Novi digitalni život vodnjanskog kaštela kojeg više nema

Usvajanje virtualne i proširene stvarnosti (AR) u prostoru putovanja, turizma i atrakcija trend je koji u posljednje vrijeme dobiva sve više na zamahu. Tehnološki i digitalni turist ne želi samo posjetiti odredište, već želi maksimalno iskoristiti svoje putovanje i dobiti potpuno interaktivno iskustvo, a AR u tom smislu nudi beskrajne mogućnosti i aktivnosti.

Upravo pomoću AR tehnologije Vodnjan svojim posjetiteljima omogućuje – među ostalim -razgledanje kaštela kojeg više nema, ali se može stvoriti pred vama uposlite li svoj pametni telefon ili tablet.

Na prostranom glavnom vodnjanskom trgu kojeg rese poznate palače, nekada se uzdizao kaštel koji je dominirao gradom. Taj kameni srednjovjekovni mastodont izgrađen je oko 1300. i bio okružen rovom s pomičnim mostom. Dvije su kule kaštela nadzirale prilaze sa sjevera i juga, a utvrda je bila okružena javnim zgradama – skladištem ječma u sklopu kojeg su se nalazili gradska loža, arhiv i kancelarija rektora, te skladištem žita.

Kaštel je porušen po nalogu Giovannija Andree Dalla Zonce godine 1808. za vrijeme Napoleonove uprave u Istri, kako bi ustupio mjesto središnjemu gradskom prostoru. Suvremeni gradski trg kojega danas vidimo nastao je upravo nakon rušenja kaštela.

Prema tlocrtu ostataka kaštela zna se kako je to bio velik kompleks u obliku izduženog četverokuta trapeznog tlocrta koji je imao kulu i prostrane dvokatne palače. Tlocrt nekadašnje cisterne i kaštela na današnjem su trgu označeni bijelim kamenim pločama.

Svojedobno je to bio najveći kaštel na ovom području, a u njemu su zaklon pronalazili žitelji obližnjih mjesta za vrijeme ratova između pristaša akvilejskog patrijarha i Mletaka.

Upravo se oko kaštela i razvio ovaj prelijepi istarski grad usmjeren prema trgovini. A atmosferu srednjovjekovnog grada možete i danas doživjeti u labirintu njegovih uskih krivudavih ulica, zbijenih kuća sa skrovitim dvorištima i nadsvođenih prolaza.

Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji i kreativnim rješenjima Turističke zajednice grada Vodnjana dovoljno je da uključite svoj mobitel, učitate QR kod ili odete na aplikaciju TaleUp i u trenutku ćete se zateći u kaštelu i srednjovjekovnom Vodnjanu.

Odjednom će se na trgu stvoriti kamena utvrda u koju možete i ući. No, pazite da vas ovo virtualno povijesno zdanje ne zanese – prikaz bi vas mogao toliko zaokupiti da zaboravite na druge prolaznike i automobile koji prometuju glavnim trgom.

Ako nakon obilaska glavnog trga i kaštela kojeg više nema krenete prema najužoj ulici u gradu – kamo će vas aplikacija s kartom grada odvesti – imate priliku iskusiti pravi čar starog Vodnjana. Aplikacija će vam prikazati zanimljivosti iz prvog vodnjanskog stripa, između ostalog i žandara koji lovi lopova kroz najužu ulicu.

Virtualnu će vam šetnju obogatiti i stanovnici Vodnjana iz nekih prohujalih vremena – obični ljudi s njihovim pričama i anegdotama. Pomoću QR kodova upoznati ćete i tri poznata Vodnjanca – Erminija Vojvodu, postolara i modnog kreatora mnogih modela visoke mode onog vremena čije skice i nacrte nalazimo u najznačajnijim europskim modnim časopisima koji su izlazili u Parizu, Londonu, Beču i Milanu, zatim skladatelja Antonija Smaregliju, te industrijalca i osnivača lokalne tvrtke za distribuciju električne energije Pietra Marchesija.

Svoju virtualno-stvarnu šetnju ne morate završiti u gradu. Imate li volje, energije i radoznalosti, možete poći u istraživanje znamenitosti koje leže izvan Vodnjana – kažune, Dragoneru uz najljepši pogled na Brijune.

No, mi vam nećemo otkriti sve, nego vas pozivamo da što skorije posjetite Vodnjan i uronite u njegove čarobne virtualne priče.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Vodnjana

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.