Brojne mogućnosti za aktivni odmor u Šibensko-kninskoj županiji: Jedinstvene avanture u srcu Dalmacije

- Oglas -

Šibensko-kninska županija, smještena u srcu Dalmacije, predstavlja idealnu destinaciju za sve ljubitelje aktivnog odmora. S nevjerojatnim prirodnim ljepotama, raznolikim terenom i bogatstvom aktivnosti na otvorenom, ovo područje nudi jedinstvene avanture za svakog posjetitelja. 

Hiking Murter, TZ Šibensko kninska županija
Foto: Miranda Trklja / izvor TZ Šibensko-kninske županije

Nadahnjujuće pješačke i biciklističke rute

Biciklirajte uživajući u prekrasnim panoramskim stazama uz mnoštvo maslinika, bujnih vinograda, stabala smokava, gustog niskog raslinja, crnogoričnih šuma i blagih brežuljaka. Istražujte uz opuštajuće zvukove i pogled na prirodne ljepote i kulturne znamenitosti regije. Na području Šibensko- kninske županije nalazi se više od 2450 km uređenih biciklističkih staza, koje zadovoljavaju i najzahtjevnije biciklističke apetite upravo zahvaljujući svojoj raznovrsnosti. Bilo da se odlučite za srednje tešku ili laganu stazu, makadam ili cestovnu podlogu, vožnja biciklom zabavna je kako za pojedinca, tako i za cijelu obitelj.

Posjetite predivna vrela Cetine, posvjedočite slapovima Krke koji oduzimaju dah, doživite nevjerojatni kanjon Čikole, propješačite primamljivom planinom Prominom ili se uspnite na veličanstvenu Dinaru!

Foto izvor: TZ Šibensko-kninske županije

Ako ste ipak više tip osobe koja voli pješačiti i uživati u istinskoj ljepoti prirode, doživjeti bogatstvo stoljetnih kulturno povijesnih spomenika uz iznimno razvedenu i uzbudljivu obalu ili istražujući tajne zaleđa, pravo mjesto za vas je naša regija. Brojni maslinici, bujni vinogradi, stabla smokava, labirinti suhozida ili lavande i smilja kreirali su prekrasne pitoreskne staze idealne za pješačenje.

Stjenoviti dinarski planinski lanac tvori prirodnu granicu između Hrvatske i Bosne, sadrži neke od izuzetno lijepih pješačkih staza, te nudi spektakularne panoramske poglede. Istoimeni vrh Dinara, u obliku kamene ljudske glave, sa svojim je 1831 metrom najviši vrh u Hrvatskoj te s desecima drugih veličanstvenih vrhova privlači brojne avanturiste u potrazi za krajobrazima koji oduzimaju dah i samoćom koja ispunjava zadovoljstvom.

Hiking Šibensko kninska županija, Jadrtovac
Foto: Miranda Trklja, izvor: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Planina je prirodno stanište mnogim endemskim i ugroženim vrstama koje pronalaze utočište u manje pristupačnim područjima planinskog lanca. Na području Šibensko-kninske Županije nalazi se više od 40 pješačkih ruta koje zahvaljujući svojoj raznovrsnosti zadovoljavaju potrebe svih ljubitelja pješačenja i planinarenja. Rute su podijeljene prema težini na one lagane idealne za početnike, srednje teške i teške staze u kojima će uživati i iskusniji planinari.

Detalje o rutama možete provjeriti na stranici http://www.bikeandhike.hr/.

Foto izvor: TZ Šibensko-kninske županije

Osvojite vrh Hrvatske!

Za one koji žele veći izazov, Dinara, najviša planina u Hrvatskoj, pruža nezaboravno iskustvo planinarenja. Uspon na najviši vrh Hrvatske Sinjal (1831 m) vodi kroz divlje i netaknute krajolike, a pogled je jednostavno spektakularan. Planinarenje na Dinari zahtijeva dobru fizičku kondiciju i pripremu, ali je iskustvo koje se pamti cijeli život.

Planina Promina je još jedna odlična destinacija za planinare. Uspon na vrh Promine (1148 m) nagrađuje prekrasnim pogledom na okolicu. Planina je poznata po svojoj raznolikoj vegetaciji i brojnim izvorima pitke vode koji osvježavaju planinare tijekom uspona.

