Gorska rivijera: Uplovite u svijet kauboja, osvježite se i otkrijte slasne gastro priče Fužina

Općina Fužine smještena je u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, 730 metara nad morem i okružena je slikovitim planinama, tišinom stoljetnih šuma crnogorice i svježim, čistim gorskim zrakom.

Raskošne planine Bitoraj, Tuhobić, Viševica, Veliki Kobiljak, Medveđak, Zagradski vrh i  Preradovićev vrh nježno su obgrlile fužinarski kraj skrivajući gorske bisere jezera Bajer, Lepenicu, Potkoš kao i manje poznato Jezero te Marasovo jezero iznad kojih se uzdišu stasite goranske šume. Ovim područjem vijuga Ličanka bajkovita rijeka ponornica koja ponire u Ličkom polju.

Općina Fužine, idilična je i romantična goranska rivijera koju je davne 1898. godine putopisac Dragutin Hirc opisao riječima: “Okolica Fužina predivna je, ona je pravi tip alpinskoga kraja. Okružena je visokim briegovima, koje pokriva šuma crnogorice, ima tu jelvika,… ima gorskih luka i laza, livada najbujnijega planinskog i alpinskoga cvieća, ima potoka, potočića, vrelašca, dolina, prodola, polja, ima vidika koji ti do kraja razplamte dušu, ima puno, puno toga i kićeno je odielo, što ga Fužina nosi i njime se ponosi.”

Jezero Bajer: Omiljena ljetna oaza osvježenja

Fužinarski kraj izuzetno je bogat vodom i primi najveću godišnju količinu oborine u Hrvatskoj. Ovdje godišnje padne između 1500 do 2000 mm padalina po četvornom metru, a u ekstremnim godinama i preko 4000 mm. Kako bi se ta silna količina vode mogla zadržati i iskoristiti, u Fužinama su izgrađena tri akumulacijska jezera. 

Najstarije i najpoznatije je jezero Bajer – izgrađeno pedesetih godina prošloga stoljeća. Bajer je prosječne dubine od 2 do 7 metara i raspolaže s oko milijun kubičnih metara vode. Ondje ćete se zabaviti uz vožnju čamcem, kanuom, kajakom, a zbog čestog strujanja vjetra možete i surfati.

Na raspolaganju su dva kupališta na jezeru Bajer. Ovdje ćete pronaći i ugostiteljsku ponudu, kemijske toalete. ali i najam čamaca i SUP dasaka. Još jedno kupalište nalazi se na jezeru Lepenica sa prirodnom plažom bez dodatnih sadržaja idealno za uživanje u prirodi bez ikakvih ometanja.

Google lokacije :

Više o atraktivnim mjestima i preciznim Google lokacijama za kupanje u goranskom kraju smo pisali ranije U ČLANKU. Dajte si vremena i krenite u istraživanje prirode zelenog srca Hrvatske.

Osvježenje vas čeka i na Lepenici

Jezero Lepenica najveće je umjetno jezero u fužinarskom kraju. Izgrađeno je 1988. godine, površinom i količinom vode je znanto veće od Bajera, a maksimalna dubina mu je 18 metara. Izuzetno je ljeti pogodno i ugodno za kupanje (temperatura može doseći više od 23° Celzijusa). Zanimljivost: Na jezeru je 1989. održano Svjetsko prvenstvo u orijentacijskom ronjenju, a 2007. Svjetski kup.

Najmlađe i najmanje jezero je Potkoš. Smješteno je u podnožju obronaka Bitoraja, između Fužina i Liča. Atraktivno je kao izletište i piknik prostor.

Otkrijte tajne podzemne ljepotice – špilje Vrelo

Zanimljivo je kako je Špilja Vrelo, koja se nalazi na oko tri kilometra od Fužina, otkrivena sasvim slučajno tek polovinom prošlog stoljeća. Pedesetih godina naime gradila se brana i cesta oko akumulacijskog jezera Bajer, a građevni materijal, odnosno kamen vadio se na području oko Špilje Vrelo.

Procjenjuje se kako je starost Špilje između tri i pol i četiri milijuna godina, a nalazi se na nadmorskoj visini većoj od 700 metara. Iako je duga samo oko 300 metara plijeni svojom ljepotom i bogatstvom špiljskih ukrasa, stalaktitima i stalagmitima. Kako je jedna od rijetkih ili čak jedina u Europi, bez stepenica, lako je dostupna osobama s invalidnošću i svim uzrastima posjetitelja. Slobodno se može reći kako je Špilja Vrelo u potpunosti prilagođena posjetiteljima, kojih tokom godine ne nedostaje.

Špilja Vrelo skriva još veliki broj zanimljivosti, a na vama je da ih otkrijete. Uz vodstvo vodiča upoznavanje Špilje Vrelo trajat će oko pola sata. Tijekom cijele godine temperatura u špilji iznosi oko 8° Celzijevih

Mi smo se u ugodnu temperaturu špilje (koja baš dobro dođe za osvježenje po velikim vrućinama) i sami uvjerili, a što smo sve ondje naučili i istražili najbolje ćete vidjeti na videozapisu.

Ako vam se svidjela ideja obilaska špilja kako bi bar na kratko pobjegli od vrućina, na linku pogledajte popis ostalih špilja diljem Hrvatske koje je šteta zaobići.

