Blagdansko ozračje i zimska čarolija Zagreba

Pred nama je dugo zimsko razdoblje, kraći dani i duže noći. Hladne dane lijepo je provoditi u toplini svoga doma, no isto tako priuštiti si treba i uživanje u zimskom ugođaju na zagrebačkim ulicama i trgovima. Na tisuće lampica, šarenih ukrasa i svega onoga što pridonosi blagdanskom ozračju, tjera sve negativne misli. Događanja neće izostati ni ove godine, a uz pridržavanje epidemioloških mjera na otvorenom, dugi zimski mjeseci ugodnije prolaze.

Uostalom, tu su i živopisni ulični štandovi s toplim čajem, aromatičnim kuhanim vinom i rakijama, pečenim kestenima ili kobasicama da ugriju tijelo. Za ozbiljniju gozbu, sezonski jelovnik stvoren je da nas tješi i tetoši domaćim jelima kao što su grah sa zeljem ili repom, krvavice i buncek s restanim krumpirom, sarma, štrudle, knedle ili carski drobljenac. Tekuća pitanja rješava portugizac, mlado vino s plešivičkog vinogorja i vjeran pratilac zimske kuhinje, a svake godine sve su zanimljivija sezonska piva malih zagrebačkih zanatskih pivovara.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na vama je dakle da napravite svoj savršen plan za zimsku šetnju Zagrebom. Ovisno o trenutačnom raspoloženju i interesu prikladnih rješenja zasigurno će biti za sve. Ilica i Donji grad najčešće nude najviše živosti i akcije. Lokacije su to na koje se dolazi radi druženja, razonode i dobrog šopinga. Zrinjevac i okolni donjogradski perivoji svake su godine bili elegantno osvijetljeni i zavodljivo romantični. Za poseban doživljaj može se naručiti vožnja starinskom kočijom.

I inače mirniji Gornji grad u ovo doba godine dobiva poseban sjaj i privlači šetače u potrazi za usporenijim ritmom, ali i pomalo mističnim ugođajem nekih prošlih vremena. Pogled sa Strossmayerova šetališta na svjetlucavi Zagreb u predvečerje najljepša je zimska razglednica. Idealna bi bila još i pokoja bijela pahulja u zraku.

Zimske radosti na svježem zraku

A ako u gradu i nema snježnog pokrivača, tu je uvijek Medvednica, Zagrebačka gora, čiji je zabijeljeni vrh pozivnica rekreativcima željnima pravih zimskih radosti na svježem zraku. Volite i želite ostvariti intiman kontakt s prirodom, šumovite padine Medvednice, pune su skrovitih i osamljenih parkova, pravo su rješenje za vas.

Popularno izletište Cmrok, najpoznatije je sanjkalište u Zagrebu, brdo na kojem su se nekoć održavali prvi skijaški tečajevi. Danas skijaši odlaze na vrh Medvednice, na uređeno skijalište sa stazama duljine oko četiri kilometra, a posebna je atrakcija noćno skijanje. Možda nije mnogo, no malo koji glavni grad može se pohvaliti da u zaleđu ima skijalište na kojem su trenirali olimpijski prvaci i jednu od najgledanijih utrka Svjetskog skijaškog kupa.

Planinarske staze i zimi su pune izletnika, a planinarski domovi s tradicionalnom hranom omiljena su okupljališta na kraju svake avanture. Zagrebačka zimska turneja može početi idiličnom šetnjom bijelim šumskim putevima visoko iznad svega, a završiti nezaboravnim provodom usred blještavila centra grada. U takvom rasponu mogućnosti najhladnije godišnje doba lako će postati vrijeme najtoplijih dojmova.

Izvor: Around Zagreb

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.