Znate li koji tropski raj ima za simbol sjemenku tešku i po 40 kilograma?

Čim izađete iz aviona, uzbuđeni jer ste upravo sletjeli na Mahe, glavni otok Sejšela, vrlo brzo stižete do punkta gdje predajete svoju putovnicu. Iz prenatrpane torbe čupam van svoju plavu putovnicu, pružam ju simpatičnom cariniku koji me pozdravlja s «welcome to Seychelles». Lista mi putovnicu i ostavlja mi pečat s datumom ulaska u zemlju. Uzimam putovnicu i gledam, taj pečat nije okrugli, ni trokut ni pravokutnik s imenom zemlje kako to već biva, nego otisak nečeg što raste samo na Sejšelima, samo ovdje na čitavom svijetu.

Sve je ovdje u tom simbolu Sejšela, zove se Coco de Mer. Izgleda kao spojena dva ovalna kokosa. Dvostruki, morski kokos. Gledaš taj simbol posvuda, od reklama po gradu i u hotelu, do menija u restoranu i kada kupuješ kartu za brod na njoj je isto taj simbol, nekada i dva. I tada pomisliš jesu li isforsirali taj morski kokos ili je stvarno to nešto vrijedno divljenja. S nestrpljenjem iščekujem da ga konačno vidim i uživo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Došao je i taj dan. Na otoku Praslin spremamo se za posjet nacionalnom rezervatu Valee de Mai.

Mnogi će pomisliti da se na Sejšelima osim plaže nema što raditi, ali to nije istina. Iznenađujuće je koliko ovdje ima parkova i hiking tura s kojih se pruža fenomenalan pogled na otoke.

Ovaj park bio je zatvoren sve do 1930.godine, flora i fauna u njemu je kao iz biblijskih vremena. Šetnjom kroz park uz vodiča možete saznati puno toga o biljkama, palmama i ostalim životinjama koje ovdje žive.

Ovdje je opstala sjemenka Coco de Mer kao i na još samo jednom otoku Sejšela, otoku Curieuse. Prošlo je pola stoljeća i ovaj je park uvršten pod UNESCO-ovu baštinu.

Coco de Mer, Lodoicea maldivica, ima najveće sjemenke na svijetu, listove do 6 metara duljiine i 4 metara širine. Težak je kao 3 kugle za kuglanje. Za 6-10 godina narasti će u gigantski plod promjera 40-50 centimetra. Rekord drži plod težak 42 kilograma.

Na samom ulazu u park na podu su poslagani ogromni kokosi veličine ruksaka, neki od njih teže 20 kg pa naviše. Oko mene turisti iz drugih zemalja komentiraju ovaj endemski gigantski kokos, a mlađi se  hihoću jer naravno da ih podsjeća na golišavi dio tijela.

Na Sejšelima svakako posjetiti parkove i vrtove jer vidjet ćete gigantske palme i plodove i zalutati u zelenilo koje izgleda kao da su jučer hodali dinosauri.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.