Cvjeta turizam: Gorski kotar hit destinacija za domaće i strane goste

Ugodne dnevne i osvježavajuće noćne temperature, neodoljive prirodne atrakcije, karakteristična gastronomija, privlačan smještaj, niz zanimljivih mogućnosti za aktivan odmor… sve su to razlozi zbog kojih je Gorski kotar pravi magnet za domaće i strane turiste.

Želite li se okupati u kristalno čistim rijekama i jezerima, sudjelovati u bear watchingu ili se provozati nekom od brojnih biciklističkih staza ukupne duljine 400 kilometara, tada ne smijete zaobići ovaj dio Hrvatske.

Povratak prirodi u vrijeme pandemije u prvi plan je gurnuo upravo aktivni outdoor turizam, a Gorski kotar nastavio je i ove godine privlačiti posjetitelje u destinaciju. Tome u prilog idu i srpanjske brojke koje pokazuju kako je Gorski kotar nezaobilazna destinacija domaćim i stranim posjetiteljima jer je ostvareno 17% više noćenja u odnosu na 2019. godinu, od toga 14,5% više noćenja generirali su strani, a 21,4% više domaći posjetitelji.

– Kontinuirano smo komunikacijski usmjereni na domaće tržište koje nam je i ove godine kao i prošle poklonilo povjerenje. Također, ovogodišnje promotivne aktivnosti urodile su plodom jer nam se i strani posjetitelji vraćaju, poglavito gosti iz Njemačke, Nizozemske, Belgije i Austrije, što pokazuje vrijednost ovog planinskog kraja koji je udaljen svega 20-tak minuta vožnje do Jadrana, istaknuo je Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara. Kazao je kako su ove godine pažljivo birali tržišta i promotivne alate kojima su predstavili glavne atribute destinacije.

Ujedno, u ovoj godini postigli su se rekordi u odnosu na 2019. godinu te je ostvareno 16,17% više noćenja te 13,36% više dolazaka, a Gorski kotar pokazuje da je svijetli primjer hrvatskog turizma koji je uložio ogromne napore u razvoj destinacije kao i njenu promociju.

Valja istaknuti kako privatni smještajni kapaciteti u ovoj godini bilježe 48,23% više noćenja i gotovo 61% više dolazaka u odnosu na spomenutu 2019. godinu, što je pozitivan trend koji pokazuje opravdanost ulaganja u smještaj viših kategorija.

S obzirom na to da su i prošlogodišnji rezultati u destinaciji bili iznimno dobri ova godina pokazuje kako je ostvareno gotovo 28% više noćenja i 21% više dolazaka i u odnosu na 2021. godinu.

Naslovna fotografija: Stanislav Horaček
Izvor fotografija: Turistička zajednica Gorskog kotara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.