Gdje u Hrvatskoj otići na zipline? 9 prijedloga za sve ljubitelje adrenalina

Aktivni i adrenalinski turizam postao je značajniji no ikada, a ako želite ”zapapriti” svoj ljetni izlet i odmaknuti se od klasične šetnje, obilaska i razgledavanja, zašto omiljene krajolike jednostavno ne bi ”preletjeli” – i to na sajli? Ako ste uvijek maštali o tome da letite, promatrajući ispod sebe kako se izmjenjuju prekrasni krajolici, potpuno prepušteni prirodi, zip line je adrenalinska avantura za vas.

Od načina transporta kojim se nekad prenosio teret preko kanjona i pristupalo se udaljenim područjima zipline se tijekom godina razvio u oblik adrenalinske rekreacije u prirodi, a evo gdje u Hrvatskoj možete iskusiti ovakvu vrstu avanture.

1. Zipline ”Pazi Medo”

Zipline ”Pazi Medo” slovi za jedan od najvećih u Europi, a ova prilika za avanturu smještena je u Lici, u naselju Rudopolje, općina Vrhovina. Ondje vas čeka sajla dužine gotovo dva kilometra i promjera 15 milimetara.

Jedna od zanimljivosti je da ako puše “vjetar u leđa”, vaša brzina će biti oko 120 kilometara na sat, no ako se dogodi da puše vjetar u trenutku kada se spuštate ziplineom, vaša brzina iznositi će oko 100 kilometara na sat.

Foto: Zipline Pazi Medo

Preporuka: Prije rezerviranja leta provjerite vremensku prognozu.

Možemo reći kako ova avantura predstavlja spoj velike doze adrenalina, prirode i zabave što čini ovo iskustvo vrijednim i neponovljivim doživljajem. Također, blizina Nacionalnog parka Plitvička Jezera i Sjeverni Velebit te rijeke Gacke, čini ovaj prostor iznimno zanimljivim i privlačnim za turiste, ljubitelje netaknute prirode. 

2. Zipline Pazinska jama

Ukoliko želite ponijeti nezaboravno iskustvo sa svog odmora u Istri, tada je zipline iznad Pazinske jame točno ono što tražite. To je osjećaj kojeg je teško opisati. Adrenalinski doživljaj kreće sa Zelene terase ispod Hotela Lovac u Pazinu i podijeljen je u dva dijela. Prva linija dužine je 220 metara i omogućuje postizanje brzine od oko 50 kilometara na sat. Vožnjom po ovoj liniji postižete i maksimalnu visinu od 100 metara, prelaskom iznad samog ulaska u podzemlje Pazinske jame.

Prizemljit ćete se u dvorište Kuće za pisce, odakle kreće druga, duža linija (280 metara) koja pruža dovoljno vremena da uživate u čarima grandioznog ponora i srednjevjekovnog kaštela na njegovim liticama. Slijećete na vidikovac iznad pećine Babina kuća, baš na mjesto odakle je prije nekih 140 godina snimljena fotografija pazinskog Kaštela i Jame, po kojoj je ilustrator Leon Bennet izradio poznatu gravuru koja je našla mjesto u romanu Julesa Vernea Matijaš Sandorf iz 1882. 

pazinska jama zipline, grad pazin
Foto: Facebook grad Pazin

Pješačkom stazom po liticama Pazinske jame, a u manje od pet minuta ponovno dolazimo do mjesta odakle se kreće. Ukoliko vas je zainteresirala ideja aktivnog odmora u središnjoj Istri, na LINKU pročitajte sve o pravoj adrenalinskoj avanturi koja vas ondje čeka.

3. Zipline Omiš

Danas je gusarska povijest Omiša iskorištena za turističke atrakcije, a ovaj povijesni grad zbog svog položaja i kanjona Cetine nudi niz sadržaja za aktivan odmor. U svom više od 100 kilometara dugom toku Cetina ima nešto za ponuditi svakome. Za ljubitelje adrenalina tu je  kanjoning, kayaking, rafting te popularni zipline koji se nalazi u kanjonu Cetine, 3 kilometra od Omiša.

Ondje vam na raspolaganju stoji kompleksni sustav koji se sastoji se od platformi i osam čeličnih sajli ukupne dužine 2100 metara, pri čemu je najduža dugačka čak 700 metara i postavljena je na 50 metara iznad zemlje.

Poseban je ovo doživljaj dok, praćeni budnim okom instruktora, sjedite u pojasu i jurite niz sajle s platforme na platformu dok se opet ne spustite na tlo – a sve to s pogledom na kanjon prekrasne, kristalno čiste Cetine.

4. Zipline Dubrovnik

Uže ovog zipline-a koje se proteže paralelno s obalom je dugo oko 900 metara i nalazi se 70 metara iznad zemlje. Zanimljivo je to što tijekom vožnje ležite na trbuhu, u tzv. “superman poziciji” koja pruža nevjerojatnu stabilnost kao i spektakularan pogled tijekom cijelog leta.

Na kraju žice nalazi se pasivni magnetski prekid koji vas zaustavlja neposredno prije nego što stignete do krajnje točke, tako da možete aktivno i bezbrižno uživati ​​u vožnji.

Maksimalna brzina koju možete postići u idealnim uvjetima ovisi o vašoj tjelesnoj težini, općenito se kreće između 50 i 110 kilograma za uspješan spust.

Vaša avantura će započeti na vrhu malog hrastovog brežuljka s pogledom na otok Lokrum i jedinstvenu jadransku obalu. Let preko hrastovih krošnji, kultiviranih livada i stijena od kojih zastaje dah završit će na jednoj od posljednjih nekomercijalnih šetnica dubrovačkog kraja. Polazište se nalazi iznad crkve Gospe od Garde u Dubcu, samo 4 kilometra udaljene od centra grada.

