Crkva svetog Križa u Ninu – “najmanja katedrala na svijetu”

Najstariji kraljevski grad Nin krije brojne zanimljivosti. Jedna od njih je i Crkva svetog Križa odnosno “najmanja katedrala na svijetu”. Svoj naziv može zahvaliti britanskom arhitektu Thomasu Jacksonu, koji ju je, još u 19. stoljeću, tako nazvao opčinjen njenom ljepotom.

Crkva svetog Križa

Crkva svetog Križa je najvrjedniji sačuvani spomenik starohrvatskog crkvenog graditeljstva i jedan od ninskih simbola. Položajem i ljepotom dominira prostorom na kojem se nalazi.

Izgrađena je u 9. stoljeću, u razdoblju ranog kršćanstva. Ona je jedini sakralni objekt u Ninu koji je ostao netaknut od građenja do danas. Dugačka je 7,8, a široka 7,6 metara. Visina po unutarnjim mjerama iznosi 8,2 metara, a debljina zidova je 57 centimetara.

Izgrađena je na ostacima antičkih kuća koji su i danas vidljivi. U doba hrvatskih vladara služila je kao dvorska kapela obližnjega kneževa dvora. Oko crkve je otkriveno mnogo srednjovjekovnih grobova.

Crkva svetog Križa

Crkva svetog Križa – sat i kalendar

Crkvica oblikom podsjeća na grčki jednokraki križ. Kupola je nepravilnog elipsoidnog oblika koji se prema vrhu suzuje a s vanjske strane ukrašena slijepim nišama.

Nepravilni oblici čine se kao greške u gradnji no one su nastale namjerno. Pomaci od pravilne osi posljedica su praćenja sunca. Zahvaljujući položaju prozora i kutu padanja svjetlosti, Crkva je svojevrsni kalendar. Tako se po sunčevim zrakama može odrediti točan datum suncostaja (solsticija) i ravnodnevnice (ekvinocija). Upravo zbog toga, na prvi dan ljeta, ovdje je polazište održavanja zanimljive manifestacije Festival sunca i svjetlosti.

Festival sunca i svjetlosti, Crkva svetog Križa

Crkva svetog Križa nije samo simbol grada Nina nego i cijele regije. Tako se njen prikaz nalazi na grbu i zastavi Zadarske županije. Poznata je i van okvira Hrvatske pa ju je i američki magazin The Huffington Post uvrstio među 50 najneobičnijih crkava na svijetu.

No osim Crkve svetog Križa, kako smo već na početku ovog članka napisali, Nin krije brojne zanimljivosti. Duga povijest, kulturni spomenici, povijesne ličnosti i mistične pojave ishodište su za brojne legende grada Nina. Crkva sv. Anselma, prva je hrvatska katedrala, a ne smijemo zaboraviti spomenuti kako se u Ninu čuva i Judin srebrnjak.

Fotografije: Turistička zajednica Grada Nina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.