Kako upoznati Slavoniju u četiri dana: priroda, ljudi i hrana

Turistički prostor istočne Hrvatske, koji obuhvaća pet slavonskih županija i zajednički se promovira pod brendom “Slavonija”, obogaćen je s nekoliko novih turističkih sadržaja. Posebno je značajna i ohrabrujuća činjenica kako je riječ o projektima i sadržajima koji su uspjeli potencijale pretvoriti u konkretan sadržaj i zajednički nude još jednu iznimno privlačnu sliku Slavonije.

Srijemski doručak u vinogradu
Srijemski doručak u vinogradu
Foto: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

U cilju rasta organiziranih turističkih dolazaka u Slavoniju, jačanja lokalnog gospodarstva, osnaživanja Slavonije na turističkoj slici Hrvatske kao “Zemlja priča i more doživljaja”, regionalne turističke zajednice klastera Slavonija i Hrvatska turistička zajednica organizirali su tematsko studijsko putovanje u Slavoniju za predstavnike domaćih putničkih agencija. Tema studijskog putovanja su novi sadržaji za boravak u prirodi, ruralnom prostoru i enogastronomiji. Studijsko putovanje trajalo je četiri dana i obuhvatilo svih pet slavonskih županija, od Noskovaca preko Papuka i put Garčina sve do Vukovara i Erduta.

Putovanje je započelo u jutarnjim satima u Zagrebu, a prva postaja slavonske avanture bio je Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima, u Virovitičko-podravskoj županiji. Radi se o UNESCO prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava–Dunav, koji je smješten u bivšem ljetnikovcu grofa Draškovića. Sudionici studijskog putovanja, sudjelovali su u obilasku brojnih sadržaja za posjetitelje i multimedijskog postava, te se upoznali s ponudom i sadržajima Posjetiteljskog centra Dravska priča.

Nakon Noskovaca putovanje se nastavilo u Suhopolje, točnije u Centar za posjetitelje Dvorac Janković. Kulturna atrakcija i zaštićeno nepokretno kulturno dobro graditeljske baštine s perivojem oko njega, nedavno je obnovljena prvorazredna turističko-smještajna destinacija. Sam dvorac izgrađen je sredinom 18., a sadašnji izgled dobio je početkom 20. stoljeća. Uz interaktivni prikaz povijesti obitelji Janković, posjetiteljima nudi pregled turističkih i kulturnih sadržaja Virovitičko-podravske županije, kao i prikaz Plemićke rute.

Centar za posjetitelje Dvorac Janković

Sudionici studijskog putovanja u nastavku su upoznati s bogatstvom Virovitičkog vinogorja, uživali su u središtu Virovitice, u perivoju Dvorca Pejačević, a prvi dan slavonske ture završili su u Dvorcu Kutjevo, nekadašnjoj isusovačkoj rezidenciji, u Požeško-slavonskoj županiji.

Dvorac Pejačević
Foto: Facebook Gradski muzej Virovitica

Sljedeći dan započeo je upoznavanjem s prirodnim ljepotama Slavonije. Iz Kutjeva put je vodio prema Velikoj, odnosno prema Parku prirode Papuk, prvom geoparku u Hrvatskoj. Jedna od novijih atrakcija je Kuća panonskog mora, jedinstveno mjesto koje svjedoči o prošlosti “slavonskog arhipelaga”. Ovaj posjetiteljsko-edukacijski centar dio je već postojećeg Centra za posjetitelje u Velikoj, a na površini od 158 metara četvornih, uz izložbene dvorane, smjestile su se i višenamjenske predavaonice za interaktivna predavanja, suvenirnica te učionica na otvorenom. 

///Kuća Panonskog mora atraktivna senzacija u Parku prirode Papuk

kuća panonskog mora
Kuća Panonskog mora
Foto: Park prirode Papuk

Nakon što su doznali više o povijesti, sudionici studijskog putovanja uživali su u još jednoj atrakciji Papuka, Adrenalinskom parku Duboka u kojem su uz stručno vodstvo imali prigodu isprobati neke od brojnih sadržaja adrenalinske top atrakcije ovog dijela Hrvatske.

