Festival sunca i svjetlosti ispred “najmanje katedrale na svijetu”

Već tradicionalno prvi dan ljeta posebno je obilježen u Ninu gdje je održan 15. Festival sunca i svjetlosti. I ove godine upriličen je glazbeni doživljaj kod crkve sv. Križa u Ninu uz doček prve jutarnje zrake sunca nad obroncima Velebita. Bogatim programom Festivala proslavio se i Svjetski dan glazbe.

Koncert u organizaciji Turističke zajednice grada Nina održan je u ranojutarnjim satima dok su priroda i većina ljudi još spavali. Jedino su vesele ptice širom jedinstvene hrvatske lagune cvrkutom najavljivale zoru.

Nezaboravno svitanje

Koncert pod nazivom Nezaboravno svitanje u kraljevskom gradu izvela je sopranistica Nela Šarić uz glazbenu pratnju Tomislava Košte. Time je započeo 21. lipnja u 5:30 sati jubilarni 15. Festival Sunca i svjetlosti.

Okupljena publika je uz prigodne pjesme u 5:39:39 sati prisustvovala pomaljanju prve zrake Sunca iznad Velebita. Poseban fenomen solsticijskog dana objasnio je ing. Držislav Sikirić koji se bavi istraživanjem navedene pojave i crkve sv. Križa.

Proslavu prvog dana ljeta i Svjetskog dana glazbe svojim recitalima i izvedbom kod omiljene crkve uveličali će učenici Osnovne škole Petar Zoranić Nin i djeca iz Dječjeg vrtića Morska Vila Nin. Likovna radionica uvijek privuče kreativce, a zadatak je ove godine bio uz crkvu sv. Križa naslikati motiv krstionice kneza Višeslava. Paralelno dok je trajala radionica u okolišu crkve sv. Križa, znatiželjnici, sudionici festivala i brojni turisti imali su prigodu promatrati solarno podne.

Ples sunčevih zraka u crkvi i pojavu što se to zbiva na dan solsticija prigodno je objasnila mr. sc. Majda Dadić, kustosica u Muzeju ninskih starina. Zbog uloge crkve sv. Križa koja u suradnji sa Suncem funkcionira kao sunčev sat i kalendar mnogi crkvu i Nin nazivaju hrvatskim Stonehengeom.

Bogati festivalski cjelodnevni program koji sadrži više vrsta umjetničkih vještina nastavio se i u večernjim satima i to kostimiranim vođenjem na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Kroz naziv living history programa “Pjesnik Petar Zoranić Ninjanin vodi vas kroz povijest kraljevskog grada” stručni vodiči obučeni u kostime slavnog pjesnika i vile Hrvatice kroz prilagođeni program vodili su prijavljene sudionike tajanstvenim ulicama drevnog Nina i upoznali ih sa slavnom hrvatskom poviješću.

Na Višeslavovom trgu znanstvenik Filip Matković održao je predavanje pod nazivom Putovanje Sunčeve svjetlosti od Sunca do Zemlje. Nastavak festivala pratio je promenadni glazbeni program po ulicama Nina.

Jedinstvena gradnja Crkve sv. Križa

Uz proslavu prvog dana ljeta i Svjetskog dana glazbe te kreativno stvaranje, Festival sunca i svjetlosti ističe astronomski i arhitektonski značaj crkve sv. Križa. Zbog njezine jedinstvene gradnje engleski arhitekt sir Thomas Graham Jackson lirski ju je nazvao najmanjom katedralom na svijetu.

///Crkva svetog Križa u Ninu – “najmanja katedrala na svijetu”

Ova posebna građevina je prema spoznaji bila zavjetna kapela, a nalazi se u neposrednoj blizini prve katedrale u Hrvata – crkve sv. Anselma. Crkva sv. Križa iz 9. stoljeća jedan je od najvrjednijih spomenika starohrvatskog graditeljstva. Svojevrsni je simbol regije jer se nalazi u grbu i zastavi Zadarske županije.

Foto: Boris Kačan

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.