Dani paške čipke – bijelog zlata Paga

Nakon što se prošle godine tradicijska manifestacija Međunarodni festival čipke, zbog pandemije koronavirusa, nije održala, zamijenio ga je Dan paške čipke. Ove godine paška čipka tema je i osnovni lajtmotiv zanimljivog i edukativnog trodnevnog programa od 24. do 26. lipnja 2021. na Pagu.

Paška čipka nekad i sad

Nakon postupka koji je trajao tri godine, u listopada prošle godine Grad Pag je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo zaštitio Pašku čipku. Njenom zaštitom Grad Pag postao je jedini davatelj licencije koji potpisuje i definira uvjete korištenja licencije za pašku čipku.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Austrijska carica, Marija Terezija posjetila je otok Pag samo kako bi se upoznala s čipkaricama. Nakon posjete otoku zaposlila je čipkaricu na bečkom dvoru. Jedini zadatak bio joj je šivanje za potrebe dvorana. Inače upravo paška čipka i danas je dar brojnim važnim gostima koji posjete Lijepu našu pa je tako bila i dar za pokojnog papu Ivana Pavla II.

Izrada paške čipke u gradu Pagu zabilježena je još u 15. stoljeću. Paškinje su pozivane na bečki dvor kako bi pokazale umijeće izrade paške čipke. U samostanu sv. Margarite u Pagu paške koludrice su od davnina podučavale izradi čipke. U Pagu je bila osnovana i prva škola paške čipke koje je djelovala od 1906. do 1945. godine. Paška čipka ima bogatu povijest zahvaljujući čipkaricama i njihovoj ljubavi prema izradi čipke i dio je paške nošnje.

Nekada se umojeće izrade paške čipke prenosilo s koljena na koljeno i svaka majka čipkarica znanje je prenijela na svoje kćeri. Danas za izradu čipke postoje šablone i nacrti, a posao su ovdje dobili i dizajneri kojima kreiraju dizajna za šablone za izradu paške čipke. Osim na Pagu primjerci paške čipke čuvaju se i u Zadru gdje je otvorena galerija paške čipke s primjercima čipke starim i više od stotinu godina.

Paška čipka je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 2009. godine uvrštena je i na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Dani paške čipke od 24. do 26. lipnja na Pagu

Prvog dana manifestacije, u četvrtak 24. lipnja, Gradska glazba Pag napravit će Đir po gradu. U 20 sati započet će svečano otvaranje manifestacije u atriju Kneževog dvora s nastupom Kulturno-umjetničkog društva Družine, nakon čega slijedi obilazak izložbi. Dan kasnije u Atriju Kneževog dvora u Pagu organizirat će se radionica paške čipke koju će voditi čipkarica Jasna Magaš.

Također u petak 25. lipnja, ali i u subotu 26. lipnja, u vremenu od 9 do 12, te od 18 do 20 sati, posjetitelji će moći razgledati i razne izložbe u Kneževom dvoru, Galeriji paške čipke, Etno kući Kulturno-umjetničkog društva Družina, crkvi Sv. Jurja i Benediktinskom samostanu sv. Margarite.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Paga

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.