Prvih 5 razloga zašto posjetiti Seychelles – tropski raj u kojemu smještaj i hranu možete platiti manje nego u Hrvatskoj

Seychelles su otočje u Indijskom oceanu koji svi na svijetu drže za premium turističku destinaciju. Kada kažete “Sejšeli” odmah vidite pješčane plaže, tirkizno more, kornjače i koktel u kokosu. I to vas i očekuje. No isto tako automatski odmah pomislite odakle mi novaca za sve to. E tu se varate. Zapravo za put za Sejšele morate samo dati si vremena za lov na popuste na avionske karte. Mi smo uspjeli zahvaljujući rođendanu Qatar airways u Hrvatskoj.

Sve ostalo na Sejšelima će vas koštati manje nego u Hrvatskoj, osim ako odsjedate u vrhunskim resortima, gdje su cijene naravno prilagođene kategorizacijama resorta i za ovakav tip smještaja treba Vam poveći budžet. No ukoliko tražite povoljniju opciju tražite privatan smještaj i nećete se pokajati. Tropski raj možete si priuštiti u vrlo razumnom budžetu.

Zašto posjetiti Seychelles?

Zašto ne?

Da stvarno izgledaju kao “raj na zemlji”!

Znate kada pretražujete plaže egzotičnih destinacije sve fotke izgledaju kao raj na zemlji bijeli pijesak, kokos, palme, tirkizno more….  Seychelles to jesu i uistinu se kada sjedite na plaži osjećate kao na razglednici ili slici s desktopa koju ste postavili za pozadinu. Zapravo niti jedna fotografija koju sam uslikala ne dočarava ljepotu koju vidite oko sebe.

Smještaj i hrana jeftiniji se nego na hrvatskoj obali

Preko booking.com naći ćete privatan smještaj u rangu 4* za cijenu od 60 do 100 eura po noćenju. Hranu ćete u lokalnim trgovinama platili manje nego kod nas u supermarketima. Neodoljivu marmeladu od naranče platila sam 9 kuna teglicu, tuna je upola naše cijene i ova u konzervi, ali i ona svježa sa žara koju nude svaki street food.

Kad smo kod street fooda pun tanjur odabranih svježih delicija platit ćete od 5 do 10 eura u samom centru uz plažu. Ako želite još manje izdvojiti za ručak kupit ćete tjesteninu i umak u trgovini i ručati za tridesetak kuna u svom apartmanu. Apartmani su opremljeni sa svim potrebnim za kuhanje i ovdje se kada ste u privatnom smještaju osjeti taj njihov hospitality. Svi će vas dočekati hladnim ručnikom za osvježenje i prilagodbu tropskoj klimi.

Ljepota Seychelles je u ljudima

Da ,oni stvarno imaju najljepše plaže na svijetu, divan topli Indijski ocean, palme i sve što jedna tropska destinacija treba imati, ali imaju nešto što je većina turističkih destinacija s vremenom izgubila – neiskvarene ljude  koji će vam pomoći u svakoj situaciji. Primjer koji smo doživjeli kada smo pitali ženu gdje je naš smještaj, a nalazili smo se dvjestotinjak metara od njega potvrđuje njihov hospitality. Ona nas je uz osmijeh pozvala u svoj automobil uz objašnjenje kako je uzbrdo pa da ne idemo pješke s tim koferima. Tih 200 metara! Nevjerojatno zar ne?

Drugi dan odlučili smo pješačiti na Praslinu do nacionalnog parka. Iako se radilo o par kilometara vlažnost zraka koja je tamo vrlo visoka umara vas i hiking čini zahtjevnijim nego što je. Dok smo hodali uz cestu zaustavila se djevojka u autu i ponudila da nas poveze jer joj je usput. Mi onako svježe istrenirani na europskim destinacijama gdje te svi samo čekaju oderati prvo smo naravno pitali koliko će nas koštati. Djevojka se nasmijala i rekla da nam nudi prijevoz ne taksi jer je uspon a njoj je usput. Kada smo ušli u auto ispričali smo joj se i pojasnili joj kako to baš nije uobičajeno u našim zemljama i da nas oduševljava njihova pristupačnost i ljubaznost. Objasnila nam je kako su njihovi preci ovdje teško živjeli i pomagali su uvijek jedni drugima. To je bio način preživljavanja i oni danas smatraju da su tu da jedni drugima pomažu, a zbog nas turista život je malo lakši i oni su prema turistima posebno gostoljubivi.

Posebno zanimljiv javni prijevoz

Najskuplje na Seychelles je uzeti taxi. I dalje je jeftinije nego kod nas i neće vas baš tako izigrati kako to čine taksisti u top destinacijama, ali za vožnju do smještaja od luke uzet će vam oko 25 eura što je za manje od deset kilometara popriličan iznos. Autobusi voze svakih 20 minuta ne po voznom redu i nikad ne znate točno vrijeme kada će doći, ali to vam u ovom tropskom raju to niti nije važno i nekako je dio upoznavanja lokalne kulture. Bus će doći sigurno svakih dvadesetak minuta i vožnja će vas koštati gdje god išli 7 rupija što je oko 3,5 kune po osobi.

Autobusi su “klimatizirani” otvorenim prozorima i vantilatorima vožnja je svakako doživljaj kao u filmovima bit ćete među lokalcima koji će vas rado uputiti gdje da siđete s busa, gdje da odete i što da vidite. Trebate samo pitati.

Plaćanje karticama ili eurima

Na Saychelles je posebno lako plaćanje i sve vezano uz financijske transfere. Svi dućani pa i oni najmanji primaju sve kartice. Osim kartica svi primaju eure i zamijenit će vam ih svugdje po normalnom tečaju i neće loviti u mutnom. Svejedno je imate li rupije ili eure možete plaćati kako god pa čak i kombinirati dio u rupijama dio u eurima. Nevjerojatno je da svugdje primaju kartice čak i na pokretnim štandovima. Ukoliko želite gotovinu bankomate ćete pronaći u svim mjestima.

Dakle ovo otočje jednostavno je u potpunosti prilagođeno da uživate svim čulima i nemate baš nikakvih problema osim činjenice da ćete morati naći dobru avionsku liniju a za nas iz Hrvatske to znači barem jedno presjedanje i jedina zamorna stvar je doći do Sejšela, a kada ste došli sve ostalo je podređeno čistom hedonizmu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.