Hrvatska među 15 najboljih europskih destinacija za ljubitelje prirode

Pitate li prosječnog Amerikanca što Europa može ponuditi turistima, vjerojatno će Vas uputiti na šarmantne gradiće s uskim uličicama bogate poviješću ili na vrhunske muzeje koji pružaju više no što u životu imate vremena upiti. Međutim, ovaj kontinent može se također pohvaliti fantastičnim prirodnim atrakcijama za sve ljubitelje prirode, piše Worldpackers.

visovac
Visovac Izvor fotografije: Nacionalni park Krka

Prijedlozi na navedenom portalu za one koji vole lutati prirodom su sljedeći – prenosimo ih redom kako je navedeno u članku:

Švicarska – regija Bernese Oberland
Crna Gora – Nacionalni park Durmitor
Škotska – Otok Skye
Njemačka – Schwarzwald
Portugal – obala Algarve
Irska – Dingle i zapadna obala
Italija – Toskana i pokrajina Umbrije
Francuska – Chamonix
Engleska – regija Cotswolds
Norveška – Svalbard
Slovenija – klanac Vintgar i Bohinjsko jezero
Španjolska – Camino de Santiago
Nizozemska – Polja tulipana Keukenhof
Hrvatska – Odaberite među mnoštvom!

Kanjon Kamačnik Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara

Turističke priče su za svoje čitatelje odlučile izdvojiti i detaljnije opisati po jednu prirodnu atrakciju iz Hrvatske i okolnih zemalja: Crne Gore, Slovenije i Italije.

Crna Gora: Nacionalni park Durmitor

Durmitor je nacionalnim parkom proglašen 1952. godine i najveći je nacionalni park u Crnoj Gori. Od 1980. nalazi se na UNESCO-ovom popisu Svjetske kulturne i prirodne baštine. Obuhvaća masiv planine Durmitor te kanjone rijeka Tare, Drage, Sušice i najviši dio kanjonske doline Komarnice. Ovdje se uzdižu brojni planinski vrhovi, od kojih je njih 48 iznad 2000 metara nad morem. Najveći vrh je Bobotov kuk na 2525 metara nadmorske visine.

Poznata, ali ne pretjerano popularna, planina Durmitor desetljećima privlači turiste željne aktivnog odmora ili jednostavnog uživanja u netaknutoj prirodi. Planinu krasi 18 ledničkih jezera poznatijih pod nazivom ‘gorske oči’. Kanjon rijeke Tare, koji se uzdiže 1600 metara iznad razine rijeke, najveći je u Europi i obuhvaća oko 1500 vrsta biljaka i 130 vrsta ptica. Kanjon je proglašen Svjetskim ekološkim rezervatom.

Italija: Umbrija

U dolini rijeke Tiber, u srcu Apeninskog poluotoka, smjestila se Umbrija, jedina talijanska regija bez izlaza na more. Ime je dobila po plemenu naziva Umbri, italskom narodu koji neki smatraju najstarijim narodom na području današnje Italije. Iako je teritorijalno prilično mala, regija obiluje prirodnim ljepotama – u njoj se nalazi čak 6 parkova prirode!

Za Toskanu znaju svi i vjerojatno se teško nađe netko tko ju nema na listi želja za obići. No vrijedi napomenuti da je Umbrija zapravo Toskana za putnike koji također žele mnogo vidjeti, ali manje potrošiti. Ovdje ćete naći pristupačne hostele i hotele na manje prometnim lokacijama. Također je mnogo bliže Rimu, pa ako ste smješteni u ovoj regiji, neće Vam biti teško ‘skoknuti’ do vječnog grada.

Slovenija: klanac Vintgar i Bohinjsko jezero

U sjeverozapadnoj Sloveniji, na istočnom dijelu Nacionalnog parka Triglav, samo 4 kilometra od centra Bleda, smješten je fantastičan kanjon Vintgar. Za njegov obilazak treba odvojiti nekoliko sati. Kroz kanjon prolazi drvena šetnica koja na više mjesta mostićima prelazi s jedne na drugu stranu rijeke Radovne koja je izdubila ove stijene. Staza je uska, uglavnom ravna, a zbog gužvi i jednosmjerna.

Bledska klisura proteže se 1600 metara, a duboka je do 250 metara. Rijeka Radovna duga oko 17 kilometara. Njen tok završava ušćem u Savu Dolinku. Kanjon Vintgar naziva se još Bledska klisura, Blejski Vintgar ili Soteska Vintgar. Naime, na slovenskom ‘soteska’ znači klisura.

Hrvatska: Toliko puna predivnih mjesta da je teško izdvojiti samo jedno!

U Hrvatskoj ima toliko prirodnih ljepota da je teško izabrati na koju stranu prvo krenuti. Najpoznatiji nacionalni park svakako su Plitvička jezera sa svojim očaravajućim slapovima, piše Worldpackers.

Nacionalni park Plitvička jezera, Autor: Arnold Müller

No, preporuča također ‘skok’ do istarskog poluotoka gdje se isplati razgledati Rovinj i mnoga druga manje poznata mjesta. Sljedeća preporuka je posjet brojnim otocima duž istočne strane Jadrana na kojima se može uživati u obilju sunčanih dana, raznolikim plažama i mnogo zabave, kako se navodi u članku.

Rovinj
Foto: Blanka Kufner

Foto: Unsplash, Nacionalni park Plitvička jezera, Nacionalni park Krka, Arnold Müller, Blanka Kufner
Naslovna fotografija: Nacionalni park Plitvička jezera
Izvor: Worldpackers

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.