5. Zipline kanjon Čikole

Ovo je mjesto na kojem ćete, jednom kad mu se prepustite, zasigurno izgubiti strah od visine. Već prvi pogled na zipline ostavit će vas bez daha jer su tri čelične sajle postavljene u cik-cak, i to na vrtoglavim visinama.

Tri žice koje vas vode iznad krošnji drveća i kanjona Čikole dugački su 250, 500 i 650 metara te vam osiguravaju jedan sat adrenalina, uzbuđenja i spektakularnog pogleda na šumu i kameniti kanjon Čikole.

Atraktivni zipline u kanjonu Čikole udaljen je desetak kilometara od Drniša uz dionicu županijske ceste Ključ – Pakovo selo.

priče šibenskog zaleđa
Čikola zipline
Foto: Javna ustanova Priroda/ Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

6. Zipline planina Kozjak, Split

Zipline ukupne dužine od gotovo 2500 metara postavljen je nedaleko od vrha Sv. Jure, između područja Blaca i Gornjih Rupotina, na planini Kozjak.

U ovoj trosatnoj avanturi proći ćete preko šest žica koje vas sigurno spuštaju od početne točke do visećeg mosta. Ovo je prava avantura i svojevrsni izlet jer se tijekom vožnje imate priliku i nakratko zaustaviti, predahnuti od silnog adrenalina i ovjekovječiti trenutak na prekrasnim vidikovcima kako bi napravili najljepše fotografije za vječnu uspomenu.

7. Zipline Edison na Krku

Zipline Edison jedinstvena je atrakcija na otoku Krku a i šire, a nalazi se na prijevoju Treskavac uz državnu cestu D 102 u neposrednoj blizini poznate staze glagoljice tj. na vidikovcu kod slova A.

Početna točka je ujedno i najviša točka zipline-a, a odandje ćete vidjeti najljepši prizor pejzaža – pogled na sam jug otoka Krka, Bašku i otok Prvić. Vožnja traje otprilike dva sata na mnogobrojnim sajlama s pogledom na Jadransko more i zadivljujuć krševiti krajolik.

zip line
Izvor fotografije: Turistička zajednica općine Baška

Cjelokupna avantura nazvana je “Šetnja među krošnjama” i posjetiteljima omogućava nezaboravni doživljaj kroz vožnju terenskim vozilom, hodanje po nezaboravnim krajolicima i spuštanje sajlama.

8. Zipline Tučepi

Zipline Tučepi, smješteni u srcu Makarske rivijere odvode vas do jedinstvenog iskustva spuštanja čeličnim sajlama odakle ćete uživati ​​u pogledu na prirodu i planinu Biokovo.

Iskusni i zabavni vodiči pobrinut će se da se osjećate ugodno, a zipline tura će vam ostati u prekrasnom sjećanju.

Zipline u Tučepima namijenjen je svim dobnim skupinama. Sudjelovati mogu i djeca starija od pet godina. Spušta se kroz 6 sajli čija je ukupna dužina 1000 metara.

9. Zipline u adrenalinskom parku Duboka

Umjetna stijena, drvene gljive, viseći mostovi i mreže, leteći skateboard i neodoljivi zipline –Adrenalinski park Duboka turistički je adut Parka prirode Papuk koji se u kratko vrijeme prometnuo u adrenalinsku top atrakciju ovog dijela Lijepe Naše. 

Premda je zipline ondje kraći te niže postavljen od prethodno navedenih, on predstavlja pravu malu ”nagradu” nakon što u adrenalinskom parku prođete cijeli poligon i sve izazove koje nosi sa sobom.

Ukoliko možda još uvijek nemate hrabrosti za onaj najveći zipline, predlažemo da svoju avanturu po žici započnete u Adrenalinskom parku Duboka, nakon čega ćete se, vjerujte na riječ, lakše odvažiti i na ostale, neovisno o dužini i visini. Taj osjećaj slobode, pogleda na zadivljujuću prirodu i adrenalina zamijenit će sav strah i negativne misli.

Adrenalinski park Duboka
Foto: Turistička zajednica Požeško slavonske županije

Kako se pripremiti za zipline avanturu?

Nakon što smo vas proveli kroz zipline avanture koje možete doživjeti diljem Lijepe Naše, vjerujemo da vam je uzbuđenje već poraslo, adrenalin jurca organizmom, a vi već jedva čekate jednu ovakvu avanturu. Ukoliko se prvi put planirate odvažiti na tako nešto, donosimo vam nekolicinu važnih savjeta kako biste spremni i bez dodatnog stresa poletjeli iznad zadivljujućih krajolika.

  1. Prikladna odjeća – obavezno odjenite udobnu i laganu odjeću, nosit ćete čvrsto pritegnut pojas pa je važno da vas vaša odjeća sama po sebi ne pritišće dodatno
  2. Imajte u glavi da, sve iako ste se odlučili na zipline avanturu preko ljeta, zbog velike brzine i visine na kojoj se nalazite vam ipak može biti prohladno
  3. Izbjegavajte obilne obroke 2 sata prije ove sportske aktivnosti, ali pripazite da unesete dovoljnu količinu vode
  4. Nemojte uz sebe nositi nikakve vrijedne stvari kao što je nakit ili slično
  5. Ukoliko imate bilo kakve zdravstvene indikacije, potrebno se savjetovati s liječnikom prije odlaska na zipline  

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.