Gorski kotar je idealna destinacija za gurmane. Boravak na svježem zraku otvori apetit, a u lokalnim gostionicama i restoranima pronaći ćete maštovita jela od divljači, gljiva i ostalih plodova gorja. Bogatstvo okusa, autohtona hrana i domaća pića prilika su za predah i prisjećanje na davno zaboravljene okuse.

Iznenadite nepce delicijama koje isprepliću očuvana bogata kulinarska ostavština, autohtone namirnice Gorskog kotara, umijeće domaćih ugostitelja i marljivost lokalnih OPG-ova. Isprobajte božanstvene plodove gorja i oduševite svoja gurmanska nepca.
Štrudla od borovnica i delicije poput gulaša od divljači, vrganja, žabljih krakova, veprića pod pekom, pastrva… samo su dio Goranske gastronomske ponude.
Meso i riba za svako gurmansko nepce

Osnovu goranske autohtone kuhinje čini meso. Velika područja prekrivena šumom dom su mnogim životinjskim vrstama od čijeg se mesa spravljaju vrhunski specijaliteti. Kao predjelo, na trpezi se često može pronaći medvjeđi, veprov ili jelenji pršut, što uz domaći kruh i domaći sir škripavac čini ukusan zalogaj. Glavno jelo uglavnom se sastoji od gulaša od divljači s lovačkim njokima od kruha, palentom ili krumpirovim njokima. Divljač se spravlja i na druge načine, poput veprića pod pekom, a kao prilog ili začin neizostavni su šumski plodovi poput brusnica ili sušenih šljiva. Poseban specijalitet su puhovi, spravljeni u pećnici ili kao gulaš. Vrlo su cijenjeni zbog mesa, ali i masti koja je ljekovita.

Bogatstvo voda, čistih i bistrih potoka, rijeka i jezera, razlog je što goranska trpeza nudi različite vrste riba od kojih je najcjenjenija pastrva. Ribe se najčešće prže ili peku na žaru, no spravlja se i gusta riblja juha. Osim riba, pravi je gurmanski doživljaj kušati pohane žablje krakove. Mogu se poslužiti i pirjani u kombinaciji s puževima i gljivama. Goranska se kuhinja ne može zamisliti bez krumpira i kiselog kupusa. Nekada glavno jelo, a danas prilog, kupus se može servirati uz razna mesna jela, posebice domaće kobasice češnjovke ili krvavice. U vrijeme Uskrsa u Gorskom se kotaru obavezno pripravlja jedinstveni specijalitet punjeni kuhani svinjski želudac.
Gljive i dobra kapljica

Gotovo cijele godine, osim zimi, moguće je pronaći i kušati mnoge vrste gljiva od kojih su najcenjeniji smrčak (marohlin), vrganj, rujnice, sunčanice, lisičice… Spremaju se na različite načine, kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili tjesteninu. Kako se gljive mogu zamrznuti, konzervirati ili osušiti, u goranskim je restoranima i domovima njihova konzumacija moguća tijekom cijele godine.

Svaki obrok prati i dobra kapljica. U Gorskom kotaru i danas se po tradicionalnoj recepturi spravljaju domaća šljivovica, rakija od jabuke ili kruške i brinjevac – rakija od brinje ili borovice. Popularni su i razni likeri i sirupi spravljeni od borovnice, jagode, malina ili kupina. Kraj blagovanja rezerviran je za desert.
///Gorski kotar neodoljiva prirodna oaza za dobro raspoloženje
Kada je u pitanju desert većina je ovdje složna, ako niste jeli štrudlu od borovnica niste bili u Gorskom kotaru. Mi smo najbolju pojeli u Fužinama u Hotelu Bitoraj koji je poznat osim po jelima od divljači upravo po štrudli od šumskih borovnica.
Bez ovog okusa ne silazi se s gorja, a osim štrudle od borovnica goranska poslastica je i dizano tijesto punjeno orasima ili jabukama. Ako niste uspjeli po svoj komad štrudle poći u Gorski kotar donosimo vam recept za ovu deliciju prenesen od Turističke zajednice Gorskog Kotara.

Štrudla (savijača) od borovnica
- 30 dag borovnica
- 40 dag glatkog brašna
- 20 dag otopljenog maslaca
- 20 dag šećera i malo soli
- mljeveni cimet i štapići vanilije
Priprema:
Od brašna, maslaca, soli i mlake vode (po potrebi) umijesiti tijesto i ostaviti da odstoji. Razvaljati što tanje i razvući. U međuvremenu prokuhati štapiće vanilije, pustiti da se ohladi i tom vodom poprskati tijesto. Tijesto potom pošećeriti, posipati borovnicama i cimetom. Zarolati i staviti peći u namašteni lim oko 45 minuta na 190 °C. Poslužiti toplo, posuto šećerom u prahu.
Foto i izvor: TZ Gorski Kotar