Chronotrains će vam otkriti mogućnosti putovanja vlakom

S obzirom na emisije stakleničkih plinova, putovanje vlakom je ekološki najprihvatljiviji način motornog putničkog prometa u Europi. Emisija stakleničkih plinova po prijeđenom kilometru u željezničkom prometu 80% je manja nego za istu udaljenost pri putovanju u automobilom.

Kako bi potaknuo ljude na putovanje vlakom koje bolje čuva okoliš, programer Benjamin Tran Dinh osmislio je Chronotrains, interaktivnu mapu koja pokazuje koliko daleko možete putovati od svake postaje u Europi za manje od pet sati vožnje.

Vrijeme je donošenja novogodišnjih odluka, pa ako ste voljni od iduće godine živjeti malo zelenije, ova bi vam mapa pri tome mogla dobro doći.

Pokazivačem miša lako se pregledava veliki broj europskih država, pa tako u samo nekoliko sekundi možete saznati koje sve države možete posjetiti u manje od pet sati vožnje vlakom.

Kreće li vaše putovanje iz Zagreba, pravi ste sretnik – u manje od pet sati putovanja međunarodnim linijama možete doći do Italije, Slovenije, Mađarske i Austrije. Ako na put krenete iz Vinkovaca, u pet sati možete stići do Zagreba i to je otprilike to. Oni nesretnici koji se na put vlakom upute iz Splita, za pet sati neće stići ni do Zagreba.

Ova je mapa također odličan pokazatelj razvitka i funkcioniranja željeznica na području većine država u Europskoj uniji. Putujete li iz Mađarske, Njemačke ili Francuske, u pet sati putovanja vlakom možete bez problema stići na drugi kraj države ili čak do susjedne otočne države, jer će vas željeznička linija bez prekidanja putovanja prevesti preko mora. Zapravo, ispod mora, no shvatili ste bit.

Iako je prošla godina obilježena kao Europska godina željeznice, mi Hrvati se vrlo rijetko odlučujemo za putovanje vlakom. Razlog tomu svakako su loše usluge i infrastruktura nacionalnog željezničkog prijevoznika.

No, ove je godine najavljeno kako će HŽ uskoro uvesti vozni park baterijskih električnih vlakova, te da će se u idućih deset godina investirati više od četiri milijarde eura u modernizaciju željeznica. Stoga: budimo optimistični, a u međuvremenu – putujmo!

Foto: Pixabay, Chronotrains

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.