Brač predstavljen na francuskoj nacionalnoj televiziji TF1

Otok Brač i njegove ljepote prikazani su u središnjem dnevniku francuske nacionalne televizije TF1 kojeg prati više od sedam milijuna gledatelja. U reportaži koja traje nešto manje od pet minuta spomenuta je jedna od najljepših plaža na svijetu Zlatni rat. Poseban naglasak stavljen je na brački kamen od kojeg su napravljene neke od najpoznatijih svjetskih građevina.

Reportaža TF1 Envie d’évasion: la fabuleuse île de BračŽelja za bijegom: čarobni otok Brač, rezultat je posjeta poznatog francuskog urednika i novinara Jean-Marie Bagayokoa Zagrebu. On je naime pratio nedavno odigranu nogometnu utakmicu između Francuske i Hrvatske. Oduševljen ljepotama Hrvatske, novinar je francuskoj javnosti, osim nogometne slike o Hrvatima, odlučio predstaviti još poneku hrvatsku zanimljivost. Ovog puta odluka je pala na otok Brač kojeg Bagayoko naziva biserom rajskog dekora.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U reportaži novinar otkriva kako je, osim po tirkiznom moru, plaži i turistima, Brač u svijetu prepoznat po tradiciji klesarstva, bijelom kamenu i Klesarskoj školi u Pučišćima. Brački kamen, kao ponos otočana i Hrvata, predstavljen je kao jedinstveni materijal. Od njega su izgrađene i brojne svjetske monumentalne građevine. Novinar kao najimpozantnija zdanja izdvaja tek nekoliko primjera – splitsku Dioklecijanovu palaču, američku Bijelu kuću te zgradu parlamenta u Budimpešti.

Tajne klesarskog zanata kao i tradiciju koja se prenosi s koljena na koljeno francuskoj su publici otkrili profesori i učenici škole. Oni su među ostalim istaknuli veliki značaj škole, ali i iznimnu kvalitetu bračkog kamena koji je od antike do danas korišten za gradnju znamenitih zdanja diljem svijeta. Osim na klesarstvo, u reportaži je stavljen naglasak i na gastronomsku tradiciju. Uz poznate otočke specijalitete od janjetine, spomenuta je i višestoljetna tradicija maslinarstva. Inače, otok Brač je uz Hvar jedan od hrvatskih otoka kojeg posjećuje sve veći broj francuskih gostiju.

Izvori: Hrvatska turistička zajednica, TF1
Naslovna fotografija: Screenshot reportaže francuske televizije TF1

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.