///Prijedlog za vikend pun adrenalina uz boravak na svježem zraku: Adrenalinski park Duboka

papuk uskrsni vikend
Adrenalinski park Duboka
Foto: Park prirode Papuk

Iz Požeško-slavonske gosti su se uputili prema Brodsko-posavskoj županiji, gdje je prva stanica bila Nova Gradiška, točnije Slavonski dućan, gdje se mogu kupiti najfiniji slavonski proizvodi i suveniri. Priča je to koja povezuje domaća obiteljska-poljoprivredna gospodarstva i delicije koje se ne propuštaju.

///Prvi autentični slavonski dućan za gastro-šopingholičare

slavonski dućan
Slavonski dućan
Foto: Turistička zajednica grada Nova Gradiška

Nakon upoznavanja s autohtonim slavonskim proizvodima uslijedilo je upoznavanje s vinarijom Stupnički dvori u Brodskom Stupniku i brojnim sadržajima na Ranču Ramarin u Garčinu, a u večernjim satima drugi dan putovanja završio je u najstarijem urbanom naselju Europe, Vinkovcima, odnosno Vukovarsko-srijemskoj županiji.

///Najstariji europski grad šokačkih Romea i Julije

Pješačka zona u Vinkovcima
Foto: Turistička zajednica grada Vinkovaca

Treći dan studijskog putovanja započeo je u općini Nijemci, vožnjom brodom Sveta Katarina. Nijemci doživljavaju pravi turistički procvat, ponuda se stalno nadopunjuje, a otvaraju se i novi smještaji u domaćinstvima, odnosno OPG-ima. Nijemci su blisko geografski povezani s novim projektom, Otočkim virovima, odnosno Bioekološko-edukacijski centar Virovi. Šetnja poučnim stazama Spačvanske šume i vožnja biciklima, samo su dio bogate ponude koju su gosti isprobali, nakon čega su krenuli put Vukovara.

///Otočki virovi – rijeka, potok ili močvara? Prirodna atrakcija za koju ne znamo gdje izvire ni kamo uvire

otočki virovi
Foto: Katica Konstatinović

No prije dolaska u Grad heroj posjetili su jedinstveni objekt privatnog smještaja Ladanjska kuća Maras u Marincima. Riječ je o velikom kompleksu u ruralnom području koji je prihvatljiv za različite tipove organiziranih grupa ili pojedinaca. U Vukovaru su posjetili memorijalno područje “Vukovarski vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva” u sklopu kojeg središnje mjesto zauzima obnovljeni Vodotoranj, najviša i najuočljivija građevina u Vukovaru.

///Vukovarski vodotoranj u društvu najpoznatijih svjetskih tornjeva

vukovarski vodotoranj
Vukovarski vodotoranj
Foto: Miroslav Šlafhauzer

Iz Vukovarsko-srijemske županije studijsko putovanje nastavilo se u Osječko-baranjskoj, točnije u Erdutu, gdje je upriličen obilazak i degustacija vina Erdutskog vinogorja. Treći dan putovanja završio je u Baranji, točnije u Karancu.

///Jedna od najvećih europskih vinskih bačvi skriva se u Erdutu, a u njoj se od supruge skrivao grof i kartao

Foto: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije

Posljednji dan studijskog putovanja započeo je B2B radionicom u kojoj su sudjelovali sudionici putovanja i domaće, slavonske agencije. Uslijedio je odlazak na Beljski vidikovac, koji se nalazi na Beljskoj vinskoj cesti iznad Karanca i obilazak OPG-a Matijević u Suzi, gdje su gosti isprobali Baranjski kulen. Nakon obilaska Vinarije Josić i Katoličkog surduka putovanje je završilo panoramskom vožnjom kroz Park prirode Kopački rit.

///Zašto ovog proljeća ne smijete zaobići Kopački rit i Baranju

jesen kopački rit
Plovidba brodom
Foto: Facebook PP Kopački rit

Naslovna fotografija: Izletište Sopotac/ Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.