Životinjsko carstvo rodom je iz Maribora!

U blog-serijalu neobičnih gradskih priča mariborskog pripovjedača Vida Kmetiča ovaj put vam predstavljamo kako i naročito – zašto! – je u gradu Mariboru sa tvornicom čokolade Mirim počela svima poznata priča čokoladica Životinjsko carstvo.

Vid Kmetič predstavlja početak priče o čokoladicama Životinjsko carstvo

Svatko od nas je gotovo sigurno nešto skupljao u djetinjstvu, a mnogi svoju dječju kolekcionarsku strast gaje cijeli život. Nekima su se svidjeli bedževi, drugi su u svoje albume ubacivali šarene markice najegzotičnijih zemalja svijeta. Naravno, skupljali smo i druge, posebno za današnje vrijeme, bizarne stvarčice: papirnate salvete bile su popularne među djevojčicama, a prazne kutije cigareta među dječacima. Oboji smo prazne limenke gaziranih pića smatrali svojim blagom iz djetinjstva.

Najveći mali kolekcionari uživali smo skupljajući sličice. Lijepili smo ih u albume i tjednima, ako ne i mjesecima, tražili dvije-tri koje su nam još nedostajale. Ispred osnovnih škola, svaki dan prije i nakon nastave, dešavale su se živahne razmjene sličica i naljepnica.

Majmun Vali, Životinjsko carstvo, Sandokan, Bruce Lee, Argentina 78 i što je još bilo raznih serija zasigurno još danas mnogima od nas izmamljuje osmijeh na lice i vraća nas u davna vremena bezbrižnog djetinjstva. Zanimljivo, jedna od navedenih serija sličica koje smo sakupljali ima korijene u našem gradu.

Tvornica čokolade Mirim
Iz članka časopisa Delo, foto: osobni arhiv Janeza Lombergara

Časopis Večernik pohvalio je tvornicu Mirim zbog edukativnog pristupa

Tridesetih godina prošlog stoljeća u mariborskom večernjem časopisu doveli su u pitanje prikladnost i prije svega aktualnost udžbenika koje su tadašnja djeca koristila u školama, a zanimljivo je da bi se njihove riječi mogle zapisati i u današnje doba:

– Kao što naše knjige u velikoj mjeri ne odgovaraju tim suvremenim spoznajama, tako se, nažalost, u školi ne vodi dovoljno računa o strukturi djetetova horizonta. Predavanja i prisilne lektire sa pjesmama o životinjama, suhoparni eseji o putovanjima — sve to ne može zagrijati mladež. Njihov dojam nema učinak doživljaja koji bi šokirao cijeli duševni organizam. Znanje može ostati do ispita, ali ubrzo — ispari, jer je samo slučajno uhvaćen — balast.

Tvornica čokolade Mirim, Maribor
Razglednica tvornice čokolade Mirim, arhiv Muzeja narodne osvoboditve Maribor

Poznata mariborska tvornica čokolade Mirim iskoristila je priliku spajanja ugodnog s korisnim:

– Da djeca uz čokoladu dobiju i nešto edukativno (ni najgora “kriza” neće u potpunosti eliminirati želju za slatkim), objavila je dvije zbirke sličica koje su djeca lijepila u posebne albume: Kraljestvo živali (Životinjsko carstvo) i Popotovanje po okrogli zemlji (Putovanje oko zemlje okrugle).

Sličice koje su djeca lijepila u svoje albume opremio je tekstom književnik za mlade Radivoj Rehar. Tako su djeca odjednom dobila radost životinjskog svijeta i geografije, a time i znanja, skupljajući i razmjenjujući sličice.

Životinjsko carstvo, Maribor
Mariborski časopis Večer o Životinjskom carstvu

U jednom razredu u obližnjoj školi cijeli razred je nakon Miriminih albuma stekao potpuno samostalno znanje iz zoologije i geografije. Ustrajnom i živom sakupljanju mnogo je pridonijela raznovrsnost slika. Mladi ljudi imaju neopisivo veselje s albumima, jer osim privlačnosti, oni su i najbolji za — podučavanje.

Tvornica čokolade Mirim preselila se u Zagreb

Časopis Večernik je 16. svibnja 1939. objavio vijest o kojoj se već neko vrijeme šuškalo po gradu. Najavili su kraj proizvodnje čokolade u Mariboru:

Ovih dana vlasnici mariborske tvornice čokolade Mirim, Anton i Ema Desnica te Josip Bauman i Viljem Bizjak u Zagrebu su podnijeli zahtjev za građevinsku dozvolu za izgradnju nove tvornice sa skladištem na Savskoj cesti. Tvornica će proizvoditi čokoladu, kakao i čokoladne bombone, odnosno sve ono što se do sada proizvodilo u Mariboru. Dakle istinita je vijest o preseljenju tvornice Mirim iz Maribora!

Životinjsko carstvo u Mariboru – danas!

Životinjsko carstvo Maribor
Fotomontaža PD

Ako nam dozvolite malo dječjeg maštanja… da je tvornica čokolade Mirim ostala u Mariboru, možda bismo mogli izraditi omot za čokoladicu sa vlastitim, lokalnim carstvom životinja: ljutim mravom koji je maskota Umetnostne galerije Maribor, bezobrazan majmunčić bogataša Scherbauma živi u Muzeju narodne osvoboditve, zmijska kraljica sa Mariborskog otoka važan je dio lokalne storytelling baštine, zaljubljeni labudovi česti su fotogenični motiv na rijeci Dravi, a lisac Foksi maskota je aktualnog festivala Olimpijske mladeži i nostalgično nas prisjeća na trenutačno još neprežaljenu Zlatnu lisicu divnog nam Pohorja.

Zasigurno ćemo vam u slijedećim blogovima detaljnije predstaviti pokoju od životinja slavnog mariborskog carstva – zajedno sa njihovom gradskom pričom! Do tada vas podsjećamo na druge zanimljive priče grada Maribora: što točno je kod nas pola godine radio Nikola Tesla, tko je bio gradski mangup Jurček ili kako je grad zahipnotizirao slavni Svengali.

Posjetite nas i upoznajte Maribor iz ne samo vinske, nego i – čokoladne storytelling perspektive!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.