Nin i Sjeverni Velebit najbolje održive destinacije za birdwatching

Na popisu najboljih održivih destinacija za promatranje ptica, koji je izradio European Best Destinations našla su se čak dva predstavnika iz Hrvatske, Nin i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Područja su to koja su zaštićena od intenzivne poljoprivrede i pesticida, ima puno više cvijeća i insekata, a ptice, uz obilje hrane, mogu nesmetano živjeti i razmnožavati se. Promatranje ptica u destinacijama održivog turizma prepoznato je i od strane Europske komisije, koja ih je nagradila za predanost očuvanju okoliša. Hrvatska je tako još jednom prepoznata kao destinacija koja vodi brigu o prirodnim ljepotama, ali i održivom turizmu.

Birdwatching, odnosno promatranje ptica ima veliki turistički potencijal, a to je posebice vidljivo u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu Ninu. Poznato je kako ptice biraju najbolje očuvanu prirodu kako bi podigle svoje mlade, a čarobna laguna i Ninski zaljev za to su sasvim sigurno mjesto. Vrijedno ornitološko područje Ninske lagune za svoje je utočište odabralo oko 220 vrsta ptica.

Zaljubljenici ovdje mogu otkriti koje su to vrste, te istražiti što se još skriva u ovom neobičnom krajoliku bujne močvarne vegetacije netipičnom za Dalmaciju. Dio hrvatske ekološke mreže uključuje područje solane Nin i trščake Kraljičine plaže gdje su ptice pronašle sigurnost za opstanak i gniježđenje.

Prirodni resursi ninskog područja uklopljeni su u Eko park Ninska laguna, koji je prava oaza za ptice. Posebno su zanimljive rijetke i ugrožene vrste ptica gnjezdarica čiji broj u Hrvatskoj i Europi opada, ali se mogu promatrati svaki dan od ožujka do rujna.

Uz Nin, izvrsna lokacija za promatranje ptica je i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Ovdje su prisutne sve vrste šumskih, otvorenih, stjenovitih i mješovitih staništa. Na području Parka i u njegovoj neposrednoj okolici obitava veliki broj ptica. Do sada je zabilježeno stotinjak vrsta, od kojih se 85 redovito ili povremeno gnijezdi u Parku. Više od 90 vrsta je zaštićeno, a tridesetak vrsta gnjezdarica nalazi se na Crvenom popisu ugroženih ptica Hrvatske.

Izvori: Hrvatska turistička zajednica, Nacionalni park Sjeverni Velebit, European Best Destination
Naslovna fotografija: Plamenci u Ninu/ Marin Stulić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.