Bolske staze vode kroz priče i legende

Adventi u Hrvatskoj

Brač – tamo ćete pronaći najviši vrh svih dalmatinskih otoka s kojeg puca zadivljujući pogled na susjedne otoke i obalu, fascinantnu floru i faunu, prekrasan krajolik, tajanstvene špilje i skrovište poljićkih svećenika glagoljaša. No, prije svega, na Braču ćete otkriti pregršt priča i legendi, a neke od njih su pretočene u priče koje će vam se otkrivati dok pješice ili biciklom istražujete ovaj tajanstveni otok.

Odlučite li prošetati bolskim krajem i istražiti što se u njemu krije, pođite bolskim pješačkim stazama koje je osmislila Turistička zajednica Bola na Braču i pustite da vas povedu na put kroz lokalne legende.

Poslušajmo njihove priče!

Pronađi Macičevo blago

Jednom davno, francuski car Napoleon odlučio je izgraditi stazu na malom otoku Braču, a danas je to odlična pješačka ruta za otkrivanje otoka. Kad tim putem stigneš do vrha brda, pokušaj pronaći Maciča – vragolastog patuljka s crvenom kapom i vatrom u ruci. Legenda kaže kako noću krade konje, no ujutro ih uvijek vraća dobro nahranjene i čiste. Svoje blago skriva u podzemnim špiljama, a svatko tko ga pronađe dobit će dio blaga. Potraži ga i ti!

Osjeti mir

Početak ove pješačke staze nalazi se u napuštenom pastirskom selu Obršje. Na putu ćeš naići na samostan iz 16. stoljeća, uklesan u stijene pustinje Blaca. Koristili su ga redovnici glagoljaši, koji su u njemu pronašli svoj mir. Samostan je danas pretvoren u muzej, a skriva mnoge interesantne priče. Tišina, krajolik i činjenica da su redovnici uspjeli tamo preživjeti čak 500 godina i danas oduševljavaju turiste.

Otkrij legende Zmajeve špilje

Oduvijek su te impresionirale legende o opasnim zmajevima? Kreni pješačkom stazom od Bola i nastavi slijediti oznake do Zmajeve špilje. Kad ugledaš prirodnu šupljinu u stijeni neka te povede znatiželja i zaviri u ovaj spomenik samostanskog života, dug oko 5 metara. Pogledaj reljefe uklesane u stijene, koji pričaju slavenske mitove o vilama, vukodlacima i vješticama.

Baci oko i na reljef Zmajeve glave. Osjeti vibraciju drevnih vremena, dodir vilenjaka i mitskih bića i uživaj u prekrasnom pogledu na obližnje otoke koji puca s visine od 307 metara.

Naslovna fotografija: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.