Zaronite u  morsko plavetnilo

Foto: HTZ, INDUX MEDIA, izvor: TZ Šibensko-kninske županije

Šibensko-kninska županija je raj za ronioce, s kristalno čistim morem koje skriva bogatstvo podvodnog svijeta. Murter i Kornati su popularne destinacije za ronjenje, s brojnim ronilačkim centrima koji nude tečajeve i izlete. Podvodni krajolik Kornata nudi spektakularne prizore koraljnih grebena, špilja i olupina brodova.

Via Ferrata u kanjonu Čikole

Via ferrata u kanjonu Čikole pruža jedinstvenu priliku za avanturističko penjanje po stijenama uz pomoć metalnih sajli i stepenica. Ova ruta kombinira penjanje, hodanje i prelazak preko visećih mostova, pružajući nevjerojatne poglede na kanjon rijeke Čikole. Via ferrata je sigurna i uzbudljiva aktivnost koja će zadovoljiti i najzahtjevnije avanturiste.

Kanuing i kajaking

Kajakarenje Skradin, TZ Šibensko knisnka
Foto: Boris Kačan /Izvor: TZ Šibensko kninske županije

Rijeka Krka i Jadransko more nude fantastične mogućnosti za kanuing i kajaking. Vožnja kanuom ili kajakom u kanalu sv. Ante omogućuje istraživanje predivnog krajolika i povijesnih znamenitosti. Kanal sv. Ante je poznat po svojim impresivnim klisurama i fortifikacijama koje pružaju spektakularne prizore.

Vožnja kajakom oko otoka Zlarina i Vodica nudi priliku za istraživanje skrivenih uvala, pješčanih plaža i slikovitih ribarskih sela. Kajaking je idealan način za istraživanje obale i uživanje u miru i tišini daleko od gužvi.

Betina windsurfing
Foto: Neven Jović TZ Betina: izvor: TZ Šibensko-kninske županije

Kanjoning u kanjonu Čikole

Kanjoning u kanjonu Čikole je avanturistička aktivnost koja uključuje spuštanje niz kanjone, penjanje, skakanje u vodopade i plivanje kroz prirodne bazene. Kanjon Čikole pruža raznolik teren koji nudi izazove i adrenalinsko iskustvo. Spuštanje niz kanjon omogućuje istraživanje divljih i netaknutih predjela, dok se probijate kroz uske prolaze i osvježavate u bistrim vodenim bazenima.

Zipline

Foto izvor: TZ Šibensko kninske županije

Za one koji traže visoku dozu adrenalina, zipline u kanjonu Čikole pruža nezaboravno iskustvo letenja iznad kanjona rijeke Čikole. S nekoliko linija različite dužine i visine, posjetitelji mogu uživati u spektakularnim pogledima dok lete brzinom do 70 km/h. Zipline je sigurna i uzbudljiva aktivnost koja će vas ostaviti bez daha i željom za još.

Slobodno penjanje

Drniš kanjon Čikole, penjanje
Foto: Boris Kačan /Izvor: TZ Šibensko kninske županije

Šibensko-kninska županija nudi nekoliko izvrsnih lokacija za slobodno penjanje. Magaretaš  na Promini  je popularan među freestyle penjačima, s prirodnim stijenama koje nude izazove za sve razine penjača. Novih 35 penjačkih pravaca težine 5A do 7B smjera sjever su pravi mamac za ljubitelje ovog adrenalinskog sporta.

Šibensko-kninska županija je pravo blago za sve ljubitelje aktivnog odmora. Njena raznolikost prirodnih ljepota i bogatstvo aktivnosti na otvorenom čine je idealnom destinacijom za sve koji žele provesti vrijeme u prirodi, istraživati nove terene i doživjeti nezaboravne avanture. Bilo da ste strastveni biciklist, planinar, ronilac ili jednostavno ljubitelj adrenalinskih aktivnosti, ova županija će vam pružiti sve što vam treba za aktivan i ispunjen odmor.

Murter, jedrenje
Foto: Ivo Biočina; izvor: TZ Šibensko-kninske županije

Bez obzira na vaše interese i razinu iskustva, sigurno ćete pronaći aktivnosti koje će vas oduševiti i inspirirati za povratak. Spakirajte svoju opremu, pripremite se za avanturu i doživite aktivni odmor kao nikad prije, zabava vam je zagarantirana!!!

Izvor: www.dalmatiasibenik.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.