Probudite kauboja u sebi barem na jedan dan i dobro se zabavite

Kultno selo Roswell na području Fužina s originalnom scenografijom i kostimografijom sa snimanja poznatog filma Winnetou pruža posjetiteljima mogućnost doživljaja western filmova. Posjetitelji imaju mogućnost doživjeti Divlji zapad u malom jer se u samom selu nalaze kovačnica, šerifov ured, saloon, pivovara, kineska praonica rublja, pojilo za konje i štala, ured za poštu i telegraf, trgovina, mala pilana, kapelica, javna kupaonica pa čak i agencija za nekretnine te još mnoštvo interesantnih sadržaja iz filmova o kaubojima i Indijancima.

Dakako, posjetitelji se mogu okušati i u bacanju lasa, pucanju s lukom i strijelom, jahanju konja i pucanju iz Winchesterke i drugo.

Kako je sve počelo? Kaubojsko selo Roswell nastalo je za potrebe snimanja nove trilogije o Indijanskom poglavici iz plemena Apača Winnetou i njegovom prijatelju Old Shatterhandu. Snimanje filma odvijalo se 2015. i 2016.godine najvećim dijelom na području Gorskog kotara, Platku, Brezama, gradu Rijeci, jednim dijelom u Istri, Nacionalnom parku Krki, Paklenici, Velebitu te kanjonu Zrmanje i u studijima u Njemačkoj. 

Kako do Roswella? Do kaubojskog sela Roswell dolazi se prilazima putem makadamskih cesta. Može se doći iz Vrata, Fužina i sa državne ceste od Lokvi ili Gornjeg Jelenja. Osiguran je parking uz kaubojsko selo, a prilaz je makadamskom cestom.

Što je obilazak Fužina bez uživanja u lokalnoj gastronomiji?

Neodoljiva goranska gastronomija odiše tajanstvenošću i gastroslasnim užitkom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, a svatko će vrlo lako pronaći obrok po svom ukusu. Daleko od gužvi i stresa, hotel i restoran Bitoraj u središtu Fužina nudi autohtonu goransku kuhinju spravljenu od namirnica lokalnih OPG-ova i odmor u sobama kategoriziranima sa četiri zvjezdice.

Tradicija hotela i restorana Bitoraj u Fužinama

Priča o hotelu Bitoraj datira još u 1933. godinu kad je u velikoj zgradi na prestižnoj lokaciji u centru Fužina otvoren Pansion Neda, nazvan po kćeri vlasnika. Ona kasnije, kao Neda Andrić, postaje prva gradonačelnica Rijeke, a pansion se nakon drugog svjetskog rata proširio i ponio ime Bitoraj, evo i zašto:

Legenda kaže kako su prvi naseljenici ovog kraja, kada su s vrha brda pogledali na zelene šume i bistre vode, kazali: „Bit će to raj“! Taj uzvik dao je ime planini, a planina hotelu i restoranu što svakodnevno u praksi potvrđuje te riječi – istaknuli su iz Bitoraja, a mi se s izjavom, ”bit će to raj” potpuno slažemo s obzirom da smo se u rajske specijalitete restorana i sami uvjerili.

Što kušati?

Odmah da napomenemo, bit će vam teško izabrati, a samo dio ponude uključuje: ukusnu juhu od šumskih gljiva, žablje krakove, gulaš od medvjeda, šnicle od jelena u umaku od brusnice i zaštićenu štrudlu od šumskih borovnica.

P.S. Ovdje služe aperitive i digestive onako kako nas je naučio Vid Arbanas u Kući prirode Kotač, a ako još ne znate kako ispravno piti aperitiv te što je digestiv i koja je njegova uloga, nemojte propustiti našu priču iz obilaska Kuće prirode Kotač.

Nakon obilaska i dobrog ručka, najbolje je prileći, a odmor ćete pronaći u prostranim sobama hotela Bitoraj, pomno dizajniranim da pruže komfor bez premca, udobne krevete, spa i wellness centar, a posebnost za one koji se spremaju na odmor u dvoje je romantična soba Afrodita koja pruža iznenađenje za svakog gosta.

Zabava za sve uzraste u Fužinama: Druženje sa životinjama

Na OPG-u Zeleni san u mjestu Lič (općina Fužine) uz boravak u prirodi djeca mogu uživati u druženju sa životinjama. Na OPG-u utočište su pronašle ljame, izvorno zaštićena pasmina krava Buša, ovce, konji, poni, magarci i raznovrsne ukrasne peradi. Ujedno se može saznati sve o uzgoju aronije i sibirske borovnice, dviju bobica, nutritivno visokovrijednih za ljudski organizam.

U najpoznatijem goranskom izletištu Šumska bajka koje je također smješteno u Liču najmlađe posjetitelje uvijek oduševe lane Miffy, Miško i Malena (jelen lopatar i košuta), divlje svinje i čudesan životinjski svijet Gorskog kotara. Izletište je idealno za obitelji te za druženje s prijateljima jer imaju mogućnost i najma roštilja uz uživanje u domaćim goranskim likerima.

A dok ste u blizini Fužina i okolice, istražite i naš najstariji nacionalni park – Risnjak, a sve što vas može zanimati prije nego ga doživite uživo, pročitajte NA LINKU. I za kraj vas pitamo, od svih nabrojanih, je li uopće moguće odlučiti se za samo jednu atrakciju u općini Fužine za koju ćete često čuti izraz ”mala gorska rivijera za veliki odmor”?!

Naslovna fotografija: Općina Fužine

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.