Zmajevi nad Ninskom lagunom: Dan zmajeva oduševio posjetitelje kraljevskog grada

Nebo iznad Ninske lagune za vikend je bilo prepuno šarenih zmajeva koje su izradili polaznici radionice u organizaciji Yammat FM radija Zagreb, a u suorganizaciji Turističke zajednice grada Nina i Osnovne škole Petar Zoranić Nin. Radionica je dio europskog projekta Yammat Loves Europe koji se provodi od srpnja do listopada ove godine, a “Dan zmajeva” okupio je djecu i roditelje da zajedno s dvojicom zmajara – mentora izrade zmajeve od tradicionalnih materijala kao što su rižin papir i bambus, te da svatko svoju kreaciju zmaja ukrasi po želji. Bilo je raznih motiva kao što su: Condura Croatica, srca, duga, more, Velebit i naravno natpis Nin koji je odabran kao idealna lokacija za Dan zmajeva. Kraljičina plaža tako je postala centar za puštanje zmajeva što je razveselilo brojne posjetitelje Niinske lagune.

Planet nas treba!

Misao vodilja ovog projekta je kako nas Planet treba, a iza ove misli stoji poziv svima nama da stvorimo nove i vratimo se dobrim navikama, odbacimo plastiku te naučimo koristiti prirodne materijale i budemo na otvorenom. Sve ovo upravo je prezentirao i ovaj događaj koji je oduševio posebice najmlađe posjetitelje, a nebo nad Kraljičinom plažom bilo je šareno kao nikad do sada. Radionica se održala na Kraljičinoj plaži uz zanimljiv poziv – Izradite, ukrasite i pustite svog zmaja nebu pod ninske oblake.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Po završetku radionice djeca su uz pomoć bure, koju je opjevao u prvom hrvatskom romanu Planine pjesnik Petar Zoranić također Ninjanin, iznad Kraljičine plaže pustila u zrak svoje šarene zmajeve. Izrađene zmajeve djeca za uspomenu ponijela doma, uz želju da se radionica održi i sljedećega ljeta jer nema ljepšeg kraja ljetnih školskih praznika od druženja s prijateljima i učenja novih vještina, priopćili su iz TZ Nina.

/// Upoznajte legende i prošlost grada Nina

Zanimljiva je legenda o postanku imena grada Nina, jednog od najstarijih mediteranskih gradova čak tri tisućljeća duge povijesti. Znanstvenici govore da je tijekom povijesti Nin imao sedam imena: Hemionoi, Ainona, Aenona, Enona, Elona, Nona i Nin. Pjesnik Petar Zoranić Ninjanin u svojem djelu Planine postanak imena tumači znatno jednostavnije: kaže da je asirski kralj Nino osnovao u Dalmaciji grad i zapovjedio da ga nazovu njegovim imenom.

Inače upravo Nin od 2015. nosi titulu jedne od najromantičnijih destinacija Europe kako ga je ocijenila internetska platforma EBD. Tada je Nin promidžbeno postavljen uz 48 svjetski poznatih romantičnih gradova poput Rima, Venecije, Pariza i ostalih dobro poznatih romantičnih destinacija. Kraljičina plaža pak jedna je od najatraktivnijih pješčanih plaža naše obale na kojoj se redovito održava i Festival pijeska.

Naslovna fotografija : Marija Dejanović

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.