Foxice vas zovu na Fox Hike Babinjak i medvjeđi luk u čudesnoj dolini leptira

spot_img

Lokalne lisice, licencirane vodičice Gorskog kotara Lynx and Fox vas pozivaju da im se pridružite na nezaboravnom druženju u prirodi, koji se održava 9., 16. i 17. ožujka, kada će vam na posebno dizajniranom obilasku otkriti sve tajne medvjeđeg luka na meditativnoj šetnji uz kristalno čiste rječice srca Gorskog kotara.

šetnja gorskim kotarom
Izvor fotografije: Lynx and Fox

Ova šetnja Gorskim kotarom je savršena za sve uzraste, čak i za one osobe koji nisu u formi ili imaju poteškoće u kretanju jer je ruta vodi po potpuno ravnom terenu.

Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) je jestiva biljka koja se u proljeće često nalazi u našim šumama i može konzumirati na različite načine, a najčešće se koristi kao začin u salatama, umacima i jelima od tjestenine. Listovi imaju blagi okus češnjaka, a kada se jedu sirovi, imaju blagotvoran učinak na probavni sustav.

medvjeđi luk gorski kotar
Izvor fotografije: Lynx and Fox

Također se može konzumirati kao juha, prilog ili čaj dok se za njega govori da ima mnoge zdravstvene prednosti: pomaže u snižavanju krvnog tlaka, poboljšava probavu i jača imunološki sustav, te ima antibakterijski i antivirusni učinak.

šetnja gorskim kotarom
Izvor fotografije: Lynx and Fox

Postoji nekoliko otrovnih biljaka koje se mogu zamijeniti za medvjeđi luk, kao što su čemerika, mrazovac, kozlac, đurđica… Stoga uvijek treba biti oprezan pri skupljanju biljaka u prirodi. Tako ćete tijekom naše šetnje, naučiti sve o medvjeđem luku, njegovom izgledu i dvojnicima te ga detektirati i brati u prirodi.

skulptura jelena u gorskom kotaru
Izvor fotografije: Lynx and Fox

Šetnja Gorskim kotarom uz bogat popratni program

Na samom dočeku druženja očekujemo vas s ukusnim domaćim likerima, sokovima i kolačićima. Nakon što se vratimo sa šetnje slijedi degustacija finog pesta od medvjeđeg luka na krekerima uz razmjenu recepata. Na ovom obilasku dobrodošla su već i djeca od 4 godine i mame s bebama u nosiljkama, ali zbog neravnina i korijenja na stazi nije moguće voziti kolica. Također, vaši psi su dobrodošli.

///Risnjak skriva tri europske zvijeri te čak 1148 podvrsta flore

pesto medvjeđi luk, gorski kotar
Izvor fotografije: Lynx and Fox

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 15 EUR za odrasle i 7,5 EUR za djecu. U cijenu je uključena organizacija, turističko vođenje, edukacija, piće i kolačići dobrodošlice, degustacija pesta i osiguranje. Ali to nije sve – kao bonus, pozivamo vas da posjetite stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih, koji se podjednako sviđa i velikima i malima, po posebnoj grupnoj cijeni. Više informacija i link za prijavu nalazi se na webu Lynx and Fox: https://www.lynxandfox.com/kalendar.

///Putovima Frankopana: Interpretacijski centri pričaju priču o obitelji Frankopan

Brod na Kupi
Brod na Kupi, izvor fotografije: Lynx and Fox

Ako tražite opuštajuću aktivnost u prirodi koja vas uči nešto novo, ovo je savršena prilika za vas. Medvjeđi luk je izuzetno zdrav i ukusan, a ova šetnja omogućit će vam da se približite prirodi i učite o jednoj od njezinih najvažnijih namirnica i družite s drugim ljubiteljima prirode. Ova aktivnost je također sjajan izlet za cijelu obitelj.

///Izlet na izvor rijeke Kupe: Otkrivamo tajne ove veličanstvene zagonetke krša

medvjeđi luk
Izvor fotografije: Lynx and Fox

Imate li kakva pitanja? Slobodno nam ih ostavite putem maila info@lynxandfox.com ili nas nazovite na 091/182-9892. Ako trebate isplanirati izlet ili posjet Gorskom kotaru za vašu grupu, udrugu ili tvrtku ovdje smo za vas. Lynx and Fox – Vaš prijatelj u Gorskom kotaru.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.