Highlander Gorski kotar – zimska planinarska avantura

Highlander Gorski kotar je jedna od mnogih planinarskih avantura koje se organiziraju pod nazivom Highlander, a koje ljubitelje prirode i izazova vode na najljepše i najzanimljivije staze diljem svijeta. Jedan od organizatora ovog događaja je Dario Šimatić, koji je pozvao mene i još trojicu kolega iz Saveza gorskih vodiča Hrvatske da mu pomognemo na stazi kao support team. To je značilo da smo bili zaduženi za sigurnost, logistiku i podršku sudionicima koji su se odlučili na ovu zimsku pustolovinu. 

igor kutil blog
Izvor fotografije: Igor Kutil

Snijeg je prekrio planinu kao bijeli pokrivač, a zrak je bio oštar i hladan. Pred nama je bio izazov koji je zahtijevao snagu, izdržljivost i hrabrost, ali i koji je nudio nezaboravne ljepote i doživljaje. Naime, trebali smo prehodati oko 25 kilometara po dubokom snijegu, koristeći krplje, od Crnog Luga do Platka, prolazeći preko vrhova Risnjaka i Snježnika, koji su dio Nacionalnog parka Risnjak.

Risnjak je planina koja je dobila ime po risu, rijetkoj i zaštićenoj životinji koja obitava u njezinim šumama. Njezin najviši vrh je Veliki Risnjak, koji se uzdiže na 1528 metara nadmorske visine. Snježnik je krška planina koja se proteže u smjeru sjeverozapad-jugoistok, okružena gorskim livadama. Njezin najviši vrh je također Snježnik, koji doseže 1506 metara nadmorske visine. S oba vrha se pruža predivan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru, slovenski Snežnik i Kamniško-Savinjske Alpe. Platak je skijalište s pogledom na more, koje je privlačno i zanimljivo u svako doba godine.

Highlander Gorski kotar
Foto: Dženad Džino

Highlander Gorski kotar je bila jedinstvena prilika za upoznati ljepote i izazove planine Risnjak u zimskom ruhu. Pedeset sudionika iz pet različitih zemalja je krenulo na ovu avanturu koja je trajala dva dana i jednu noć.

Highlander Gorski kotar – prvi dan

Prvog dana smo se popeli na vrh Veliki Risnjak. S vrha smo imali prekrasan pogled na more i otoke, kao i na planine koje nas okružuju. Sunce je sijalo, a snijeg je svjetlucao kao dijamanti. Osjećali smo se kao da smo na vrhu svijeta, i bili smo ponosni na svoj uspjeh. Nakon spuštanja s vrha, otišli smo do planinarskog doma Schlosserov dom, koji se nalazi na Schlosserovoj livadi, na sedlu između Velikog i Malog Risnjaka. Dom je nazvan po dr. Josipu Schlosseru Klekovskom, prvom predsjedniku Hrvatskog planinarskog društva i osnivaču hrvatske botanike.

Igor Kutil na Highlanderu u Gorskom kotaru
Izvor fotografije: Igor Kutil

Pored doma smo se odmorili, okrijepili i ugrijali, družili se s ostalim sudionicima, te smo se osjećali kao dio velike planinarske obitelji. Nakon što smo se spustili s vrha, uputili smo se prema kontroloj točki Vilje, gdje nas je organizator dočekao s okrepom i zabavom uz vatru, koja je trajala do kasno u noć. Uživali smo u pričama, pjesmama i smijehu, te smo zaboravili na umor i hladnoću.

Highlander Gorski kotar
Foto: Dženad Džino

Drugi dan

Drugi dan naše planinarske avanture je bio duži i teži od prvog, ali i jednako lijep i uzbudljiv. Probudili smo se u šatorima, malo smrznuti i ukočeni, ali spremni za nove izazove. Na leđima smo nosili tešku opremu, koja je sadržavala sve što nam je trebalo za zimsko planinarenje i spašavanje. Naša uloga je bila biti support team, što je značilo da smo morali biti spremni pomoći ostalim sudionicima, ako bi im zatrebala naša pomoć. Srećom, nije bilo nikakvih problema ili nezgoda, pa smo svi uspješno i sigurno stigli do cilja.

Igor Kutil na Highlanderu u Gorskom kotaru
Izvor fotografije: Igor Kutil

Dan je bio sunčan i vedar, a vjetar je razbistrio nebo, tako da smo imali fantastičan pogled na okolicu. S vrha Snježnika mogli smo vidjeti Alpe i Dolomite, koje su se nazirale u daljini. To je bio prizor koji se ne zaboravlja lako, i koji nas je oduševio i nadahnuo. Spustili smo se prema skijaškoj stazi, gdje je bilo više leda i snijega, ali smo se dobro snašli i prošli bez poteškoća. Na skijalištu Platak, kod malog doma na Platku, nas je čekao kraj naše avanture. Tamo su nas dočekali organizatori, koji su nam priredili dodjelu nagrada i zabavu. Bilo je to veselo i radosno slavlje, gdje smo se družili s ljudima iz drugih zemalja, koji su dijelili našu strast prema planinarenju. Zahvalili smo se Dariju, koji nas je pozvao na ovu pustolovinu, i koji je bio odličan domaćin i organizator.

Igor Kutil na Highlanderu u Gorskom kotaru
Izvor fotografije: Igor Kutil

Doživi svoju avanturu 

Highlander Gorski kotar je bio ne samo planinarenje, nego i avantura, izazov, druženje i učenje. Bio je to način da se upoznamo s prirodom, s drugim kulturama i sa samim sobom. Zato se prijavi na sljedeći Highlander i doživi svoju avanturu.

///Iskustvo iz prve ruke – kako preživjeti Highlander avanturu i pri tome uživati

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.