7 stvari koje niste znali o Sevilli: Grad u koji želite pobjeći od užurbane svakodnevice

S prvim zrakama sunca odmah maštamo o putovanju na neku topliju destinaciju, a Sevilla je grad koji će vas utopliti i to ne samo svojom, čak i zimi blagom klimom, nego i energijom kojom odiše. Sevilla je grad jedne posebne kulture, a kad dođe “siesta” ni jedno mjesto vas neće opustiti kao ovaj glavni grad Andaluzije. Navest će vas da se barem na kratko prepustite tom, ponekad prijeko potrebnom, odmoru usred užurbane svakodnevice.

Nova godina je već ozbiljno uzela zamaha i ako je na vašoj “to do listi” ove godine posjetiti novu državu, neka to bude Španjolska. Donosimo vam 7 zanimljivosti o Sevilli zbog kojih ćete odmah poželjeti rezervirati kartu.

1. Sevilla – grad koji miriše na naranče

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ulice Seville prožete su stablima naranči, a u proljeće kad grad procvjeta obuzmu ga neodoljivi mirisi narančinog cvijeta, tzv. “azahar”. Želite li da vas taj miris prati i kad se vratite s putovanja, u lokalnim parfumerijama možete pronaći njihov poznati parfem koji miriše na azahar. Ipak, ako se poželite osladiti plodovima na koje naiđete putem, lokalci će vam najčešće reći kako su to divlje naranče koje su pregorke za jelo.

2. Sevilla na biciklu

Gradski Sevici bicikl je karakterističan za obilazak Seville, iznajmljuju se posvuda i zbog velikog broja bicikističkih staza, najjednostavniji je način za obilazak grada kako ne bi propustili vidjeti niti jednu atrakciju. Također, ako putujete u ljetno vrijeme, nesnosne vrućine lakše se podnose na dva kotača. Možete očekivati ​​da ćete platiti otprilike 25 eura za cjelodnevni najam, ali dostupni su i najmovi po satu.

3. Sevilla puna festivala: Najpoznatiji je strastveni festival pun emotivnih trenutaka

Tradicija Seville također se ogleda u više međunarodnih festivala. Izdvojit ćemo dva najpoznatija a to su Travanjski sajam i Veliki tjedan. Travanjski sajam ponajviše ističe radost i strast prema popularnoj andaluzijskoj umjetnosti. Prilika je to za uživanje u zvuku španjolske gitare, flamenku i svečanoj Sevilli.

Veliki tjedan je strastven festival pun emotivnih trenutaka. Da biste to razumjeli, najbolja opcija je svjedočiti jednoj od vrlo posjećenih vjerskih procesija ili čuti živu saetu (emocionalnu flamenko pjesmu posvećenu vjerskim osobama).

4. U Sevilli saznajte svoju budućnost?

Catedral de Sevilla je najveća kršćanska crkva gotičkog stila, proglašena UNESCO-vom svjetskom baštinom. Nerijetko se kaže kako posjetitelji nisu ni svjesni kakav ih prizor ljepote čeka dok zaista ne krenu u obilazak iste. Ako šetate ondje ulicama blizu Katedrale, nerijetko ćete naići na žene koje vam nude ružmarin i žele vam proricati budućnost. Ipak, svi koji su doživjeli ovo ističu: ”Ne nasjedajte na te priče”.

5. Siesta, fiesta i uživanje u delicijama!

U Sevilli je dobro poznato koliko je svima potreban predah od užurbane svakodnevice i posla. Mnoge tvrtke ondje imaju siestu koja se razlikuje ovisno o tvrtki ili prodavaonici, ali najčešće traje u razdoblju od 14:00 do 17:00, dok ponegdje i od 11:00, posebice u ljetnim mjesecima i tad su ulice gotovo potpuno prazne.

Dio kulture je izlazak nakon sieste, tek tad ćete na ulicama vidjeti najveći broj stanovnika kako izlazi i ide uživati u večeri (preporučamo popularne tapase i churrose za desert) ili karakterističnom španjolskom pivu ili vinu ”vino de naranja”. Prije obilaska svakako dobro istražite točno vrijeme sieste pojedinih objekata kako vas ne bi zatekla zaključana vrata.

6. Legenda o Torre Del Oro

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tijekom šetnje Sevillom uočit ćete građevinu koja će vas ostaviti bez daha, a riječ je o dvanaesterokutnoj vojnoj stražarnici Torre del Oro. Podigao ga je Almohadski kalifat kako bi kontrolirao pristup Sevilli preko rijeke Guadalquivir. Naziv Torre Del Oro u prijevodu znači “Zlatna kula”. Ime je poteklo od zlatnog sjaja koji je projicirao na rijeku, zbog građevnog materijala od kojeg je izgrađena.

U srednjem vijeku je ova kula služila kao zatvor, a uz ovu građevinu vežu se i brojne legende za koje se ne može garantirati jesu li točne. Jedna od njih govori kako je kralj Pedro I. kulu koristio za udvaranje ženama koje su ondje morale boraviti, a neke od njih je, prema legendi, kralj i zaključavao ondje. Danas je ondje smješten Pomorski muzej.

7. Priča o Sevilli ne može proći bez flamenka

Sevilla je grad flamenka, a flamenko predstavlja jedan od muzičkih fenomena i izvodi se tijekom vjerskih festivala, rituala, crkvenih ceremonija i privatnih slavlja. Tek kad pogledate flamenco, neće vas iznenaditi to što mnogi kažu da ih je rasplakao – ta emocija koju imaju umjetnici koji ju izvode, povezanost s publikom i predanost onom što rade nešto je što se ne može opisati riječima.

Također, kad dođete na flamenco show, često će vam reći kako fotografiranje i snimanje nije dozvoljeno – Španjolcima je važno da osjetite trenutak i budete potpuno prisutni.

I za kraj, ako posjećujete Sevillu, pripremite se na jednu toplu energiju koja će prožeti cijelo vaše biće i jednom kad ju osjetite, uvijek ćete joj se htjeti vratiti, kao i ukusnoj deliciji churros – samo pripazite da ne krenete po njih baš kad traje siesta. Hasta luego!

Naslovna fotografija: Turističke priče

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.