Aplikacija koja otkriva prirodnu i kulturnu baštinu Raba

Mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces predstavljena je online na otoku Rabu. Koristeći aplikaciju koja objedinjuje tri poučne staze moguće je proći 34 info točke bogate zanimljivostima. Tako možete doznati više o dosad neistraženoj prirodnoj i kulturnoj baštini otoka – arheološkim, sakralnim i etnografskim lokalitetima ili područjima.

Aplikacija objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost, odnosno virtualne likove, audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i AR fotografiranje te ima ugrađenu statistiku i sustav nagrađivanja. Dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku, a za sljedeću godinu najavljena je njena nadogradnja za njemački i talijanski jezik.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na jednostavan, razumljiv i zabavan način prezentirano je tisućljetno kulturno nasljeđe otoka koje je do sada većim dijelom bilo nepoznato čak i Rabljanima. S druge strane pruženi su utemeljeni podaci koji se baziraju na relevantnoj literaturi i istraživanjima, predstavila je ukratko aplikaciju ravnateljica Centra za kulturu Lopar i voditeljica projekta Rab Archaeological (T)races, Tonka Kavran.

Aplikacija Rab Archaeological Traces gotovo za sve uzraste

Poučne staze protežu se kroz Kampor – staza Capo Fronte, Lopar – staza Epario i Supetarsku Dragu – staza Frux. Svaku od navedenih staza ljubitelji prirode i aktivnog života mogu odabrati hoće li proći pješice ili biciklom. Treba napomenuti i kako su staze prilagođene gotovo za sve uzraste.

Aplikacija je sadržajno prilagođena korisnicima različitih interesa, djeci, odraslima, rekreativcima i sportašima, zaljubljenicima u arheologiju i onima koji žele znati više. Prezentira  i valorizira arheološku baštinu, ali i prekrasne rapske krajolike, rekla je Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab i članica projektnog tima.

Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezanih za otok i život na njemu. Uz mnoge pozitivne reakcije i veliki interes medija, projekt su posebno prigrlili otočani.

Dobili smo zanimljiv i atraktivan sadržaj koji kombinira kulturni i jedan od najbrže rastućih oblika turizma – aktivni turizam. Također, potaknuta su istraživanja do sada neistraženih arheoloških lokaliteta, a samim time stvaramo preduvjete za njihovu zaštitu, izjavio je Luka Perčinić, voditelj marketinga Turističke zajednice grada Raba i član projektnog tima.

Na kraju projektni tim poziva sve ljubitelje sporta, aktivnog života, arheologije i povijesti na istraživanje rapske kulturne baštine i prirodnih ljepota, te da novu aplikaciju koriste tijekom cijele godine. Za iduću godinu u planu je edukacija za turističke, bike i planinske vodiče kao i nove edukativne i sportsko–rekreativne aktivnosti na poučnim stazama.

Naslovna fotografija: Rab Archaeological Traces

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.