Znate li legendu o modrom oku Slavonije?

Na rubu Požeške kotline, na šumovitim sjevernim padinama Dilj gore, kraj sela Sovski Dol, na nadmorskoj visini od 430 metara, smjestilo se Sovsko jezero.

Ono se naziva i Modrim okom Slavonije jer svojim oblikom i tamnom zelenom bojom, koja se na trenutke prelijeva u modru, podsjeća na oko. Mnogi ga smatraju i morskim okom jer je to jedini ostatak Panonskog mora u Hrvatskoj, a na to ukazuju okolni slojevi vapnenca s fosilima riba i školjki. Ono je površinom maleno, a dubina u središnjem dijelu iznosi oko 10 metara.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jezero je okruženo trskom i rogozom, pa je na trenutak gotovo nevidljivo, ali na nekim dijelovima otvara se pogled i možete pristupiti jezeru, sjesti na klupu i uživati u krajoliku.

Mjesto je idealno za izlet i dan proveden u prirodi s prijateljima i obitelji. Dok ste okruženi šumom hrasta kitnjaka i običnog graba, možete uživati u skladnom pjevu ptica, u glasanju divljih patki i žaba,  te predivnom pogledu s drvenog vidikovca.

Na livadi je uređeno dječje igralište, te mjesta za roštiljanje.

Legenda kaže da je selo i jezero dobilo ime po sovama, a tu se negdje u krošnjama i smjestila mala sova ušara.

Jezero je u kategoriji zaštite značajnog krajobraza što znači da se smatra važnim lokalitetom jer se radi o močvarnom staništu velike bioraznolikosti koje je sve manje u svijetu, ali i Hrvatskoj. Da biste bolje upoznali krajolik, njegovo biljno i životinjsko bogatstvo, u tome vam pomažu oznake na koje nailazite putem hodajući poučnom stazom oko jezera.

Jedina riba koja živi u jezeru je zlatni karas.

Nisam čula je li ta zlatna ribica ikome do sada ispunila želju, no od  nekoliko poznanika čula sam legendu o Sovskom jezeru, a kasnije sam ju pronašla u jednoj knjizi o hrvatskim legendama. Legendu je zabilježio Tomislav Đurić. Ovdje vam je želim prenijeti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Legenda o Sovskom jezeru

U davna, davna vremena Sovsko jezero nije bilo gdje se danas nalazi. Ono je bilo nešto dalje, zapadnije, a na njegovoj obali bio je podignut kameni grad. Gospodari tih zidina bili su braća Petar i Jakob i sestrica Danica. Braća su bili zli ljudi. Progonili su svoje kmetove, nisu marili za svoje građane i loše su gospodarili. Njihova sestrica to nije mogla podnijeti i pobjegla je daleko od svoje braće. Prolazile su godine, a Petar i Jakob sijali su samo zlo i mržnju gdje god bi se pojavili. Narod je počeo zazivati Boga da ih kazni. I zaista, jednog dana dogodila se strašna oluja, grom udari u grad, tu se otvori zemlja i sve propadne u užareni ponor. Sukljao je dim, a užareno kamenje izbacivano je na površinu zemlje uz šištanje vrele pare. Povremeno su se čuli krikovi zločeste braće koji nisu mogli naći spokoja dok neka voda ne bi ugasila oganj u dubini zemlje.

Za sudbinu braće i grada pročulo se u cijelom kraju. Vijest je došla do njihove sestrice Danice. Odmah je pohitala do mjesta gdje nekoć stajaše grad, sjela je na rub ponora i gorko zaplakala. Plakala je dan i noć. Prolazilo je vrijeme, dan i noć su se izmjenjivali, a ona je plakala bez prestanka i molila za svoju grešnu braću. Od njenih suza nastao je potok koji je polako tekao u ponor i gasio vatru.

Cijelo to vrijeme Danicu je obilazio jedan starac iz obližnjeg sela Sovski Dol. Donosio joj je hranu, tješio je i pokušavao ublažiti njenu tugu. Danica je plakala sve dok se ponor nije ispunio njenim suzama do vrha. Tako je nastalo malo jezero u kojemu je i ona pronašla svoju smrt. Na mjestu gdje je Danica plakala, starac načini njoj u spomen hrastov križ. Čim je križ ukopao, jezero je nestalo. Starac se uplašio, prekrižio i pošao kući.

Došavši na svoju oranicu, ugledao je jezero.

Pojavilo se iznenada tu, premjestilo se na starčevu oranicu gdje se nalazi i dan danas.

Ako vam je potreban mali bijeg od svakodnevnice,  gdje se možete opustiti i razbistriti misli, toplo preporučam posjet Sovskom jezeru.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.