Bolske staze vode kroz priče i legende

Brač – tamo ćete pronaći najviši vrh svih dalmatinskih otoka s kojeg puca zadivljujući pogled na susjedne otoke i obalu, fascinantnu floru i faunu, prekrasan krajolik, tajanstvene špilje i skrovište poljićkih svećenika glagoljaša. No, prije svega, na Braču ćete otkriti pregršt priča i legendi, a neke od njih su pretočene u priče koje će vam se otkrivati dok pješice ili biciklom istražujete ovaj tajanstveni otok.

Odlučite li prošetati bolskim krajem i istražiti što se u njemu krije, pođite bolskim pješačkim stazama koje je osmislila Turistička zajednica Bola na Braču i pustite da vas povedu na put kroz lokalne legende.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Poslušajmo njihove priče!

Pronađi Macičevo blago

Jednom davno, francuski car Napoleon odlučio je izgraditi stazu na malom otoku Braču, a danas je to odlična pješačka ruta za otkrivanje otoka. Kad tim putem stigneš do vrha brda, pokušaj pronaći Maciča – vragolastog patuljka s crvenom kapom i vatrom u ruci. Legenda kaže kako noću krade konje, no ujutro ih uvijek vraća dobro nahranjene i čiste. Svoje blago skriva u podzemnim špiljama, a svatko tko ga pronađe dobit će dio blaga. Potraži ga i ti!

Osjeti mir

Početak ove pješačke staze nalazi se u napuštenom pastirskom selu Obršje. Na putu ćeš naići na samostan iz 16. stoljeća, uklesan u stijene pustinje Blaca. Koristili su ga redovnici glagoljaši, koji su u njemu pronašli svoj mir. Samostan je danas pretvoren u muzej, a skriva mnoge interesantne priče. Tišina, krajolik i činjenica da su redovnici uspjeli tamo preživjeti čak 500 godina i danas oduševljavaju turiste.

Otkrij legende Zmajeve špilje

Oduvijek su te impresionirale legende o opasnim zmajevima? Kreni pješačkom stazom od Bola i nastavi slijediti oznake do Zmajeve špilje. Kad ugledaš prirodnu šupljinu u stijeni neka te povede znatiželja i zaviri u ovaj spomenik samostanskog života, dug oko 5 metara. Pogledaj reljefe uklesane u stijene, koji pričaju slavenske mitove o vilama, vukodlacima i vješticama. Baci oko i na reljef Zmajeve glave. Osjeti vibraciju drevnih vremena, dodir vilenjaka i mitskih bića i uživaj u prekrasnom pogledu na obližnje otoke koji puca s visine od 307 metara.

Naslovna fotografija: Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.