovine ili lovačkog gulaša, a po prvi puta za pivoljupce predstavit će se i craft Turopoljsko pivo. Glazbenu podlogu pokrenut će HPD Kučani, a prije nego sunce zađe s one strane Odre pridružit će im se i Tamburaški sastav Dorat.

Sve to bit će na jednom mjestu kod Lugarnice Čardak, no odlučite li se za istraživanje Turopoljskog luga, evo što je sve na raspolaganju. Za aktivnosti koje ćemo sada nabrojati potrebna je prijava na e-mail i to imenom i prezimenom, aktivnošću i željenim terminom.

Biciklom k Lugu

Biciklistička avantura u Turopoljskom lugu započet će u 14 sati u Velikoj Gorici i to ispred Muzeja Turopolja za sve one koji se, iz središta grada na dva kotača, žele uputiti na Žirovinu. Organizirana je pratnja za siguran put u duljini od 12 kilometara: V. Gorica, N. Čiče, S. Čiče, Kuče do Lugarnice Čardak, a svaki biciklist koji će biti dio organizirane kolone dobit će bon za ručak i piće. Nakon ručka i odmora, u 16 sati iz Lugarnice je polazak na 8+8 kilometara makadama do povijesnog spomenika Vrata od Krča u srcu Luga, nakon čega je povratak u Lugarnicu i druženje.

Potraga za tartufima

Znate li da su šume Turopoljskog luga bogate crnim tartufom? Ova izvanredna namirnica posebnog mirisa i okusa sve više i više se stapa s turopoljskom kuhinjom i to zahvaljujući Turističkoj zajednici Zagrebačke županije koja je tartuf stavila na gastronomsku kartu Hrvatske. A upravo je topliji dio godine pravo vrijeme za lov na “gljivarsko blago”. U organizaciji TZZŽ u tome će nam pomoći profesionalni tartufar i vodič koji će u pratnji psa tragača biti najbolji pomagač da se domognete grumena ovoga crnoga zlata. Lov na tartufe kreće iz Lugarnice Čardak u 15 sati te traje oko sat vremena.

Quadom po šumskim putevima

AvanTuropolje vodi vas četverokotačima, po turopoljski “quadovima”, u upoznavanje poznatih i nepoznatih šumskih puteva Turopoljskog luga na ruti dugoj oko 8 kilometara. Program započinje s upoznavanjem sa strojem nakon čega se kreće u vožnju makadamom, potom se skreće na šumski put, a na kraju se ulazi i dublje u šumu u kojoj će se testirati vaše vještine za volanom. Vožnja traje pola sata, a uz vodiča na čelu kolone sudjeluje četiri quad dvosjeda. Rute kreću u 15, 16 i 17 sati te u svojoj e-mail prijavi obavezno navedite vrijeme rute kako bi vam mogli potvrditi rezervaciju!

Kajakom po Odri

Rijeka Odra prolazi srcem Turopolja te su je u povijesti vodom hranili brojni pritoci ovog zavičaja. Iako su je veća Sava i Kupa pomalo stavile u drugi plan, ona i dalje vijuga turopoljskom ravnicom te pruža oazu mira u suživotu s Velikom Šumom. Na vožnju kajakom po Odri vodi nas Backpack Adventure Travel uz iskusnog vodiča, a vožnja uzvodno od Čičke Poljane trajat će nešto više od sat vremena veslanja mirnom Odrom koja je pogodna i za mlađe veslače. Kajaci su dvosjedi, a u jednoj turi sudjeluje 10 kajaka. Polasci iz Lugarnice Čardak su u 14.30 i 16.30 sati!

Avionom iznad luga s Letjelišta Aerokluba VG

Već kad hodamo, bicikliramo, jašemo, veslamo i vozimo se, zašto ne bi i letjeli?! U tome će nam pomoći Aeroklub Velika Gorica sa svojim letjelištem koje se smjestilo između Buševca i Turopolja, odmah uz rub Turopoljskog luga koji će nam pokazati iz ptičje perspektive. Oni hrabri koji požele sjesti u motornu jedrilicu i uz pilota se vinuti u visine za ovu priliku morat će se, zbog vrlo ograničenog broja mjesta – jedan let jedna osoba, natjecati i to tako da na email u jednoj rečenici napišu zašto baš vas treba voditi na ovu jedinstvenu avanturu. Organizatori će dobitnike kontaktirati povratno s ponuđenim terminom leta koji traje oko pola sata.

Kartu aktivnosti možete pogledati na POVEZNICI. Na kraju ponovimo kako je za sve programe, osim Lugarnice Čardak, potrebna e-mail prijava. Naznačite vrijeme željenog polaska, a zbog ograničenog broja mjesta na pojedinim programima vrijedit će rezervacije samo na koje dobijete povratan odgovor. Broj slobodnih mjesta pratite na Facebook stranici i web stranici PO Turopolje.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.