Botanički vrt – Zelena raskoš u centru grada

Zagrebački Botanički vrt ukras je takozvane Zelene ili Lenucijeve potkove, sustava od sedam otmjenih donjogradskih perivoja i trgova izgrađenih krajem 19. stoljeća i postavljenih u obliku slova U. Točka u kojoj se spajaju dva niza parkova upravo je Botanički vrt, osnovan 1889. godine, a danas zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture. Oblikovan je u stilu engleskog perivoja, s elementima kao što su ribnjaci i mostići, umjetni brežuljci, čak i umjetne spilje. Staklenik i izložbeni paviljon primjeri su historicističke gradnje, a cijeli vrt odiše elegancijom nekih minulih vremena. 

YouTube: Botanički vrt, Zagreb (Video razglednica)
Video je dio priče sa putopisnog portala Moje Razglednice.

Arboretum se proteže na tri hektara, a na tom nevelikom području živi više od 5000 biljnih svojti, od kojih su neke vrlo rijetke i egzotične. Tek nekoliko koraka od gradske vreve i tramvajske pruge, posjetitelj može pronaći mir u predivnoj i gotovo nestvarnoj oazi najraznolikijeg bilja iz svih krajeva svijeta. Bogatstvo boja i mirisa dok je vrt u svom najrazlistanijem i najcvjetnijem izdanju odmor je za sva čula. Kako je ovaj najstariji hrvatski botanički vrt zimi zatvoren za posjete, Zagrepčanima je njegovo otvorenje jedan od simbola proljeća i dolaska toplijih, zelenijih dana.

Od 15. ožujka Botanički vrt naplaćuje ulaz

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na svojim web stranicama naglašavaju kako je naplata ulaznica nužna radi obnove samog vrta koji je ozbiljno stradao u potresima, a cijena ulaza iznosit će 10 kuna, a a za učenike, studente i umirovljenike 5 kuna.

Razgled Zagreba – Doživljaj za pamćenje

Zagreb je grad po mjeri čovjeka, siguran i pješački orijentiran, pa snalaženje nije problem, a za obilazak većine znamenitosti ne treba mnogo vremena. Ipak, upoznavanje grada uvijek je bolje u društvu upućenog lokalnog vodiča, koji će iz prve ruke i osobnog iskustva prenijeti posjetiteljima sve zanimljivosti, poznate i one manje poznate. Izbor organiziranih turističkih obilazaka i razgleda grada velik je i raznolik. Dakako, najčešći je onaj osnovni, opći razgled grada pješice ili turističkim autobusom, a kako je Zagreb doista ugodan i praktičan grad, razgled se može obaviti i na manje konvencionalan način – biciklomSegwayemelektričnim romobilom, posebnim električnim triciklom ili pak replikom oldtimera s početka 20. stoljeća.

Iako je u europskim okvirima grad srednje veličine, Zagreb s više od 900 godina dokumentirane povijesti nudi mnoštvo mogućnosti za zanimljive tematske ture s naglaskom na određena povijesna razdoblja ili povijesne ličnosti. Posebno je inspirativan stari Gornji grad, čije su ulice navečer idealna pozornica za dojmljive kostimirane razglede s dozom misterioznosti i fantastičnih elemenata, često i kroz interakciju. Vještice i stare legende oživjet će pred vama da vas prebace u neka druga vremena i razigraju vam maštu. A za ljude koji najviše vole istraživati novi kraj kroz njegove okuse, tu su kulinarske ture i radionice, s tržnicom Dolac kao nezaobilaznim središtem zbivanja. No čak i kad se odmaknemo od staroga grada i centra, ne ponestaje kreativnosti i materijala za pričanje priča o Zagrebu, iz neke druge perspektive, na neki drugi način.

Svaki posjetitelj sigurno će pronaći razgled koji mu najbolje odgovara s obzirom na interese i mogućnosti. Vodiči su tu da vam pruže ruku dobrodošlice, a organizirani razgledi stvoreni su da vas informiraju, zabave i nahrane znatiželju, kao najbolja moguća vizitkarta jednoga grada.

Izvor: Around Zagreb, Naslovna fotografija TZ Zagreb

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.