Pakleni otoci – hvarski arhipelag koji mami turiste iz cijelog svijeta

Otoku Hvaru, kao ravnopravnom članu svjetske turističke elite, nije jedina prednost broj sunčanih sati u godini već i arhipelag koji ga okružuje – Pakleni otoci.

Ovaj mirisni otok, čije prirodne i kulturne znamenitosti oduševljavaju cijeli svijet u proljeće zrači posebnom magijom. Stoga ako još niste odlučili gdje provesti vikend, bila bi  poprilična šteta zaobići grad Hvar u kasno proljeće.

U proljetnoj sezoni u Hvaru možete zapaziti prilično sunčano vrijeme. More je dovoljno ugodno za kupanje, a glavne turističke atrakcije i sportovi na vodi se pokreću. Ronjenje, jet ski, veslanje na dasci, ugodna avantura kajakom oko Paklenih otoka samo su neke od zanimljivih aktivnosti koje će vas osvojiti.

Neopisive čari grebena i hridi Paklenih otoka

Do Paklenih otoka iz grada Hvara možete doći taxi brodom ili brodicama sa mandrača. Skupina od dvadesetak otočića i hridina koja se proteže ispred grada Hvara zvana Pakleni otoci (ili kako Hvarani jednostavno kažu Hvarski škoji) jedinstvena je i najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara. Iako se tako čini, ime nema veze s paklom. Naime ova skupina otoka još je poznata i kao Paklinski otoci. Ime su dobili prema paklini, vrsti borove smole, koja se koristila u brodogradnji. Kao posljedica lokalnog dijalekta, pridjev riječi “paklina” glasi “pakleni”, pa se skupina naziva Pakleni otoci.

Nekad goli, pitomi otočići prekriveni tek mirisnom vrištinom, s nekoliko obradivih površina (gdje se u stara vremena čak sijalo i žito) te malim naseljem Vloka, danas predstavljaju prostrano hvarsko turističko izletište – nadaleko poznatu hvarsku sunčanu Arkadiju. Pakleni otoci najljepši su dio hvarske rivijere. Razigrani niski šumoviti otočići uronjeni u bistro more, nekoliko kupališta, izletišta, te bezbroj malih skrovitih žala, kamenih terasa okrenutih suncu i prelijepih pustih uvala, predstavljaju, kako netko reče, “Arkadiju na dohvat ruke”.

Jedna od najpoznatijih uvala je na otoku Klementu, gdje se nalazi plaža i nautička marina Palmižana. Uvala Vinogradišće na južnoj strani otoka okružena je gustom borovom šumom. Oduševljava mirisima vrijesa i ružmarina, kao i mnogim drugim egzotičnim biljkama. Na Palmižani će ljubitelji koktela, izvrsnih hvarskih vina pronaći i kutak za sebe u jednom od kafića kao i restorana sa hvarskim specijalitetima.

Pakleni otoci su omiljeno izletište nautičara koji su u stalnoj potrazi za skrivenim uvalama, a ovdje ih zaista ima. Na otocima se smjestila i predivna uvala Ždrilca sa više šljunčanih žala te također poznato tradicionalno hvarsko kupalište – Jerolim. Ukoliko tražite mir i opuštanje uz mirise borova i pjesmu cvrčaka, šljunčana plaža na južnoj strani Jerolima ili kamene prostirke koje uranjaju u azurno more, pravo su mjesto za vaš nezaboravan odmor.

kornati ronjenje

Na Paklenim otocima očekuju vas nezamislive prirodne ljepote, predivne pješčane plaže sa plitkim dnom, i neke od najljepših podmorskih lokacija za ronjenje.

Fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.