Čudesno putovanje zlatnim srcem Hrvatske: Četiri grada koja vrijedi istražiti

Gradovi Vukovarsko-srijemske županije brojnim sadržajima, zanimljivostima i bogatom poviješću mogu ponuditi mnogo toga svakom posjetitelju. Kada još tome dodamo i tradicionalnu slavonsku gostoljubivost, dobivamo priču koju jednostavno morate doživjeti.

ilok
Ilok, foto: Igor Šeler, Izvor: Hrvatska turistička zajednica

Dočekati izlazak sunca u Iloku na obali Dunava ili na nekom od brojnih vinorodnih položaja Fruške gore, posebno je iskustvo. Čak i okorjelim spavalicama predlažemo rano buđenje osobito ako su nepopravljivi romantičari. Srijem i Slavonija nude neodoljive pejzaže i savršene motive za dijeljenje na Instagramu, a ovo je jedan od takvih.

Nakon toga prošećite središtem Iloka, popijte kavu i počastite se bogatim srijemskim doručkom, uz kojeg paše i čaša pjenušca. Ipak ste u središtu Srijemskog vinogorja u svijetu poznatom po dobrim vinima, osobito vrhunskom tramincu koji ovdje daje najbolje rezultate.

Srijemski doručak Ilok
Foto: Davorin Krešić, izvor Turistička zajednica Vukovarsko srijemske županije

///Kako upoznati Slavoniju u četiri dana: priroda, ljudi i hrana

Ni Vukovar nije daleko. Četrdesetak minuta vožnje uz obavezno zaustavljanje u Muzeju vučedolske kulture, jednom od najmodernijih na svijetu. Niste bili u Vukovaru ako ne prošećete uz Dunav i ne popijete kavu u baroknom središtu. Ovaj grad s Vučedolom i Ilokom čini jedinstvenu EDEN destinaciju, kojoj je ova titula pripala na temu kulturnog turizma. Zasluženo, reći će ljubitelji baštine, jer je obala uz Dunav najljepša promenada s dvorcima, muzejima i zaštićenim arhitektonskim cjelinama.

vukovar
Foto: Darko Kešnjer, izvor: Arhiva Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije

Dvadesetak minuta voženje od Vukovara smješteni su Vinkovci, naselje s najduljim kontinuitetom života u Europi. U njemu je pronađen Orion, prvi indoeuropski kalendar, privući će vas vinkovačka barokna jezgra s Korzom, a šetnicom uz Bosut iz središta ćete doći do starih Krnjaša, prave šokačke ulice u kojoj vrijeme kao da je stalo. Tu je rodna kuća pjesnika Ivana Kozarca, autora jedne od najljepših ljubavnih pjesama “Milovo sam”.

///Slavonija je daleko? Ne, nije – od Zagreba su bliži Vinkovci nego Zadar

Ivan i Marija Kozarac, foto: Dražen Bota, izvor: Turistička zajednica grada Vinkovaca

Upoznajte bogatu povijest Srijema i Slavonije

I još nešto! U Iloku, Vukovaru i Vinkovcima upoznajte glavom i bradom povijesne osobe su obilježile Srijem i Slavoniju. To danas možete zahvaljujući hologramima, pa će vas Kuriji Brnjaković dočekati Nikola Iločki, u rodnoj kući u Vukovaru nobelovac Lavoslav Ružička, a u Gradskom muzeju Vinkovci ban Josip Šokčević. Za svaku preporuku!

šokačko sijelo
Šokačko sijelo u Županji, foto: Marijan Jović

Za razliku od Iloka, Vukovara ili Vinkovaca, Županja će vam pružiti posve drugačiji doživljaj i otkriti ambijent jedinstvene seoske arhitekture. Nastala je “ušoravanjem” ili – drugim riječima – spajanjem manjih okolnih zaselaka u jedinstvenu cjelinu. Obala uz Savu omiljena je gradska šetnica koja vodi jedinstvenog graničarskog čardaka u kojem je danas Muzej “Stjepana Grubera”.

///Jedinstveni ambijenti zbog kojih je ladanje u Srijemu i Slavoniji sve popularnije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.