Zagreb je velegrad u doticaju s prirodom: Romantična šumska šetnja u metropoli

Zagreb je ugodan i praktičan grad, a njegovim stanovnicima opuštajuće šetnje oduvijek su bile važne. Od samog srca grada prema njegovim rubovima ravnomjerno su raspoređeni brojni parkovi, perivoji, šetališta. U svega nekoliko dana u Zagrebu je moguće doživjeti iskustvo glavnoga grada sa svim njegovim sadržajima, ali i ostati u doticaju s majčicom prirodom. 

Na prostoru grada Zagreba nalazi se čak 17 park-šuma, a jedna od najljepših i najbližih samom centru grada veličanstveni je Tuškanac. Dovoljno je s prometne Ilice skrenuti u Dežmanov prolaz, pa iza Saloona uzbrdo lijevo, i odjednom ste u carstvu šumskog hlada.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Umjesto buke tramvaja čuju se samo ptice, užurbane ulice zamijenilo je zelenilo stoljetnih stabala, a jedino društvo bit će vam tek pokoji usputni šetač. Šumski predio okružen je stambenim dijelom, mirnim ulicama u kojima se nalaze neki od najljepših zagrebačkih ljetnikovaca i vila s početka 20. stoljeća.

U blizini su Dubravkin put, pješačka staza duga oko dva kilometra, Rokov perivoj, samotan park s elegantnim starim kućama iznimne arhitektonske vrijednosti, ali i brdo Cmrok, ljeti popularno izletište, a zimi sanjkalište. Kad god vam zatreba kratak bijeg iz gradske vreve, a nemate vremena za malo dalji izlet, ova tiha šumska utočišta koja se na obroncima Medvednice spuštaju prema središtu Zagreba idealno su rješenje. Na Tuškancu nemojte zaobići ljetno kino na otvorenom iz 1954. godine, bez premca najljepšu gradsku pozornicu za uživanje u filmovima.

A kako je Zagreb smješten između šumovite Medvednice i rijeke Save, već unutar samoga grada izmjenjuju se raznoliki oblici očuvane prirode, idealne za predah od gužve na asfaltu. Od prirodnih atrakcija Sljemena do gradskih jezera, uopće ne morate napuštati granice Zagreba da biste se okupali u zelenilu.

Zagrebačke šume koje čine posebno vrijedne dijelove prirode su brojne Grmoščica, Lisičina, Zamorski breg, Šestinski dol, Mirogoj – Črleni jarek, Remetski kamenjak – Remete, Dotrščina, Miroševečina, Dankovečina, Čulinečina, Oporovec i Novoselčina, Jelenovac- Vrhovec te park-šume centra uz spomenuti Tuškanac, Dubravkin put, Cmrok, Zelengaj, Prekrižje, Jurjevska, Rokov perivoj, Prekrižje i Kraljevec. Posebna je i park šuma Pantovčak koja spada pod Centar grada Zagreba. Zagreb ima i tridesetak parkova kao i brojne zelene površine koje možda po definiciji nisu parkovi, ali su odličan odabit za odmor i aktivno druženje stanovnika i posjetitelja našeg glavnog grada. Najpoznatiji zagrebački park zasigurno je Maksimir.

Izvor i naslovna fotografija: AroundZagreb.hr

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije