Burnumske Ide – povratak u davnu prošlost na svetkovini punog mjeseca

Burnumske Ide, tradicionalna rimska svečanost punog mjeseca održat će se u petak, 12. kolovoza 2022. u 21 sat u Burnumu, jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj, u mjestu Ivoševci kod Kistanja. Ovogodišnja se manifestacija, prigodno, održava pod motom Valetudo bonum optimum – Zdravlje je najveće dobro. Ide su u rimsko doba bile svetkovine punog mjeseca, a padale su na 15. dan mjeseca ožujka, svibnja, srpnja i listopada, te 13. dan svih ostalih mjeseci, a Rimljani su ih smatrali povoljnima za organiziranje svečanosti i proslava.

Od rimskog Burnuma se danas mogu vidjeti tek ostatci jedinog očuvanog vojnog amfiteatra na području Hrvatske, arkade logorske zapovjedne zgrade, te nekoliko zidova vojnog vježbališta.

Ostaci amfiteatra ne govore nam sa sigurnošću o tome tko ga je izgradio. Poznato je da je rimska vojska gradila amfiteatre u blizini vojnih logora kako bi iz njih mogla štititi vanjske dijelove logorskih bedema, ali i za svakodnevne treninge. Moguće je da je amfiteatar nakon odlaska legija za svoju zabavu koristilo stanovništvo kasnijeg civilnog municipija, no nije isključena niti mogućnost da je amfiteatar djelo civilnih graditelja.

Pod rasplesanim zvjezdanim nebom Burnuma u glazbenom programu manifestacije nastupit će članovi Metaklape, koja tradicionalnu klapsku pjesmu spaja s heavy metal glazbom, te 4 Tenora, dojmljiva klapa snažnog izričaja, na čijem su repertoaru poznate arije, kancone i evergreeni.

Ovu glazbeno-scensku manifestaciju koja oživljava običaje iz antičkog doba iz vremena kada su Rimljani vladali ovim prostorima, obogatit će tradicionalni sajamski program ispred amfiteatra koji počinje u 20 sati. Osim što ćete tu upoznati običaje stare dvije tisuće godina, kao i onodobne zanate, moći ćete pogledati i vojnu opremu izloženu u rimskom vojnom šatoru ispred amfiteatra.

Tko zna, možda na sajmu budete u prilici dati si napraviti rimsku frizuru, isprobati neku od rimskih oprava, okititi se lovorovim vijencem ili uživati na trikliniju – rimskom ležaju, ili pak štandu s mirisnim aromatima, gledati kovača kako kuje ili keramičara kao izrađuje glinene posude. Ambijent pod punim mjesecom i bakljama svakako će vas opčiniti i vratiti u davnu povijest.

Nacionalni park “Krka” ovu spektakularnu manifestaciju organizira od 2011. godine, i ona svake godine privuče veliki broj posjetitelja. Cilj joj je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum. Pod vedrim kolovoškim nebom svake se godine rekonstruira povijest ovog kraja u rimsko doba, prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva, ali i nezaobilaznih elemenata legionarskih vještina, upotpunjenim različitim umjetničkim formama koje svoje korijene i tematiku vuku iz toga vremena.

Ulaz na Burnumske Ide je besplatan, stoga ne oklijevajte i pridružite se ovoj svetkovini punog mjeseca!

Izvor fotografija: Nacionalni park “Krka”

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.